PrEP me veprim afatgjatë mund të jetë gati që në vitin 2022

Një ilaç për parandalimin e HIV-it me veprim të gjatë që është edhe më i lehtë se PrEP ditor mund të jetë i disponueshëm që në fillim të këtij viti, 2022.

Pak kohë më parë, siç raportoi botimi i industrisë Fierce Pharma, Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së i dha statusin e shqyrtimit prioritar kabotegravirit, një version me veprim të gjatë të profilaksisë para ekspozimit (PrEP) i bërë nga kompania farmaceutike ViiV Healthcare, e cila është në pronësi të shumicës nga GlaxoSmithKline. Ilaçi tani do t’i nënshtrohet një periudhe të shkurtuar shqyrtimi gjashtëmujore në vend të periudhës standarde 10-mujore, raporton platforma them.

FDA mund të nxjerrë vendimin e saj për ilaçin, i njohur komercialisht si Cabenuva, që në janar të këtij viti, siç vuri në dukje Fierce Pharma. Nëse kabotegravir kalon shqyrtimin prioritar, ai do të bëhet ilaçi i parë i disponueshëm i këtij lloji.

Në vend që t’i përmbahen një regjimi ditor të pilulave, siç është rasti me PrEP-in oral, pacientët do të mund të marrin një injeksion çdo dy muaj, për të parandaluar kontraktimin e HIV.

Lajmi i mirë pason nga një vit me vonesa për ViiV Healthcare për shkak të problemeve të prodhimit pasi FDA fillimisht miratoi kabotegravir, nëntorin e kaluar. Studimet klinike në fazën e vonshme të burrave që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra, gra transgjinore dhe gra cisgjinore kanë rritur “optimizmin” për ilaçin, vëzhgoi Fierce Pharma, me të dhëna që tregojnë se ilaçi ishte më efektiv se Truvada, forma më e disponueshme e ilaçit oral PrEP.

Një studim i madh i majit nga GlaxoSmithKline, i cili përfshiu më shumë se 4,500 burra cis që kryenin marrëdhënie seksuale me burra dhe gra trans që kryenin marrëdhënie seksuale me burra, zbuloi se kabotegravir ishte i sigurt dhe se ishte më efektiv se Truvada në parandalimin e infeksioneve HIV, megjithëse ishte e paqartë nëse ilaçi ishte po aq efektiv në parandalimin e infeksionit intravenoz.

Në atë kohë, Shannon Hader, Zëvendës Drejtoresha Ekzekutive e Programit të Përbashkët të Kombeve të Bashkuara për HIV/AIDS, e quajti studimin një “përparim që do të ketë një ndikim të rëndësishëm në jetën e meshkujve homoseksualë dhe meshkujve të tjerë që bëjnë seks me meshkuj dhe transgjinorë femra, kur janë në rrezik më të lartë të infektimit me HIV.”

Në një deklaratë për Fierce Pharma, shefi i kërkimit dhe zhvillimit të ViiV, Kim Smith, vuri në dukje se vetëm rreth një e katërta e njerëzve në Shtetet e Bashkuara “të cilët mund të përfitojnë nga PrEP po e marrin atë aktualisht”, duke shtuar se “opsionet e reja si kabotegravir hetimor do të ndihmojnë në luajtjen e një roli të rëndësishëm në përpjekjet tona kolektive për t’i dhënë fund epidemisë së HIV-it.”

Format me veprim të gjatë të PrEP mund të ndihmojnë në reduktimin e transmetimit të HIV-it pasi kompanitë farmaceutike vazhdojnë të zhvillojnë vaksina kundër virusit. Vaksina e HIV-it e Moderna-s, e cila përdor teknologji të ngjashme mRNA me vaksinën e COVID-19 të kompanisë, ka qenë në prova klinike që nga gushti, me një datë përfundimi që pritet diku në pranverën e vitit 2023.

Megjithatë, është e paqartë nëse GlaxoSmithKline ose Moderna do të adresojnë pengesën numër një për qasjen e njerëzve që kërkojnë trajtime parandaluese të HIV-it: koston.

Megjithëse Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kohët e fundit urdhëruan që kompanitë e sigurimeve të mbulojnë shpenzime për PrEP, duke përfshirë vizitat në klinika dhe tarifat e rregullta laboratorike, si Truvada ashtu edhe Descovy, të cilat prodhohen nga Gilead, kushtojnë gati 2000 dollarë në muaj.

Këto kosto të larta i lanë njerëzit e pasiguruar me pak mundësi deri vonë; në maj, disa versione gjenerale të PrEP u bënë të disponueshme pas skadimit të ekskluzivitetit të FDA-së të Truvadës, gjë që ka ulur çmimin e ilaçit në tërësi.


Paarritshmëria financiare e PrEP ka pasur implikime veçanërisht shkatërruese për njerëzit me ngjyrë dhe latinë, duke përfshirë gratë me ngjyrë cis, gratë trans dhe përdoruesit e drogës me injeksion, sipas CDC.

Megjithëse opsionet e zgjeruara për parandalimin e HIV-it janë zhvillime emocionuese shkencore, aktivistët vazhdojnë të thonë se kostot e larta dhe barrierat e tjera sistematike ndaj trajtimit duhet të adresohen në mënyrë që t’i jepet fund epidemisë njëherë e përgjithmonë.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top