Tu e lexu qitash
Njerëzit trans fitojnë të drejtën e ekzistencës në vendimin historik të gjykatës së Kuvajtit

Njerëzit trans fitojnë të drejtën e ekzistencës në vendimin historik të gjykatës së Kuvajtit

Aktivistët e barazisë transgjinore shënuan një fitore të madhe në Kuvajt pasi gjykata kushtetuese e vendit rrëzoi një ligj që është përdorur prej kohësh për të kriminalizuar identitetin transgjinor.

Dy ligje në vendin me shumicë myslimane përdoren për të ndjekur penalisht njerëzit për shkak të qenit LGBTQ+. Neni 193 ndalon seksin ndërmjet dy burrave dhe neni 198 ndalon imoralitetin publik. Në vitin 2008, neni 198 u zgjerua për të bërë të qartë se ai përfshinte “imitimin e pamjes së një anëtari të seksit të kundërt”.

Është kjo e fundit që gjykata e rrëzoi, duke thënë se është e paqartë dhe “në kundërshtim me dëshirën e kushtetutës për të garantuar dhe ruajtur lirinë personale”.

Amnesty International e përshëndeti vendimin si një “përparim të madh”.

“Neni 198 ishte thellësisht diskriminues, tepër i paqartë dhe nuk duhet të ishte pranuar kurrë në ligj në radhë të parë”, tha zëvendësdrejtoresha e divizionit të Amnesty International për Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, Lynn Maalouf.

Ajo tha se vendimi do të thotë se autoritetet në Kuvajt “duhet gjithashtu të ndalojnë menjëherë arrestimet arbitrare të personave transgjinorë dhe të heqin të gjitha akuzat dhe dënimet e ngritura kundër tyre”.

Në vitin 2016, policia rruajti me forcë kokat e tre grave transgjinore që u arrestuan për shkelje të nenit 198 në një qendër tregtare. Policia tha se një grup të rinjsh po i ngacmonin gratë, por në vend që t’i ndihmonin ata u kërkuan grave identifikimin dhe i arrestuan pasi mbanin rroba grash.

Ata u dërguan në një stacion policie ku u rruheshin kokat. Ata janë dërguar për ndjekje penale.

Kqyre edhe qito

Në vitin 2012, një burrë transgjinor 18-vjeçar u arrestua pasi u sulmua nga një grup të rinjsh pasi kishte veshur një dishdasha dhe ghutra tradicionale mashkullore nga Kuvajti.

Sulmuesit e dyshuar thuhet se menduan se viktima ishte një grua trans dhe filluan ta ngacmonin atë, përpara se ta sulmonin se ishte një burrë trans. Nga sulmi janë dëmtuar dy dyqane dhe viktima është arrestuar për shkelje të nenit 198.

Homoseksualiteti është ende i paligjshëm në vend dhe dënohet deri në shtatë vjet burg. Në dekadën e fundit, qeveria e Kuvajtit ka qenë nën presion për të goditur njerëzit LGBTQ+.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top