Tu e lexu qitash
Dacid Go8lin

Dacid Go8lin

Dafina Sylejmani aka Dacid Go8lin është një repere, producente, DJ dhe artiste vizuele. Mbi të gjitha, ajo është themeluese e FEMME DMC, një kolektiv femëror dhe ngjarje kushtuar Hip Hop-it në të gjithë elementët e tij.

Puna e saj zhvillohet kryesisht në Vjenë, por ajo e bën rrugën e saj përtej kufijve kombëtarë si solo artiste ashtu edhe me kolektivin e saj.

Me origjinë nga Kosova, ajo u zhvendos në Linz në vitin 2003 me nënën e saj dhe dy vëllezërit. Si adoleshente, ajo bëri hapat e saj të parë në skenën e rapit atje dhe bëri disa paraqitje në qendra të ndryshme kulturore. Në vitin 2014, ajo u zhvendos në Vjenë për të rritur qëllimet e saj dhe për të zgjeruar aftësitë e saj në mënyrë institucionale.

Ajo u bë pjesë e Akademisë të Arteve të Bukura, ku u përqëndrua kryesisht në video dhe redaktim. Pika e parë u vendos kur ajo themeloi projektin FEMME DMC, duke thyer kufijtë midis artit akademik dhe rrugor. Në 500 vjet të Akademisë së Arteve të Bukura, kjo ishte hera e parë që hyri një projekt hip-hop në Sallat e shenjta të qendrës së trajnimit. Në atë kohë, skena e klubit Vjenez ishte ende një faqe e zbrazët për sa i përket hip hopit dhe Dafina shpejt u bë një pionier i feminizmit muzikor.

Kqyre edhe qito

Megjithëse FEMME DMC kryesisht siguroi hapësirë për artistët e rinj në skenë, audienca ishte e gjerë që nga fillimi, pavarësisht nga gjinia, seksualiteti, prejardhja dhe mosha. Që prej vitit 2017, Dacid Go8lin nuk merret vetëm me seritë e saj të ngjarjeve, por edhe me prodhimin e muzikës. Në Shtator 2018 u lëshua në treg EP e saj e parë “QART”, që mbulon tema të tilla si migracioni dhe shoqëria.

Dafina përmes Dylberizm ju thotë: Unë jam queer, jam e hapur dhe krenare. Unë e di që të jesh vetja është kufiri më i lartë që mund të arrish, prandaj është e rëndësishme të jesh i dukshëm, të marrësh hapësirë dhe të përfaqësosh atë që nuk përfaqësohet. Siç thuhet në njërën nga këngët e mia “this pussy, her choice, this goes real deep, i realized this world is too short for my clit, i’m squirting and squirting, living this shit, her tounge is wrecking my mind to the limit”. Me gjëra të tilla unë dua t’i bëj njerëzit të sigurt dhe të vetëdijshëm se kufijtë që ata vendosën mbi ne i përkasin të kaluarës dhe e ardhmja është e lirë të shkruhet. Sidomos për mua që bej një grua në një mendje jo binare. Unë dua të sigurohem që njerëzit e dinë që të qenit queer nuk është asgjë për të cilën duhet turpërohet, është gjëja më e mirë që mund të të ndodhë ty, pa marrë parasysh atë që tregon shoqëria ose përpiqet të bëjë.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top