Tu e lexu qitash
Burrat toksikë, homofobikë kanë më shumë gjasa të kenë çështje të shëndetit mendor, konstaton studimi

Burrat toksikë, homofobikë kanë më shumë gjasa të kenë çështje të shëndetit mendor, konstaton studimi

Maskuliniteti toksik është provuar jo i shëndetshëm në nivele të shumta. Mes pandemisë COVID-19, studime të shumta tashmë kanë treguar që disa burra refuzojnë të mbajnë maskë sepse besojnë se duke i bërë kështu, kjo i bën ata më pak burrërorë. (Nuk është për t’u habitur, Donald Trump është në mesin e tyre.)

Kjo është përkundër udhëzimeve nga studiuesit dhe profesionistët mjekësorë që tregojnë se vendosja e maskës zvogëlon ndjeshëm shanset e transmetimit të koronavirusit.

Një studim i publikuar së fundmi tregon më tej ndikimet e maskulinitetit toksik – duke nxjerrë përfundime të reja në lidhje me lidhjet midis shovinizmit mashkullor, sjelljes së dhunshme dhe mirëqenies së përgjithshme për burrat.

Ashtu si gazeta angleze The Daily Mail ishte e para që raportoi, studiuesit nga Universiteti i Pittsburgh dhe Universiteti i Karolinës së Veriut në Chapel Hill zbuluan se burrat “macho” që sillen në mënyrë agresive dhe kanë besime anti-LGBTQ+ kanë më shumë gjasa të kenë çështje të shëndetit mendor dhe kanë më shumë gjasa të jenë ngacmues.

Studiuesit bashkëpunuan me grupin e barazisë gjinore Promundo-U.S. në përdorimin e tyre të “Man Box”, një shkallë prej 17 pikësh që gjurmon tipare të tilla si sjelljet kontrolluese, hiperseksualiteti, respektimi i ngurtë i roleve gjinore, tërheqja fizike, agresioni dhe veprimi i ashpër.

Shkalla Man Box, të cilën studiuesit përfundimisht e përshtatën në një matje prej 5 pikësh, u përdor për të vlerësuar përgjigjet nga më shumë se 3000 burra që banojnë në Mbretërinë e Bashkuar, Meksikë, dhe SH.B.A. Shkalla tregon nëse pavarësisht se të anketuarit nga anketimi ndjekin një kornizë të barabartë gjinore ose nëse ata ndjekin normat hegjemonike mashkullore.

Gary Barker, president dhe CEO i Promundo-SHBA, tha se shkalla e Man Box “na lejon të shohim qartë se kur burrat përqafojnë idetë stereotipike për burrërinë, ata gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të dëmtojnë mirëqenien e të tjerëve, si dhe të ndikojnë në shëndetin e tyre në mënyra të pafavorshme.”

 “Tani ne kemi një mjet të vlefshëm në xhepat tona për të na ndihmuar të matim përparimin drejt ndryshimit të stereotipeve të dëmshme dhe avancimin e barazisë gjinore dhe versioneve më të shëndetshme të maskulinitetit,” tha ai për Daily Mail.

Kqyre edhe qito

Studimi, i cili u botua në revistën “Mjekësia parandaluese”, arriti në përfundimin se burrat që shënuan në një gamë të lartë ishin deri në dy herë më shumë të predispozuar të rrezikonin për tendenca vetëvrasëse ose depresive, dhe deri në 5 herë më shumë të ngjarë të merreshin me ngacmim seksual, ngacmimi në internet dhe ngacmimi fizik ose verbal.

“Këto gjetje nxjerrin në pah sesi maskulinitetet e dëmshme mund të jenë për njerëzit që i miratojnë ato, si dhe për bashkëmoshatarët e tyre, familjet dhe komunitetet në përgjithësi,” tha Amber Hill, një studiuese në Universitetin e Pittsburgh dhe një nga autorët e gazetës. “Është e rëndësishme të mbani mend se individë të të gjitha gjinive janë të ndikuar nga shoqëria heteronormative në të cilën jetojmë.”

Në të vërtetë, nuk ka asnjë mënyrë të drejtë për të “vepruar si njeri”. Kërkimi i ndihmës për sjellje agresive dhe depresion duhet të konsiderohet burrëror.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top