Tu e lexu qitash
Sllovenia bëhet vendi i parë postkomunist që legalizon martesat dhe birësimet për çiftet e të njëjtit seks

Sllovenia bëhet vendi i parë postkomunist që legalizon martesat dhe birësimet për çiftet e të njëjtit seks

Këtë javë, Sllovenia u bë vendi i parë në Evropën Lindore që legalizoi martesat e të njëjtit seks dhe birësimin e fëmijëve të mitur nga çifte të të njëjtit seks.

Më 4 tetor, ligjvënësit në parlamentin slloven votuan për të miratuar një amendament që garanton të drejtat e martesës dhe birësimit për çiftet e të njëjtit seks. Dyzet e tetë deputetë votuan pro propozimit, 29 kundërshtuan legjislacionin dhe vetëm një abstenoi nga votimi, sipas rrjetit televiziv Euronews.

“Me këto ndryshime, ne po njohim të drejtat e çifteve të të njëjtit seks që ata duhet t’i kishin për një kohë të gjatë,” tha sekretari slloven i shtetit Simon Maljevac duke sjellë përpara mocionin.

Masa vjen pas një vendimi historik nga Gjykata Kushtetuese e Sllovenisë në korrik, e cila gjeti në një vendim 6-3 se ndalimi i martesës dhe birësimeve të të njëjtit seks shkel një ndalim kushtetues kundër diskriminimit. Gjyqtarët urdhëruan parlamentin të ndryshojë ligjin brenda gjashtë muajve për t’u lejuar partnerëve të të njëjtit seks të njëjtin status ligjor dhe mbrojtje si çiftet e tjera.

Grupet LGBTQ+ në Slloveni festuan momentin historik pas dekadave të avokimit nga ana e aktivistëve queer dhe trans.

“Pas më shumë se 30 vitesh kërkesash për njohje ligjore të partneriteteve të të njëjtit seks, ne jemi më në fund më afër barazisë aktuale,” tha grupi slloven i të drejtave të njeriut Legebitra në një deklaratë të postuar në Facebook. “Jemi të lumtur që deputetët mbështetën me shumicë votash ndryshimet në Kodin e Familjes dhe në fund barazuan të drejtat e çifteve të të njëjtit seks në martesë dhe trajtimin e barabartë në birësime.

Votimi parlamentar i kësaj jave e bën Slloveninë zyrtarisht vendin e parë ish-komunist nga Blloku Lindor që legalizon martesat dhe birësimet e të njëjtit seks. Kroacia, Republika Çeke, Hungaria dhe Mali i Zi kanë të gjitha ligje që njohin partneritetet civile të të njëjtit seks dhe në vitin 2016, një gjykatë e qarkut në Estoni vendosi që qeveria duhet të njohë martesën e një çifti të të njëjtit seks që u martuan në Suedi. Estonia ende nuk e ka legalizuar njohjen e marrëdhënieve për partnerët LGBTQ+.

Lëvizja e Sllovenisë është në kontrast të plotë me shumë nga fqinjët e saj të Evropës Lindore, të cilët kanë marrë qëndrime gjithnjë e më të rrepta kundër njerëzve LGBTQ+ vitet e fundit.

Qershorin e kaluar, Hungaria miratoi një ligj që ndalon promovimin e “homoseksualitetit ose ndryshimit të gjinisë” për të miturit në media, reklama ose materiale në klasë. I stilizuar sipas ligjit të “propagandës” së Rusisë të vitit 2013, legjislacioni kërcënon me gjoba librat për fëmijë që përshkruajnë familje të të njëjtit seks dhe shfaqje televizive me personazhe LGBTQ+. Sipas statutit të Hungarisë, sitcoms si Friends and Modern Family nuk lejohen më të transmetohen në kohën kryesore, ndërsa filmat queer-përfshirës vlerësohen vetëm si për të rritur.

Nën kryeministrin Viktor Orbán, Hungaria ka ndaluar gjithashtu birësimin e të njëjtit seks, ka përfunduar njohjen ligjore të gjinisë për personat trans dhe ka ripërcaktuar martesën në kushtetutën kombëtare si një bashkim ekskluzivisht midis një burri dhe një gruaje.

Polonia gjithashtu ka ndjekur një rrugë të ngjashme si Hungaria, pasi Evropa Lindore përqafon gjithnjë e më shumë reaksionizmin e ekstremit të djathtë. Edhe pse parlamenti i saj nuk ka miratuar ende një ligj të propozuar “propagande” të miratuar nga Dhoma në fillim të këtij viti, mbi 100 qytete dhe bashki në Poloni kanë miratuar që nga viti 2019 urdhëresa kryesisht simbolike që e deklarojnë veten si zona “të lira nga LGBT”. Vendi ka propozuar gjithashtu ndalimin e birësimeve LGBTQ+, madje edhe për njerëzit queer beqarë.

Gjatë fushatës së tij të rizgjedhjes 2020, presidenti i Polonisë, Andrzej Duda, bëri thirrje për një ndalim të birësimit të të njëjtit seks, duke thënë se “fëmijët duhet të jenë të sigurt dhe të mbrojtur nga birësimi nga çiftet e të njëjtit seks”.

Duke lëvizur në drejtim të kundërt me Hungarinë dhe Poloninë, Sllovenia bëhet vendi i 18-të evropian që legalizon martesat e të njëjtit seks. Personat LGBTQ+ gëzojnë gjithashtu shumë të drejta të tjera në Slloveni: meshkujt gejë dhe biseksualë mund të dhurojnë gjak pa një periudhë shtyrjeje, dhe diskriminimi në bazë të orientimit seksual është i paligjshëm si në strehim ashtu edhe në punësim. Vendi ende nuk e ka ndaluar diskriminimin anti-trans në ato kontekste, megjithëse njerëzit trans kanë aftësinë të korrigjojnë ligjërisht gjininë e tyre.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top