Tu e lexu qitash
Nepali do të përfshijë gjininë e tretë në regjistrimin e popullsisë për herë të parë në histori

Nepali do të përfshijë gjininë e tretë në regjistrimin e popullsisë për herë të parë në histori

Nepali ka futur kategorinë “gjinia e tretë” në regjistrimin e popullsisë të vitit 2021 në një veprim të duartrokitur nga disa aktivistë LGBTQ+. Të tjerët pyesin nëse kjo do të jetë e mjaftueshme.

Numërimi kombëtar filloi në fillim të këtij muaji, sipas Agence France-Presse (AFP). Për herë të parë, qytetarët e Nepalit do të kenë mundësinë të zgjedhin “tjetër” në regjistrim në vend të mashkull ose femër dhe të tregojnë nëse ata janë LGBTQ+.

Teorikisht, të dhënat do t’i lejojnë njerëzit LGBTQ+ të avokojnë për të drejta dhe mbrojtje më të mira ligjore nga qeveria. Nepali ka vendosur kuota ligjore për grupe të caktuara të cenueshme në vendet e punës dhe mjediset arsimore, dhe gjithashtu ofron kujdes shëndetësor me zbritje për pakicat e caktuara. Njerëzit LGBTQ+, deri më tani, janë hequr nga këto përfitime sepse numri i tyre nuk u gjurmua në regjistrim.

“Kur ka të dhëna pas regjistrimit, ne mund t’i përdorim ato si dëshmi për të lobuar për të drejtat tona,” tha Pinky Gurung, presidente e grupit të të drejtave LGBTQ+ Blue Diamond Society. “Ne mund të bëjmë kërkesa në proporcion me madhësinë tonë të popullsisë”

Aktivistët vlerësojnë se afërsisht 900,000 nga 30 milionë banorët e vendit janë queer ose transgjinorë.

Ndërsa Nepali teknikisht përfshiu një opsion të gjinisë së tretë në regjistrimin e tij të mëparshëm 10 vjet më parë, procesi i grumbullimit të të dhënave u dëmtua nga problemet që variojnë nga diskriminimi nga regjistruesit deri tek frika e të anketuarve për të dalë hapur. Këto probleme administrative përfundimisht rezultuan në mungesë të të dhënave të përdorshme.

Qeveria u prit gjithashtu me kritika gjatë regjistrimit të popullsisë të vitit 2011 për përfshirjen e të gjitha identiteteve LGBTQ+ nën kategorinë e “gjinisë së tretë”.

Ndërsa e njëjta logjikë do të zbatohet gjatë regjistrimit aktual, disa shpresojnë se rritja e vetëdijes për identitetet LGBTQ+ do të çojë në rezultate më përfundimtare këtë herë.

“Ne po e numërojmë popullsinë me kategorinë “të tjerët” si pjesë e angazhimeve tona ndaj barazisë gjinore,” tha drejtori në seksionin e popullsisë së zyrës së statistikave Dhundi Raj Lamichhane, duke folur për AFP. “Ne kemi punuar me anëtarët e organizatave LGBTQ+ këtë herë dhe shpresojmë për një rezultat më reflektues për t’u publikuar.”

Por disa aktivistë argumentojnë se shtimi i vetëm një pyetjeje në regjistrim nuk është i mjaftueshëm. Aktivistja Rukshana Kapali, së bashku me disa të tjerë, ka paraqitur një ankesë kundër metodologjisë në Gjykatën Supreme të Nepalit, si dhe në Komisionin e saj Kombëtar për të Drejtat e Njeriut.

Kapali e quajti regjistrimin “problematik” dhe tha se “nuk mund të kapë të dhënat e vërteta të komunitetit LGBTQ+ në Nepal”, sipas AFP.

Kqyre edhe qito

“Përdorimi i “të tjerëve” si terminologji për t’iu referuar identitetit gjinor është shumë i kontestuar dhe madje konsiderohet nënçmues për shumë njerëz,” tha Kapali për Kathmandu Post. “Mosnjohja e identiteteve të ndryshme është dështimi për të realizuar format e ndryshme të shtypjes, margjinalizimit, përjashtimit, diskriminimit, dhunës dhe mos përfaqësimit të atyre grupeve të veçanta shoqërore.”

Të tjerë shpresojnë se regjistrimi do të hapë rrugën për mbledhjen e të dhënave më gjithëpërfshirëse mbi popullsinë LGBTQ+ të vendit në vitet në vazhdim.

“Ka plane për një studim më specifik, të detajuar ekskluzivisht për [njerëzit LGBTQ+] shpresojmë se deri në vitin 2022,” i tha Reuters Sarita K.C., që udhëheq organizatën Mitini Nepal dhe siguroi konsultime për regjistrimin e popullsisë. “Do të japë të dhëna më të sakta.”

Kombi malor, i cili filloi të përfshijë një kategori të tretë gjinore në dokumentet e shtetësisë në 2013 dhe në pasaportat në 2015, ka disa nga legjislacionet më progresive të të drejtave LGBTQ+ në Azinë Jugore. Vendi nxori jashtë ligjit diskriminimin në bazë të identitetit gjinor ose orientimit seksual në 2007 dhe i zgjeroi ato mbrojtje në fusha si punësimi dhe strehimi në 2016.

Njerëzit LGBTQ+ kanë pohuar, megjithatë, se këto mbrojtje ligjore nuk përkthehen domosdoshmërisht në pranimin shoqëror. Anëtarët e komunitetit ende përballen me diskriminim në të gjitha fushat e jetës publike, një fakt që ligjvënësit e kanë injoruar kryesisht, sipas Associated Press.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top