Tu e lexu qitash
Marlon Brando Jr. (3 prill, 1924 – 1 korrik, 2004)

Marlon Brando Jr. (3 prill, 1924 – 1 korrik, 2004)

“Si një numër i madh burrash, edhe unë kam pasur përvoja homoseksuale dhe nuk më vjen turp” – Marlon Brando

Marlon Brando Jr. ishte një aktor, regjisor i filmit dhe aktivist amerikan. Ai u vlerësua gjerësisht me sjelljen e realizmit në aktrimin e filmit.  Ai ndihmoi për të popullarizuar sistemin e aktrimit Stanislavski, duke studiuar me Stella Adler në vitet ’40. 

Brando njihet gjerësisht për shfaqjet e tij për çmimin e Akademisë si Terry Malloy në On the Waterfront (1954) dhe Vito Corleone in The Godfather (1972), si dhe shfaqjet e tij në A Streetcar Named Desire (1951), Viva Zapata!  (1952), Julius Caesar (1953), The Wild (1953), Sayonara (1957), dhe Apocalypse Now (1979). 

Brando ishte gjithashtu një aktivist për shumë kauza, veçanërisht Lëvizjes për të Drejtat Civile dhe lëvizjeve të ndryshme të Amerikanëve vendas.

Ylli i filmit njihej si një avanturier – ai kishte afera të shumta me gra, dhe herë pas here me burra.  Brando e pranoi biseksualitetin e tij, duke deklaruar thënien e lartëpërmendur.

Brando dyshohet se ishte në një lidhje me komedianin Richard Pryor, një histori e konfirmuar si nga muzikanti Quincy Jones, ashtu edhe nga e veja e komedianit. Muzikanti jo vetëm që pretendoi se Brando kishte një marrëdhënie seksuale me Richard Pryor – ai gjithashtu tha që Brando fjeti me  autorin dhe kritikun social James Baldwin.

Ndërsa në ditët e tij të reja Brando u perceptua si një zemër e aftë për të joshur çdo grua, marrëdhëniet e tij me burrat kryesisht mbaheshin nën radar.  Në kulmin e Brando të viteve ’50 dhe ’60 – dhe madje edhe gjatë epokës së rolit të tij legjendar në filmin The Godfather të 1972 – homoseksualiteti dhe biseksualiteti nuk ishin askund afër ashtu siç pranohen apo diskutohen hapur sot. Për këtë arsye, Brando mund të vlerësohet edhe më shumë në epokën moderne si një shembull i diversitetit të orientimit në Hollywood të Vjetër.

Ai madje kishte një anë kinky, të cilën ai e shprehu duke hedhur cigare të ndezura mbi James Dean.  Në “James Dean: Tomorrow Never Comes”, autorët Darwin Porter dhe Danforth Prince pohuan se Brando ishte partneri kryesor në një marrëdhënie S&M me Deanin e nënshtruar. Sipas autorëve, ndërsa Deani ishte i dashuruar, Brando u argëtua nga ideja për të lozur me Dean.

Kqyre edhe qito

Në librin e tij të vitit 2005 Brando Unzipped, Darwin Porter pohoi se Brando kishte marrëdhënie seksuale me shumë burra të vjetër “heteroseksual” të Hollivudit – midis tyre Montgomery Clift dhe Cary Grant

Ai ishte një nga vetëm katër aktorët profesionistë, së bashku me Charlie Chaplin, Ronald Reagan dhe Marilyn Monroe, të quajtur në 1999 nga revista Time si një nga 100 njerëzit më të rëndësishëm të Shekullit.

Ai vdiq nga dështimi i frymëmarrjes më 1 korrik 2004, në moshën 80 vjeç.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top