Tu e lexu qitash
Aktivistët LGBTQ+ në Japoni kërkojnë ligjin e barazisë përpara Lojërave Olimpike të Tokios

Aktivistët LGBTQ+ në Japoni kërkojnë ligjin e barazisë përpara Lojërave Olimpike të Tokios

Në një raport të ri nga PBS, aktivistët LGBTQ+ në Japoni kanë paraqitur zyrtarisht një peticion duke kërkuar që një ligj për barazinë LGBTQ+ të krijohet përpara Lojërave Olimpike të Tokios.

Formulari kishte mbi 106,000 nënshkrime dhe u dorëzua ditën që filloi stafeta e pishtarit olimpik.

Drejtori i Aleancës Japoneze për Legjislacionin LGBTQ, Yuri Igarashi, në lidhje me peticionin ka deklaruar: “Shumë njerëz LGBT në Japoni janë ende të diskriminuar… Na duhet legjislacion për të garantuar të drejtat e njeriut dhe barazinë e personave LGBT.”

Duke vazhduar: “Është një përgjegjësi për një komb mikpritës të legalizojë aktin e barazisë.”

Peticioni iu dorëzua Partisë Liberale Demokratike në pushtet të Kryeministrit Yoshihide Suga si dhe partnerit të koalicionit Komeito.

Mbështetja për komunitetin LGBTQ+ në Japoni është rritur ngadalë me kalimin e kohës.

Më 17 Mars 2021, Gjykata e Rrethit Sapporo vendosi që publiku japonez të ketë të drejtën të martohet.

Vendimi ishte një fitore historike për vendin pasi martesat e të njëjtit seks nuk njihen ligjërisht pasi neni 24 i kushtetutës së Japonisë përcakton martesën si“ pëlqimin e ndërsjellë të të dy gjinive ”.

Gjykatësi Tomoko Takebe tha në vendimin historik se parandalimi i martesave të të njëjtit seks shkel nenin 14 të kushtetutës Japoneze, i cili ndalon diskriminimin bazuar në “racën, besimin, seksin, statusin shoqëror ose origjinën familjare”.

Pas vendimit, aktivistët valëvitën flamuj krenarie dhe parulla në mbështetje të vendimit.

Në lidhje me vendimin e fundit, sekretari i kabinetit kryesor tha se qeveria kërkon të arrijë një shoqëri më tolerante ndaj diversitetit, por nuk shprehu ndonjë koment tjetër për rezultatin e çështjeve gjyqësore.

Qeveria e Japonisë ende nuk e njeh ligjërisht martesën e të njëjtit seks. Amnesty International po bën thirrje që qeveria të paraqesë legjislacionin për të eleminuar diskriminimin bazuar në orientimin seksual, identitetin gjinor dhe statusin interseks.

Organizata jofitimprurëse nisi një peticion global në mbështetje të komunitetit LGBTQ+ në Japoni për të rritur ndërgjegjësimin e avokimit të vazhdueshëm për të drejtat e njeriut.

Lojërat olimpike në Tokio priten të fillojnë me 23 korrik të vitit 2021.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top