Tu e lexu qitash
Sarajeva mbulohet me flamuj krenarie në marshin e veturave të Paradës së Krenarisë

Sarajeva mbulohet me flamuj krenarie në marshin e veturave të Paradës së Krenarisë

Komiteti Organizativ i Paradës se Krenarisë në Bosnje dhe Hercegovinë së bashku me njerëzit LGBTIQ dhe përkrahësit thonë se nuk mund të presin ngadalësimin e ndryshimit sistemik, në marshin me vetura të mbajtur sot në kryeqytetin Sarajevë.

“Ne ekzistojmë dhe jetojmë në këtë vend dhe kërkojmë ligje, mbrojtje, siguri dhe barazi”, deklaroi Komiteti Organizativ i Paradës së Krenarisë në Bosnje dhe Hercegovinë.

Komiteti Organizativ i Paradës se Krenarisë në Bosnje dhe Hercegovinë shënoi datën në të cilën do të zhvillohej marshi i dytë në vend me një seri aktivitetesh alternative, përmes pushtimit të hapësirave publike, mbajtjes së shfaqjeve dhe aksioneve te ndryshme. “Krenaria në katër rrota, ne themi që rrugët e Bosnje dhe Hercegovinës janë tona, por nuk ndjehemi të lirë dhe të sigurt në to”.

Për shkak të situatës së keqe epidemiologjike, marshi është shtyrë për një afat të pacaktuar, por pavarësisht kësaj aktivistë nga e gjithë Bosnja dhe Hercegovina e shprehën në publik por edhe  ndaj institucioneve se njerëzit LGBTIQ janë pjesë e BH; janë pjesë e komunitetit dhe si të tillë kërkojnë të drejta të barabarta.

“Parada e krenarisë nuk është një ngjarje komerciale, por një protestë e nevojshme politike dhe shprehje e rezistencës, siç janë edhe protestat e qytetarëve të tjerë” thanë organizatorët.

“Në këtë mënyrë, ne theksojmë edhe një herë të gjitha pengesat institucionale dhe ligjore me të cilat përballen njerëzit LGBTIQ në mënyrë të vazhdueshme dhe të përditshme. Përmes veprimeve tona dhe luftës për barazi, ne kemi hasur në probleme serioze, të pabarabarta në hyrjen në hapësirën publike. Liria e tubimeve ne BH nuk është e lirë, megjithëse është e garantuar me Kushtetutën e BH.” –ka deklaruar Bisera Hodžić nga Komiteti organizues.

Institucionet përgjegjëse për zbatimin e Ligjit për tubime publike kanë një qasje jo proporcionale ndaj protestave për të drejtat e njeriut dhe protestat LGBTIQ. Parada e Krenarisë u mbajt për të dytin vit radhazi dhe Ministria e Brendshme e Kantonit të Sarajevës ka porositur  masa sigurie shtesë, të cilat nuk u imponuan për asnjë protestë tjetër, megjithëse ato karakterizoheshin si mbledhje me rrezik të lartë, por ishin të mbuluara nga institucionet kompetente.

“Disa vjet më parë, Ministria e Transportit të Kantonit të Sarajevës mohoi protestat administrative të njerëzve LGBTIQ përmes heshtjes administrative, dhe këtë vit po e përsëris vendimin e saj për të protestuar ndaj të drejtave të njeriut, duke prishur trafikun dhe duke u përqëndruar në ndërmarrjen publike dhe fitimin para të drejtave të njeriut. Prandaj, ne kërkojmë nga institucionet kompetente punë profesionale që do të jetë në përputhje me standardet evropiane të lirisë së tubimit, ku homofobia dhe diskriminimi ndaj njerëzve LGBTIQ nuk do të lexohen përmes ndalimeve të tilla dhe trajtimit të pabarabartë” shtuan ata.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top