Tu e lexu qitash
BUTCH nga Meg Allen

BUTCH nga Meg Allen

BUTCH është një projekt portretizimi mjedisor dhe eksplorim i estetikës butch, identitetit dhe paraqitjes së maskulinitetit femëror ashtu si qëndron në 2013-14.

Është një festë e atyre që jetojnë jashtë binarit të rreptë social që ndan sekset, dhe një paraqitje e shkurtër në hapësirat private dhe shpesh të padukshme të njerëzve që nxjerrin ndjenjën e tyre autentike.

Në vitet e fundit, ashtu si shumë terma të tjerë që përdoren për shtypjen e pakicave, BUTCH është duke u rimëkëmbur dhe po mbushet me bukuri dhe krenari për të përshkruar më saktë personat që pretendojnë maskulinitetin e tyre femëror.

Këta njerëz mund të zgjedhin të i prejnë flokët e tyre të shkurtër, të mbajnë lidhëse, ose mund të paraqiten me më shumë forcë sesa drojë. BUTCH është një mbiemër. Dhe si të gjithë mbiemrat, është fluid dhe subjektiv. Ashtu si ka shumë lloje të grave seksi, ka edhe shumë lloje të butchave.

“Këto portrete janë nga njerëzit që njoh në Zonën e Gjirit të San Franciskos, të cilët lidhen dhe zotrojnë termin BUTCH. Këta njerëz janë miqtë e mi, miqtë e miqve dhe janë pjesë e një komuniteti shumë të madh gej dhe queer në mbarë botën. Duke filluar në pranverën e vitit 2013, në një përpjekje për të praktikuar portretizimin, pyeta disa nga miqtë e mi më të ngushtë butch që të rrezikonin të shiheshin nga lentet dhe të uleshin për mua në mjediset e tyre private. Pas printimit dhe shfaqjes së tre portreteve të mia të para, kuptova se dëshiroja një mur të tërë të këtyre imazheve. Muri u kthye në një dhomë dhe dhoma në një galeri online. Më pas pyesja se çfarë do të kishte qenë të rritesha e rrethuar nga këto imazhe përveç feminizmit që kam parë në shumicën e revistave. … “

“BUTCH është një festë e atyre që zgjedhin të ekzistojnë dhe identifikohen jashtë këtij binar që kurrë nuk ka lejuar asnjë kalim të pranuar. BUTCH i fton shikuesit në jetën private të maskulinitetit femëror dhe sugjeron një qëndrueshmëri në këmbënguljen e natyrës që ka më shumë thellësi ndaj maskulinitetit dhe feminitetit sesa normat shoqërore pretendojnë të i gëzojnë. Kush po e bën policimin e prezantimit gjinor dhe pse? Bota e modës ka bërë të njëjtën pyetje për vite. A jemi gati për përgjigjet tani? Është e pamohueshme që ne lindim me organet seksuale me të cilat lindim, por pse jemi kështu të kërcënuar nga ajo që të tjerët zgjedhin të zotrojnë si prezantim të tyre gjinor? A jemi gati për këto shpjegime? Apo kemi më shumë frikë nga pyetja?”

BUTCH është një eksplorim. BUTCH ekziston. BUTCH është një homazh ndaj bull-daggers, dykes, grave burrërore dhe burrave femra para meje. BUTCH është pranimi i bebeve butch, të rinjve guximtar, personave genderqueer, dhe dykes që vazhdojnë të lulëzojnë përballë normave shoqërore ” – përshruan ekspozitën autorja Allen.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top