Tu e lexu qitash
Kurohet nga HIV-i pacienti i dytë në botë, thonë mjekët

Kurohet nga HIV-i pacienti i dytë në botë, thonë mjekët

Një burrë nga Londra është bërë personi i dytë në botë që shërohet nga HIV, thonë mjekët. Adam Castillejo është ende i lirë nga virusi më shumë se 30 muaj pas ndalimit të terapisë anti-retrovirale.

Ai nuk u shërua nga ilaçet HIV, por nga një trajtim i qelizave burimore që ai mori për një kancer që ai gjithashtu kishte, raporton revista Lancet HIV. Donatorët e atyre qelizave burimore kanë një gjen jo të zakonshëm që u jep atyre mbrojtje kundër HIV.

Në vitin 2011, Timothy Brown, “Pacienti i Berlinit” u bë personi i parë i raportuar si i kuruar nga HIV, tre vjet e gjysmë pasi kishte një trajtim të ngjashëm. Transplantet e qelizave burimore duket se ndalojnë virusin të jetë në gjendje të përsëritet brenda trupit duke zëvendësuar vetë qelizat imune të pacientit me ato donatore që i rezistojnë infeksionit HIV.

Adam Castillejo –  tani 40-vjeçar, i cili ka vendosur të dalë publikisht me identitetin e tij – nuk ka asnjë infeksion aktiv të zbulueshëm HIV në gjakun, spermën ose indet e tij, thonë mjekët e tij.

Studiuesi kryesor Prof Ravindra Kumar Gupta, nga Universiteti Cambridge, i tha BBC News: “Kjo përfaqëson kurimin e HIV-it me pothuajse siguri. Tani kemi dy vjet e gjysmë pa anti-retroviralen. Gjetjet tona tregojnë se suksesi i transplantimit të qelizave burimore si një ilaç për HIV, i raportuar së pari nëntë vjet më parë në Pacientin e Berlinit, mund të përsëritet.”

Por nuk do të jetë një trajtim për miliona njerëz në të gjithë botën që jetojnë me HIV.

Terapia agresive u përdor kryesisht për të trajtuar kanceret e pacientëve, dhe jo HIV-in e tyre. Dhe ilaçet aktuale të HIV mbeten shumë efektive, që do të thotë se njerëzit me virus mund të jetojnë jetë të gjatë dhe të shëndetshme.

Prof Gupta tha: “Është e rëndësishme të theksohet se ky trajtim kurativ është me rrezik të lartë dhe përdoret vetëm si mjeti i fundit për pacientët me HIV të cilët gjithashtu kanë malinje hematologjike të rrezikshme për jetën. Prandaj, ky nuk është një trajtim që do të ofrohej gjerësisht te pacientët me HIV të cilët janë në trajtim të suksesshëm anti-retroviral. “

Kqyre edhe qito

Por kjo mund të ofrojë shpresë për të gjetur një kurë, në të ardhmen, duke përdorur terapi gjenesh. Testet sugjerojnë që 99% e qelizave imune të Z. Castillejo janë zëvendësuar nga donatorët.

Por ai ende ka mbetje të virusit në trupin e tij, siç bën edhe z. Brown. Dhe është e pamundur të thuash me siguri absolute HIV-i i tij kurrë nuk do të kthehet.

Z. Castillejo i tha New York Times: “Ky është një pozicion unik për të qenë në një pozicion unik dhe shumë përulës. Unë dua të jem një ambasador i shpresës. Unë nuk dua që njerëzit të mendojnë,” Oh, ju jeni zgjedhur”. Jo, thjesht ndodhi. Unë isha në vendin e duhur, me siguri në kohën e duhur, kur ndodhi”.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top