Tu e lexu qitash
Irlanda Veriore legalizon martesat mes seksit të njëjtë

Irlanda Veriore legalizon martesat mes seksit të njëjtë

Nga janari, çiftet e të njëjtit seks janë në gjendje të regjistrohen për t’u martuar, me ceremonitë e para martesore që do të zhvillohen në pranverë. Për çifte që janë martuar tashmë, martesa e tyre tani do të njihet legalisht në Irlandën Veriore.

Në korrik 2019, deputetët mbështetën ndryshimet, të cilat kërkuan nga qeveria të ndryshojë ligjet e abortit dhe të njohë martesën e të njëjtit seks në Irlandën Veriore, nëse transferimi nuk do të rivendosej deri më 21 tetor 2019.

Një ndryshim u bë në Ligjin e Irlandës Veriore (Formimi Ekzekutiv, etj.), nga deputeti i Punës, Conor McGinn, duke thënë se qeveria duhej të ligjësonte për martesat e të njëjtit seks në Irlandën Veriore.

Duke folur për BBC News, Z. McGinn tha “të gjithë ata që vlerësojnë barazinë, dashurinë dhe respektin mund të festojnë sot”. “Është një ditë e mirë për Irlandën Veriore, një ditë e rëndësishme për të drejtat e qytetarëve nëpër këto ishuj dhe një ditë emocionuese për çifte të të njëjtit seks, të cilët tani mund të regjistrohen për t’u martuar,” tha ai.

Martesat e seksit të njëjtë janë lejuar në Angli, Skoci dhe Uells që nga viti 2014, por Parlamenti Irlandez nuk i legalizoi ato. Në Nëntor 2015, një votim për çështjen në kuvendin e zhvendosur rezultoi në një shumicë numerike në favor të martesës së të njëjtit seks për herë të parë.

Sidoqoftë, DUP bllokoi një ndryshim në ligj duke përdorur një veto të njohur si Peticion of Concern.

John O’Doherty nga fushata Love Equality tha që ky ishte “kulmi i pesë viteve të fushatës për barazinë në martesë dhe shënon një hap të madh përpara për njerëzit LGBT+ “.

“Mbeten një numër çështjesh që duhen adresuar para se çiftet në Irlandën Veriore të kenë të njëjtat të drejta në juridiksione si çifte të tjera,” shtoi ai.

“Sidoqoftë, ne e festojmë këtë arritje të mrekullueshme me mijëra njerëz që e bënë të dëgjuar zërin e tyre dhe kërkuan ndryshim përkundër barrierave të shumta të vendosura në rrugën e tyre”.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top