Tu e lexu qitash
Gjenerata Z është brezi më queer ndonjëherë, sipas sondazhit më të ri

Gjenerata Z është brezi më queer ndonjëherë, sipas sondazhit më të ri

Përqindja e të rriturve në SHBA që identifikohen si LGBT është rritur në një nivel të lartë prej 7.1 përqind, dyfishi i shifrës nga viti 2012 kur Gallup filloi sondazhet për herë të parë, duke reflektuar një ndryshim brezash, tha kompania e njohur e sondazhit.

“Të rinjtë po rriten, duke përfshirë edhe pajtimin me seksualitetin ose identitetin e tyre gjinor, në një kohë kur amerikanët pranojnë gjithnjë e më shumë gejët, lezbiket dhe transgjinorët, dhe individët LGBT gëzojnë mbrojtje ligjore në rritje”, thuhet në një deklaratë.

Gallup i pyet amerikanët nëse ata personalisht janë identifikuar si heteroseksual, lezbike, gej, biseksual, transgjinor apo diçka tjetër përveç heteroseksualëve, si pjesë e informacionit demografik që mbledh në të gjitha sondazhet e saj telefonike.

Të anketuarit gjithashtu mund të përgjigjen vullnetarisht për çdo orientim seksual ose identitet tjetër gjinor. Në mesin e 12,000 njerëzve të anketuar në të dhënat e 2021, 86.3 përqind thanë se ishin heteroseksualë, ndërsa 6.6 përqind nuk ofruan përgjigje.

Sondazhi filloi në vitin 2012, kur përqindja e identifikuar si LGBT ishte 3.5 për qind dhe që nga ajo kohë ka ardhur në rritje të vazhdueshme.

Një ndarje zbulon prevalencën më të lartë të identiteteve LGBT në mesin e të rriturve më të rinj krahasuar me gjeneratat e vjetra që ata po zëvendësojnë.

Në përgjithësi, 20.8 përqind ose një në pesë amerikanë të gjeneratës Z që kanë arritur moshën madhore — ata të lindur midis 1997 dhe 2003 — janë identifikuar si LGBT.

Kjo është afërsisht dyfishi i shifrës për mijëvjeçarët — e përcaktuar këtu si të lindur midis 1981 dhe 1996 — në 10.5 përqind.

Midis Gjeneratës X (1965-1980) përqindja ishte 4.2, për Baby Boomers (1946-1964) ishte 2.6, dhe për Tradicionalistët – të përcaktuar si ata të lindur para vitit 1946 dhe nganjëherë të quajtur Gjenerata e Heshtur – ishte 0.8.

Të rriturit e Gen Z përbënin shtatë për qind të të dhënave të vitit 2017, por deri në vitin 2021 përbënin 12 për qind si më shumë të arritur moshën madhore.

Që nga fillimi i sondazhit, përqindja e Tradicionalistëve, Boomers dhe Gen X që identifikoheshin si LGBT kishte mbetur e qëndrueshme, me një rritje modeste të parë midis mijëvjeçarëve.

Por përqindja e Gen Z që janë LGBT gati u dyfishua që nga viti 2017, kur vetëm një pjesë e vogël e atij brezi ishin të rritur.

“Nëse kjo prirje brenda gjeneratës Z vazhdon, përqindja e të rriturve amerikanë në atë brez që thonë se janë LGBT do të rritet edhe më shumë pasi të gjithë anëtarët e brezit të arrijnë moshën madhore”, tha Gallup në një deklaratë.

Për herë të parë, kompania regjistroi se sa anketues u identifikuan me secilën kategori LGBT.

Më shumë se gjysma e amerikanëve LGBT, ose 57 për qind, thanë se ishin biseksualë – ekuivalente me katër për qind të të gjithë të rriturve në SHBA.

Identiteti tjetër kryesor LGBT ishte gej, me 21 përqind, lezbike me 14 përqind, 10 përqind transgjinor dhe katër përqind si queer apo dashuri për të njëjtën gjini.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top