Tu e lexu qitash
Një burrë bleu një shtëpi përballë një kishe homofobike dhe e leu me ngjyrat e Krenarisë

Një burrë bleu një shtëpi përballë një kishe homofobike dhe e leu me ngjyrat e Krenarisë

Kur Aaron Jackson gjeti një pronë për shitje përtej rrugës nga Kisha Baptiste Westboro në Topeka, Kansas, ai menjëherë kishte idenë për të blerë shtëpinë dhe për ta lyer atë me ngjyrat e flamurit të Krenarisë.

Themeluesi i Planting Peace – një organizatë jofitimprurëse globale iniciativat e të cilës përfshijnë ruajtjen e mjedisit dhe fushatat e avokimit LGBTQ – Jackson donte të bënte një deklaratë me zgjedhjen e tij të ngjyrave.

Ndërsa një numër i grupeve fetare janë mbështetës të përfshirjes dhe barazisë LGBTQ, sipas Aleancës Gej & Lezbike kundër Shpifjes (GLAAD), Kisha Baptiste Westboro nuk është një prej tyre.

Organizata konsiderohet të jetë një grup fetar ekstremist dhe anti-gej, sipas Qendrës Jugore të Ligjit për Varfërinë. Anëtarët e saj besojnë se homoseksualiteti është një mëkat, sipas faqes në internet të kishës (e cila përfshin një epitet homofobik në URL-në e saj).

Në tetor 2012, Planting Peace bleu shtëpinë – e cila kushtonte 81,400 dollarë në atë kohë, sipas të dhënave të pronës së Zillow – dhe Jackson u transferua në të së bashku me një koleg.

Disa muaj më vonë, në mars 2013, ata lyen pjesën e jashtme të shtëpisë me ngjyrat e ylberit dhe lindi “Shtëpia e Barazisë”.

Pamje e Shtëpisë së Barazisë nga rruga më 18 maj 2021. Aaron Jackson.

Shtëpia kapi menjëherë vëmendjen e mediave.

Jackson i tha Topeka-Capital Journal në 2013 se “ne nuk jemi duke u përpjekur të fillonim një luftë me ta ose ndonjë gjë tjetër të asaj natyre. Kjo është thjesht, ata besojnë një gjë dhe ne besojmë një tjetër. Ne jemi kundër pikëpamjes së tyre. “

Në një deklaratë të dhënë për Los Angeles Times në atë kohë, Kisha Baptiste Westboro i referohej shtëpisë së Jackson si “Shtëpia e Ylberit Sodomite”.

Kur u kontaktua nga Insider për koment mbi këtë storje, Kisha Baptiste Westboro tha në një deklaratë të dërguar përmes emailit: “E vetmja barazi për të cilën duhet të shqetësoheni është se çdo njeri në të njëjtën mënyrë meriton të shkojë në ferr”.

Deklarata vazhdoi për të përshkruar Shtëpinë e Barazisë si “një monument për të lavdëruar mëkatin”, dhe tha se ata që përkrahin shtëpinë “tallen, rebelohen kundër dhe tregojnë urrejtjen e tyre për Zotin Jezu Krisht”.

Sot, shtëpia qëndron ende si një simbol i sfidës

Jackson tha se fillimisht mendonte se Planting Peace do ta shiste Shtëpinë e Barazisë pas disa muajsh. Por sot, shtëpia shërben si një seli për organizatën dhe një simbol i rëndësishëm për shumë njerëz në komunitetet LGBTQ.

Shtëpia e Barazisë ekziston “si një kujtesë vizuale e angazhimit tonë, si qytetarë globalë, për barazi për të gjithë”, thotë organizata jofitimprurëse në faqen e saj të internetit.

Që nga marsi i vitit 2013, një valë e qëndrueshme njerëzish kanë vizituar pronën, sipas Jackson. Njerëzit janë të ftuar të ecin në pronë dhe të bëjnë fotografi të shtëpisë, tha ai, megjithëse tradicionalisht është e mbyllur për publikun.

Në një vit tipik, shtëpia pret rreth 150 vizitorë në ditë, tha Jackson, por mesatarja ditore ka rënë në rreth 20 deri në 40 njerëz gjatë pandemisë. Shumë vizitorë kanë shpërndarë fotografi të vizitave të tyre në Instagram.

Majtas: Një tabelë mbi një hyrje të Kishës Baptiste Westboro e fotografuar në gusht 2014 që thotë se homoseksualët do të vuajnë “hakmarrjen e zjarrit të përjetshëm”. Djathtas: Një tabelë jashtë Shtëpisë së Barazisë e fotografuar në mars 2014 që thotë “paqe dhe dashuri për të gjithë ata që hyjnë”. Mark Reinstein / Corbis përmes Getty Images.

Jackson tha për Insider se reagimi i publikut ndaj shtëpisë ka qenë, përgjithësisht, pranues gjatë viteve.

Sidoqoftë, Jackson tha se Planting Peace ka marrë mesazhe urrejtëse për vite me radhë dhe në tetor 2016 NBC News raportoi se shtëpia ishte vandalizuar për muaj me radhë. Siç raportoi NBC në atë kohë, Jackson dhe autoritetet zbuluan grafite anti-gej, si dhe shtatë vrima plumbash në pjesën e jashtme të shtëpisë.

Kqyre edhe qito

Jackson tha se ai kishte qenë në shtëpi gjatë të shtënave dhe se kryersit nuk u kapën kurrë. Ai tha se një ose dy muaj para incidentit, dikush që e identifikoi veten si një anëtar i Ku Klux Klan u ndal në shtëpi dhe e paralajmëroi atë për dhunë të mundshme ndaj personave LGBTQ përpara zgjedhjeve presidenciale.

Incidenti i vitit 2016 nuk e pengoi Planting Peace të qëndronte në shtëpi, tha Jackson.

Në atë kohë, Jackson tha se anëtarët e kishës ndanë pamjet video të incidentit me të pasi ai pyeti nëse mund ta kenë atë. Në një rast të veçantë, Jackson tha se ai u dërgoi mesazhe anëtarëve të Kishës Baptiste Westboro për t’i bërë të ditur se njerëzit po kalonin gardhin e kishës.

Vizitorët filluan të shkruanin mesazhe pozitive në pjesën e jashtme të Shtëpisë së Barazisë pasi ishte vandalizuar me grafite antigej në 2016, tha Jackson për Insider. 18 maj 2021. Aaron Jackson

Ndërsa Planting Peace and the Church West Baptist Church nuk pajtohen me njëri-tjetrin si organizata, Jackson tha se anëtarët e organizatave përkatëse shpesh janë të ngrohtë kur përplasen me njëri-tjetrin në lagje.

“Ne shkojmë mirë nga pikëpamja fqinjësore,” tha ai.

Mbi të gjitha, Jackson tha se është e rëndësishme që shtëpia të ruajë statusin e saj si një simbol i barazisë.

“Çdoherë që dikush sheh një foto të Kishës Baptiste Westboro, ata do të shohin një shtëpi krenarie. Ky ishte qëllimi im kryesor,” tha ai.

Jackson tha se ai shpreson që kur fëmijët LGBTQ të shohin shtëpinë, ata “të kuptojnë se nuk janë më pak të barabartë se të gjithë ne, edhe pse mesazhet nga njerëz si Kisha Baptiste Westboro predikojnë se ata janë disi më pak se të barabartë “.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top