Tu e lexu qitash
Të mendosh se ekzistojnë vetëm dy gjini përveç se është transfobi është edhe racizëm
Nale Dheze

Të mendosh se ekzistojnë vetëm dy gjini përveç se është transfobi është edhe racizëm

Shumë individë besojnë se ekzistojnë vetëm dy gjini; Burrë dhe grua.

Ju mund të jeni një burrë ose grua cis (cisgender është një term për njerëzit, identiteti gjinor i të cilëve përputhet me seksin që ata ishin caktuar në lindje), ose një burrë apo grua trans. Kjo është gjithçka që mund të zgjidhni.

Sidoqoftë, disa individë nuk ndihen rehat me asnjëring nga këta tituj. Ata nuk ndjehen si burrë apo grua. Disa shqetësohen kur ju referohemi si djalë ose vajzë, nuk u pëlqen të quhen ai ose ajo, ata ndjehen sikur janë diku në mes ose nuk janë të lidhur fare.

Kjo nuk është diçka e re, gjatë historisë, kultura dhe fe të ndryshme në të gjithë botën kanë pranuar identitete të shumta gjinore.

Dy shpirta (Two spirit) është një identitet specifik i vendasve në Amerikë. Është një term ombrellë i përdorur nga disa amerikanë indigjenë që e përkufizojnë veten si mishërojnë shpirtrat edhe mashkullorë edhe femërorë.

“Shumë nga udhëheqësit tanë fisnor kanë mendjen e tyre të bllokuar dhe as nuk e dinë historinë e njerëzve me dy shpirta,” thotë Steven Barrios, 54 vjeç i cili jeton në një rezervim të Blackfeet në veriperëndim të Montanas. Z. Barrios përmendi një pjesë të vogël dhe nganjëherë kontestues të provave antropologjike që sugjerojnë se para ardhjes së misionarëve të krishterë, shumë fise konsideronin njerëz me dy shpirta si një dhuratë shpirtërore dhe të vlefshëm shoqërisht.

Ai vazhdoi: “Para se të vinin të krishterët, njerëzit me dy shpirta u trajtuan me respekt. Ajo që ne po bëjmë tani është bashkimi, duke treguar dokumentacione që kemi një histori. ”Në disa fise ata konsideroheshin të talentuar shpirtërisht dhe mund të ishin të kërkuar seksualisht për fuqitë e tyre. “Shpesh njerëzit me dy shpirta ndihmuan në rritjen e fëmijëve ose shoqëronin luftëtarët si gra surrogate. Asnjëherë nuk bëhej fjalë për seksualitetin,” shtoi z. Gilley. “Ishte për rolin tuaj në komunitet.”

Identitete të ndryshme indigjene në të gjithë botën

Në një artikull tjetër, Duane Brayboy përshkruan se si: “Çdo fis ka termin e tyre të veçantë, por ka pasur nevojë për një term universal që popullata e përgjithshme mund ta kuptonte. Fisi Navajo i referohet dy shpirtrave si nádleehí (ai që shndërrohet); në mesin e Lakota është winkté (tregues i një mashkulli që ka detyrim të sillet si femër), niizh manidoowag (dy shpirt); në Ojibwe, hemaneh (gjysmë burrë, gjysmë grua), për të përmendur disa.

Ka vende të tilla në të gjithë botën:

Azia Jugore (ku një gjini e tretë quhet hixhra),

Nigeria (yan daudu)

Meksikë (muxe)

Samoa (fa‘afafine)

Tajlandë (kathoey)

Tonga (fakaleiti)

Hawaii (mahu)

Shkalla në të cilën pranohen gjinitë e treta ndryshon, por kategoria zakonisht përfshin meshkuj anatomikë që sillen në mënyrë femërore dhe tërhiqen seksualisht nga burrat, dhe pothuajse asnjëherë tek individët tjerë të gjinisë së tretë.

Më rrallë, disa njerëz të gjinisë së tretë, të tilla si burrnesha e Shqipërisë ose fa‘afatama e Samoas, janë femra anatomike që jetojnë në një mënyrë mashkullore. “

Shumë gjini të tjera kanë ekzistuar që nga fillimi i kohës, megjithatë nuk ishte deri kur kultura perëndimore u zhvendos në Amerikë, ku ata i detyruan vendasit të hiqnin qafe idetë e tyre të gjinisë dhe të merrnin role të rrepta binare të gjinisë.

Të gjitha këto “gjini” janë të sajuara. Burrë dhe grua gjithashtu janë gjini të sajuara.

Njerëzit sajojnë fjalë gjatë gjithë kohës kur gjejmë diçka të re për ta përshkruar, qoftë ajo një bimë, një ngjyrë, fe, gjuhë, ushqim, pije, ne krijojmë një fjalë për ta përshkruar atë. Vetëm kur fjala bëhet e njohur gjerësisht dhe përdoret rregullisht çdo ditë është kur konsiderohet një fjalë “e vërtetë”. 

Shumë njerëz kalojnë vite për të vendosur nëse janë djalë apo vajzë. Ne po provojmë për të e shpjeguar mirë këtë situatë duke thënë:

“Epo nuk jam cis, unë jam transgjinor, por nuk dua të quhem një burrë trans sepse duket se është binare, sepse një pjesë e imja ndihet femërore.  Ndihem disi në mes të mashkullit dhe femrës por jo specifikisht një prej tyre.”

Pra, le të dalim me një fjalë të thjeshtë për këtë përshkrim. Në vend që të merrni 20 minuta për të shpjeguar se si e identifikoni veten, është më e thjeshtë të thuash “Unë jam jo binar (non binary)”

Sa gjini ka?

Do të ishte e pamundur të llogarisni të gjithë pasi gjinia nuk është një gjë e prekshme.

Ne mund të numërojmë ato të zakonshmet dhe ato më të rralla për të cilat ne jemi aktualisht të vetëdijshëm. Sidoqoftë, gjithmonë do të ketë kultura të vështira, religjione ose spiritualitete që nuk kemi zbuluar që mund të kenë gjini të shumta.

Gjithashtu, çdo person i vetëm që ka ekzistuar ndonjëherë, dhe ata që nuk kanë lindur ende, do të kenë pikëpamje të ndryshme personale se si identifikohen pasi asnjë identitet/shprehje nuk është saktësisht e njëjtë.

Në realitet, ka ndoshta një sasi të pafundme gjinish që mund të kishin ekzistuar në të kaluarën, gjinitë që kemi tani, dhe gjinitë që do të krijohen në të ardhmen. Po aq shumë gjini sa ka njerëz që kanë ekzistuar ndonjëherë.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top