Tu e lexu qitash
Zyrtarët në Stamboll ndalojnë festimet e Krenarisë, aktivistët nuk ndalen: “Ne nuk kemi frikë”

Zyrtarët në Stamboll ndalojnë festimet e Krenarisë, aktivistët nuk ndalen: “Ne nuk kemi frikë”

Aktivitetet e Istanbul Pride janë ndalur në Stamboll pasi dy guvernatorë turq ndaluan të gjitha ngjarjet që lidhen me Javën e Krenarisë.

Sipas Ahval, të dy guvernatorët e rrethit Beyoğlu dhe Kadıköy lëshuan ndalimin të hënën (20 qershor), duke cituar Ligjin për Demonstratat dhe Takimet Publike për të parandaluar të gjitha tubimet për shtatë ditë.

“Kemi marrë informacione se ndërmjet 21 qershorit 2022 (e martë) dhe 23 qershorit 2022 (e enjte) janë planifikuar të mbahen tubime, deklarata për shtyp, marshime, shpërndarje fletushkash, etj. në kuadër të ‘Javës së Krenarisë LGBTI+ të Stambollit’. ”, thuhet në deklaratën e guvernatorit.

“Të gjitha ngjarjet janë të ndaluara në të gjitha zonat e hapura dhe të mbyllura për shtatë ditë.”

Kjo vjen si një goditje e madhe për komunitetin turk LGBTQ+, i cili kërkonte të festonte 30 vjetorin e Krenarisë në vend. Grupet e avokimit në të gjithë vendin kanë akuzuar qeverinë se po zhvillon një “fushatë urrejtjeje” kundër tyre.

Komiteti i Javës së Krenarisë LGBTQ+ të Stambollit lëshoi ​​një deklaratë menjëherë pas njoftimit, duke thënë se vendimi ishte “i paligjshëm” dhe se ata do të përdorin “të drejtat tona [për të] bërë kundërshtimet e nevojshme”.

“Sot, me fillimin e Javës së Krenarisë së 30-të LGBTI+ në Stamboll, policia inspektoi vendet ku do të zhvilloheshin ngjarjet, nën maskën e ‘kontrollit të përgjithshëm’,” tha grupi. “Zbatuesit e ligjit u përpoqën të bënin presion mbi hapësirat duke kërkuar dokumente si targa.

“Dëshirojmë të falënderojmë të gjithë rrjetin tonë të avokatëve dhe hapësirave që na kanë mbështetur. Ne nuk do të dorëzohemi, nuk kemi frikë!”

Një situatë e ngjashme ndodhi në vitin 2021 ku, sipas Ahval, oficerët e policisë shkuan drejt Parkut Maçka për të parandaluar një piknik që ishte planifikuar fillimisht si pjesë e ngjarjeve të Javës së Krenarisë.

Policia bllokoi hyrjen në park në Şişli pasi u vendos ndalimi. Një person thuhet se u arrestua, ndërsa vizitorët u skanuan për flamuj ylber dhe “materiale vizibiliteti LGBTI”.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top