Tu e lexu qitash
Kolegji Don Bosko në Gjilan nuk e publikon thënien e diplomimit të një maturanteje për shkak të përmbajtjes LGBTQ+

Kolegji Don Bosko në Gjilan nuk e publikon thënien e diplomimit të një maturanteje për shkak të përmbajtjes LGBTQ+

Një maturanteje të Kolegjit Don Bosko në Gjilan, i është ndaluar të përdorë thënien që ajo ka zgjedhur për diplomim, për shkak të përmbajtjes LGBTQ+.

Si çdo vit, me rastin e përfundimit të vitit të fundit të shkollës së mesme, maturantët e shkollave të ndryshme në Kosovë është dashur të zgjedhin një thënie për të përmbyllur rrugëtimin e tyre të edukimit të mesëm.

Këtë e kanë bërë edhe maturantët e Kolegjit Don Bosko në Gjilan, përveç një nxënëse, thënia e së cilës nuk është pranuar nga stafi i shkollës për shkak të përmbajtjes LGBTQ+.

Kolegji, i cili këtë vit në vend të librit të gjeneratës ka postuar fotografitë e maturantëve në rrjetet sociale së bashku me thëniet e tyre, ka refuzuar të përdorë thënien e një maturanteje e cila kishte zgjedhur një thënie në të cilën e shpreh identitetin e saj LGBTQ+.

Thënia që nxënësja kishte zgjedhur ishte “I started high school with straight 5’s, now I’m not even straight” që në shqip do të thotë “Kam filluar shkollën e mesme me 5-she të drejta, tash as që jam straight/heteroseksuale”.

Pasi që nxënësja e ka dërguar thënien që të përgatitet për postim, zyrtarja e kolegjit e cila ishte përgjegjëse për postimin e fotografive dhe thënieve në profilin e shkollës në Instagram dhe Facebook, Jezuela Muji, ka refuzuar të e pranoj thënien duke thënë se “nuk i takon shkollës të postoj gjëra të tilla”.

Në bisedën e zhvilluar mes nxënëses dhe znj. Muji, të cilën nxënësja e ka dërguar në redaksinë e Dylberizmit, shihet toni homofobik i zyrtares e cila refuzon të pranoj thënien pa dhënë ndonjë arsyetim mbi ndonjë rregulloreje të shkollës që ndalon publikimin e përmbajtjes së tillë.

Fotografia e maturantes më pas është postuar me një thënie tjetër, e cila nuk ishte zgjedhur nga ajo.

Dylberizm ka kontaktuar kolegjin dhe ka biseduar me zyrtaren Jezuela Muji mbi rastin në fjalë. Kur është pyetur se pse nuk është lejuar thënia e maturantes të përdoret për publikim, znj. Muji ka thënë se nuk i takon shkollës të e bëjë një “zbulim të tillë”

“Neve si staf i shkollës nuk na takon të postojmë përmbajtje të tillë pa pëlqimin e prindit” deklaroi znj. Muji për Dylberizm.

Kur është pyetur nëse kanë kërkuar pëlqimin e prindërit për publikimin e thënjes, znj. Muji tha “Jo ne nuk i kemi thirrë, po tash kemi me i thirrë masi na keni thirrë ju.”. Ajo gjithashtu konfirmoi që ata nuk kanë marrë pëlqimin e asnjë prindi për postimin e thënieve. Sipas saj të gjitha thëniet tjera kanë qenë në rregull përveç kësaj.

“Ajo nuk i ka tregu ma herët kërkujt, pse me tregu tash? Nuk i takon shkollës me publiku që ajo është gej, le ta publikon vet.” deklaroi znj. Muji për Dylberizm.

Kqyre edhe qito

Kur është pyetur nëse kolegji  përmban edukim mbi çështjet LGBTQ+ në kurrikulën e shkollës, znj. Muji tha se çështjet LGBTQ+ përmenden diku në lëndën e Psikologjisë, si dhe kolegji Don Bosko është një shkollë e hapur për të rinjtë LGBTQ+.

Thënia e maturantes, edhe pse kishte pëlqimin e prindit të saj, nuk është lejuar të përdoret për publikim.


Ky rast na tregon edhe njëherë diskriminimin që të rinjtë LGBTQ+ përjetojnë çdo ditë në Kosovë. Kolegji Don Bosko, në vend se të e mbështes maturanten dhe të krijoj një hapësirë të sigurt për nxënësit e margjinalizuar, përkundrazi, ja ndaloi asaj mundësinë të jetë vetja dhe ja ndaloi lirinë që të ndajë hapur identitetin e saj.

Ne përgëzojmë guximin e nxënëses për të shprehur hapur vetën, dhe identitetin e saj queer. Ndonëse nuk e ka pasur mundësinë të frymëzoj bashkëmoshatarët e saj nga faqja e shkollës, ajo ka arritur të frymëzoj shumë të tjerë, përmes raportimit të këtij rasti të diskriminimit në redaksinë e platformës tonë.

Ftojmë të gjithë persona që i takojnë komunitetit LGBTQ+, të cilët kanë përjetuar raste të ngjashme apo raste tjera të diskriminimit në bazë të orientimit seksual dhe identitetit gjinor, të ndihen të lirë të i raportojnë këto raste në platformën tonë. Identiteti juaj mbetet gjithmonë anonim, dhe të dhënat që ndani me ne mbesin gjithmonë konfidenciale.

Kqyri komentet (0)

Leje ni koment

Email adresa jote nuk publikohet.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top