Të riut gej, 20 vjeç, i pritet koka nga vëllai dhe kushërinjtë e tij pasi zbuluan seksualitetin e tij

Një burrë gej iranian thuhet se i është prerë koka nga vëllai dhe dy kushërinjtë e tij pasi zbuluan se ai ishte përjashtuar nga shërbimi ushtarak për shkak të seksualitetit të tij, raporton The Guardian.

Alireza Fazeli Monfared, 20 vjeç, dyshohet se u mor nga tre anëtarët meshkuj të familjes së tij në fshatin Borumi,në Iranin perëndimor dhe u vra.

Më pas, tre vrasësit thuhet se telefonuan nënën e Alirezës për t’i thënë se ata e kishin ‘përfunduar atë’.

Alireza kishte aplikuar për një përjashtim nga shërbimi i detyrueshëm ushtarak iranian pasi ishte gej në mënyrë që ai të mund të linte vendin dhe të transferohej në Turqi për të jetuar me partnerin e tij Aghil Abyat, sipas 6Rang, Rrjeti Iranian i Lezbikeve dhe Transgjinoreve.

Por kur karta e përjashtimit arriti në shtëpinë e tij në qytetin e Ahvaz, Alireza nuk ishte në shtëpi dhe kështu gjysmë-vëllai i tij thuhet se zbuloi orientimin e tij seksual pasi gjeti kartën.

Në 7 pasdite të martën Alireza foli me nënën e tij në telefon për herë të fundit, Abyat i tha IranWire.

Pas asaj, gjysmë-vëllai i tij arriti në shtëpinë e Alirezës dhe tha që babai i tyre kishte nevojë ta shihte dhe e çoi në Borumi gjatë natës.

Ishte këtu që vëllai i tij dhe dy kushërinjtë meshkuj pretendohet se vranë dhe prenë kokën Alirezës, para se ta hidhnin trupin e tij nën një palmë.

“Nuk kishte asnjë lajm për të deri të mërkurën, kur gjysmë-vëllai i Alirezës telefonoi nënën e tij dhe i tha asaj:” Ne e kemi përfunduar atë “, tha Abyat.

‘Në veprat e tjera, ai rrëfeu për vrasjen e Alirezës,’ pretendoi Abyat. ‘Ata e gjetën trupin e tij nën disa palma. Tani është në kontrollim mjekësor dhe nëna e tij është shtruar në spital për shkak të tronditjes. ‘

Tre burra – që besohet të jenë gjysmë vëllai i Alirezës dhe dy kushërinjtë nga media iraniane – u arrestuan dhe ata po përballen me gjyqin për vrasjen.

Alireza kishte një marrëdhënie të vështirë me gjysmë vëllain e tij i cili shpesh ankohej tek babai i tyre se si dukej Alireza dhe si vishej, duke thënë se ai ‘çnderoi’ dhe ‘turpëroi’ familjen e tyre.

Abyat tha se para vdekjes së tij, Alireza kishte në plan të shiste celularin e tij dhe të udhëtonte në Turqi për t’u bashkuar me të.

BBC Persian raportoi të premten se ata kishin pranuar regjistrime audio të zbuluara në të cilat Alireza tha se jeta e tij është “kërcënuar nga familja”.

Në Iran, homoseksualët përjashtohen nga shërbimi ushtarak sipas Paragrafit 7 Sektori 5 i rregulloreve të ushtrisë. Prandaj, çdo përmendje e këtij paragrafi në një kartë përjashtimi – e cila do të ketë qenë rasti për Alireza – do të tregonte që marrësi është homoseksual.

‘Vrasja e Alireza si rezultat i orientimit të tij seksual që thuhej në kartën e tij të shërbimit ushtarak [përjashtim] ka dhënë edhe një herë provë për paralajmërimin tonë disa vjet më parë në lidhje me rreziqet e shkaktuara nga procesi i përjashtimit të shërbimit ushtarak për burrat iranianë gejë dhe nënvizon nevojën për legjislacioni për të parandaluar këto rreziqe të sigurisë, ‘tha OJQ 6 Rang në një deklaratë.

Grupi kishte paralajmëruar më parë në 2016 se procesi i përjashtimit lejon policinë, institucionet arsimore, punëdhënësit dhe të afërmit të ‘identifikojnë burrat gejë me vetëm një shikim në kartën e përjashtimit të shërbimit ushtarak’.

Shumë aktivistë dhe miq të Alireza e kanë nderuar atë që kur mësuan për vdekjen e tij.

“Asgjë nuk është më e vështirë sesa të presësh të shohësh dikë që e do brenda disa ditësh, dhe papritmas dëgjon se ai ka vdekur”, tha partneri i tij Abyat. ‘Asgjë nuk është më e vështirë sesa të mos jesh në gjendje ta shohësh kurrë, ose ta dëgjosh zërin e tij përgjithmonë. Kjo është një dhimbje torturuese që do të mbetet në zemrën time deri në fund të jetës. ‘

Aktivistja e të drejtave të njeriut Gissou Nia shkroi në Twitter: ‘Pusho në paqe Alireza Fazeli Monfared. Vritet brutalisht dhe asgjësohet nga familja e tij për shkak të seksualitetit të tij.

‘Qëndrimet kulturore në shoqëri ndaj homoseksualitetit janë një problem i vërtetë për jetë a vdekje. Çfarë paraqet problem është kur ligjet e një shteti nuk japin ndonjë mbrojtje. ‘

‘Personat LGBTQI përballen me abuzime në shtëpi, por mbrojtja ligjore ndaj anëtarëve të familjes abuzive është e vogël,’ shtoi Nia. ‘Ligji u jep prindërve diskrecion të gjerë në disiplinimin e fëmijëve të tyre. Paraqitja e një ankese kundër familjes abuzive mund të rrezikojë më tej personat LGBTQI, kështu që abuzimi shpesh nuk raportohet. ‘

Qendra për të Drejtat e Njeriut në Iran ka dënuar vrasjen, duke e përshkruar atë si një “vrasje të neveritshme”.

“Vrasja e neveritshme e Alireza Fazeli Mondared, 20 vjeç, në Iran – raportuar për orientimin e tij seksual – është rezultat i qeverisë iraniane që vazhdon të përjetësojë gënjeshtrat rreth homoseksualitetit,” tha OJQ-ja në një deklaratë.

‘Asnjë njeri nuk duhet të diskriminohet ose të dëmtohet për orientimin e tij seksual.’

Në Iran, homoseksualiteti dënohet me ekzekutim. Mendohet se mijëra dylberë janë ekzekutuar në vend që nga Revolucioni Islamik i vitit 1979.

Si rezultat, dylberët shpesh janë në shënjestër të ‘vrasjeve të nderit’ pasi familjet e tyre besojnë se u kanë sjellë turp.

Një raport nga 6Rang i vitit 2020 zbuloi se gjashtë në 10 dylberë në Iran janë sulmuar nga anëtarët e familjes së tyre, ndërsa gati 50 përqind janë sulmuar seksualisht publikisht.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top