Tu e lexu qitash
Puthja vëllazërore socialiste

Puthja vëllazërore socialiste

+9
Shih Galerinë

Burrat që bashkojnë buzët në publik mund të jenë një ngjarje e rrallë në Rusinë e sotme, por shokët që puthen pas Perdes së Hekurt dikur ishin lartësia e protokollit vëllazëror.

Puthja vëllazërore socialiste ose përqafimi vëllazëror socialist është një formë e veçantë e përshëndetjes midis shtetarëve të shteteve socialiste. Ky akt tregon lidhjen e veçantë që ekziston midis shteteve socialiste marksiste-leniniste.

Si simbol i barazisë, vëllazërimit dhe solidaritetit, puthja vëllazërore socialiste ishte shprehja e patosit dhe entuziazmit të lëvizjes së shfaqur të Punëtorëve midis mesit dhe fundit të shekullit XIX.

Në vitet pas Revolucionit të Tetorit dhe asaj të mëvonshme Ndërkombëtare Komuniste, një ritualizim i gjestit deri më tani spontan arriti në një përshëndetje zyrtare midis shokëve komunist.

Përforcimi simbolik i ndjenjës së miqësisë gjithashtu fitoi sukses përmes faktit se shumë komunistë dhe socialistë duhej të bënin udhëtime të gjata, të vështira dhe të rrezikshme në Rusinë e izoluar bolshevike.

Në atë mënyrë, Solidariteti ndërkombëtar me shumë përvojë gjeti shprehje në përqafime dhe puthje të ngrohta.

Puthja vëllazërore socialiste përbëhej nga një përqafim, i kombinuar me një seri prej tre puthjesh në faqe. Në raste të rralla, kur të dy udhëheqësit e konsideronin veten jashtëzakonisht të ngushtë, puthjet jepeshin në gojë dhe jo në faqe.

Puthja vëllazërore socialiste u bë e famshme përmes Erich Honecker dhe Leonid Brezhnev, të cilët u fotografuan duke ushtruar ritualin. Gjatë festimeve të 30 vjetorit të Republikës Demokratike Gjermane të Gjermanisë Lindore në 1979, fotografi Regis Bossu ishte në gjendje të bënte një fotografi të momentit vendimtar, ku Leonid Brezhnev dhe Presidenti Erich Honecker po praktikonin një puthje vëllazërore socialiste.

Murali “Zoti im, më ndihmo të mbijetoj këtë dashuri vrastare” nga Dmitri Vrubel, në galerinë e Murit të Berlinit, në Berlin të Gjermanisë.

Fotografia e puthjes u përhap në të gjithë botën dhe kur u rrëzua Muri i Berlinit në 1989, artisti sovjetik Dmitri Vrubel vendosi të pikturojë imazhin ikonik në anën lindore të Murit të Berlinit, së bashku me pikturat e artistëve të tjerë. Titulli që shkon nën pikturën e Vrubelit thotë: “Zoti im, më ndihmo të mbijetoj këtë dashuri vrastare”.

Liderët tjerë që praktikuan puthjen përfshijnë Josef Stalinin me pilotin Varey Chkalov në 1936, Mikhael Gorbachev me Honecker 1986, Ivan Silayev me kampionin e tenisit Andrei Cherkadov më 1991 etj.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top