Tu e lexu qitash
Pakistani hap një shkollë novatore të drejtuar nga mësues trans, për studentët trans

Pakistani hap një shkollë novatore të drejtuar nga mësues trans, për studentët trans

Studentët trans në qytetin pakistanez të Multan do të kenë mundësinë të mësojnë nga një ekip arsimtarësh trans në një shkollë të hapur së fundmi.

Pjesë e një programi qeveritar të quajtur TransEducation, institucioni novator hapi dyert e tij të enjten e kaluar dhe aktualisht ka 18 studentë të regjistruar, sipas South China Morning Post. Programi mësimor u zhvillua për klasat 1 deri në 12 dhe bazohet në standardet arsimore japoneze dhe pakistaneze, siç raporton më tej New York Daily News.

Murad Raas, Ministri Krahinor i Punjabit për Edukimin Shkollor, ndau foto nga dita e parë e shkollës. “Ne u kemi siguruar atyre gjithçka që kërkohet për shkollim,” tha Raas në Twitter. “Dr. Aithesham, sekretari në shkollën e Punjabit Jugor dhe ekipi i tij kanë bërë një punë të shkëlqyeshme. ”

Alisha Sherazi, një mësuese në kampus, i referohej hapjes si “një ditë e madhe në historinë e Pakistanit”, sipas rrjetit të lajmeve pakistaneze Geo News.

“Ne mund t’i kuptojmë sepse jemi nga komuniteti i tyre,” tha një mësuese tjetër. “Ne mund t’i udhëzojmë dhe t’i mësojmë ata më mirë në krahasim me njerëzit nga popullata e përgjithshme.”

Baby Doll, një studente e regjistruar në shkollë, u pajtua me mësuesen e saj, duke treguar se ndihej “me të vërtetë komode sepse këtu ka njerëz nga komuniteti ynë”.

“Djemtë na ngacmonin dhe silleshin keq,” vazhdoi ajo. “Ata kurrë nuk e kuptuan që ne ishim shokët e shoqet e tyre të klasës. Edhe sjellja e mësuesve tanë dhe e personelit tjetër në shkollë ishte mjaft shqetësuese. Kemi kuptuar pasi kemi ardhur në këtë shkollë që është marrë një vendim i mirë për ne. ”

Bashkëstudentja Hania Henny u pajtua, duke thënë se “personeli është jashtëzakonisht i sjellshëm në shkollë”.

“Njerëzit na shohin si një mjet argëtimi kur dalim”, tha ajo. “Njerëzit e arsimuar nuk sillen keq, por ata që janë analfabetë bëjnë komente të këqija dhe na ngacmojnë. Dallimi midis jetës në shkollë dhe jetës jashtë është se ne ndihemi të relaksuar këtu ”.

Hapja e shkollë u përshëndet nga aktivistët trans vendas, me eksperten pakistaneze të të drejtave trans Aisha Mughal e cila tha se ishte “aq e lumtur, krenare dhe emocionuese në të njëjtën kohë”.

“Gjithë të mirat për zbatimin efektiv të kësaj nisme të shkëlqyer,” shkroi Mughal në Twitter, së bashku me një TikTok të studentëve që po dilnin nga një autobus.

Institucioni Multan është pjesë e një kulture në rritje të shkollave të financuara nga qeveria të dizajnuara posaçërisht për anëtarët e komunitetit trans të vendit të Azisë Jugore.

Duke filluar me hapjen e Guardian Gender në Lahore dy vjet më parë, Pakistani tani është shtëpia e të paktën 4 shkollave kushtuar arsimimit të anëtarëve të komunitetit transgjinor. Të tjerët përfshijnë një shkollë në qytetin e Lodhran si medreseja e parë trans e vetme e vendit, e cila u themelua nga gruaja 34-vjeçare trans Rani Khan, e cila përdori kursimet e saj të jetës për të hapur shkollën fetare islame marsin e kaluar.

Hapja e shkollës Multan vazhdon përparimin e vendit në fushën e të drejtave trans. Akti për Personat Transgjinorë (Mbrojtja e të Drejtave), i miratuar në 2018, kërkoi të garantojë barazi të plotë për personat trans sipas ligjit. Legjislacioni gjithëpërfshirës lejon të rriturit trans të ndryshojnë ligjërisht emrat dhe gjinitë e tyre dhe në mënyrë të qartë ndalon diskriminimin ndaj njerëzve trans në punësim, kujdes shëndetësor dhe sektorë të tjerë publik dhe privat.

Projekt-ligji përcakton gjithashtu një numër detyrimesh pro barazisë në emër të qeverisë, duke përfshirë krijimin e “shtëpive të sigurta” për kujdesin mjekësor, këshillimin dhe edukimin për njerëzit trans, krijimin e qelive të veçantë për personat transgjinorë në burgje dhe sigurimin e trajnimit të ndjeshmërisë për nëpunësit publikë.

Megjithatë, pakistanezët trans janë ende subjekt i një shtypjeje të fortë në shoqërinë e gjerë. Në vitin 2018, u raportua se të paktën 62 gra trans ishin vrarë që nga viti 2015, një numër që ka gjasa të rritet që nga ajo kohë. Për më tepër, aktivistja trans Gul Panra u qëllua dhe u vra në qytetin e Peshawar shtatorin e kaluar, duke çuar në zemërim ndërkombëtar. Siç vëren Human Rights Watch, kodi penal i Pakistanit vazhdon të kriminalizojë sjelljen seksuale të të njëjtit seks, një mbajtje nga periudha koloniale britanike.

Sipas sekretarit të shkollës në Punjab Ehtisham Anwar, shkollat ​​për komunitetin trans do të fillojnë gjithashtu në qytetet Dera Ghazi Khan dhe Bahawalpur. Duke gjykuar nga reagimet e studentëve, kjo do të del edhe më e dobishme për popullsinë trans të vendit.

“Unë ndiej që të gjitha ëndrrat e mia do të bëhen të vërteta tani e tutje,” i tha një studente Geo News.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top