Tu e lexu qitash
Fundi i shtypjes: Donald Trump dëshmoi se ishte presidenti më anti-LGBT+ në historinë moderne amerikane

Fundi i shtypjes: Donald Trump dëshmoi se ishte presidenti më anti-LGBT+ në historinë moderne amerikane

Joe Biden tashmë edhe zyrtarisht është fitues i zgjedhjeve presidenciale në SHBA, dhe do të jetë Presidenti i 46-të amerikan.

Ky është lajm historik, në zgjedhjet të cilat tashmë kanë qenë historike për komunitetin LGBT+, sepse shënon fundin e epokës trishtuese katër vjeçare të Donald Trump.

Është e vështirë të vlerësohet se sa shkatërrues ka qenë Donald Trump dhe qëndrimi i tij katër vjeçar në Shtëpinë e Bardhë për komunitetin LGBT+ Amerikan.

Homofobi në krye ka mbikëqyrur një rikthim të tmerrshëm të të drejtave dhe mbrojtjeve LGBT+ në pothuajse çdo fushë të shoqërisë, duke përfshirë strehimin, arsimin, kujdesin shëndetësor, punësimin, shtetësinë, ushtrinë dhe më shumë.

Sipas llogaritjes nga GLAAD, ai ka sulmuar komunitetin LGBT+ gjithsej 180 herë, duke nxitur një rritje të retorikës anti-LGBT+ që ka çuar në rekorde në krimet e urrejtjes. Tragjikisht kjo ka kulmuar me vitin e fundit të presidencës së tij që u emërua viti më vdekjeprurës për vrasjet transgjinore që nga fillimi i regjistrimeve.

Në muajt përpara zgjedhjeve, Republikanët janë përpjekur vazhdimisht të e mbulojnë historinë e tij, duke brohoritur me flamuj të ylberit dhe duke shitur mallra pro-Trump Pride në një përpjekje të dëshpëruar për ta paraqitur atë si një aleat LGBT+.

Fatkeqësisht për Trump, veprimet e tij flasin vetë dhe homofobia e tij është e vështirë të harrohet. Ju sjellim vetëm dhjetë nga shumë, shumë herë kur Trump i tregoi ngjyrat e tij të vërteta komunitetit LGBT+.

1. Donald Trump nxiti gjykatat për të legalizuar diskriminimin ndaj personave LGBT+.

Më pak se një vit pasi ai hyri në Shtëpinë e Bardhë, administrata Trump po përpiqej të minonte ligjet federale që mbronin të drejtat e njerëzve LGBT+.

Në vitin 2017, departamenti i drejtësisë i SHBA, i kryesuar nga avokati i përgjithshëm anti-LGBT+ Jeff Session, argumentoi në gjykatë se diskriminimi ndaj personave homoseksualë është i ligjshëm sipas Titullit VII të Aktit për të Drejtat Civile të 1964.

Kur gjykatësit federalë vendosën që jo, ju nuk mund të pushoni ligjërisht njerëzit nga puna sepse janë gej, Trump e çoi çështjen në Gjykatën e Lartë – dhe humbi përsëri.

2. Ai ndaloi njerëzit transgjinorë të shërbenin në ushtri.

Në vitin 2017 Trump njoftoi një ndalim të personave trans që shërbejnë hapur në ushtrinë amerikane, duke pretenduar se duhej të përqendrohej në “fitoren vendimtare dhe dërrmuese” pa u ngarkuar nga “kostot e jashtëzakonshme mjekësore” të personelit trans.

Secili nga shefat ushtarakë që dëshmuan para Kongresit thanë se nuk kishin parë raporte se shërbimi transgjinor prishi kohezionin e njësisë dhe një departament i sondazhit të mbrojtjes gjeti rreth dy të tretat e personelit aktiv në detyrë që në të vërtetë mbështesin shërbimin së bashku me njerëzit trans.

Dhe “kostot e jashtëzakonshme mjekësore” për të cilat foli Trump? Shtetet e Bashkuara paguan pothuajse tre herë më shumë për të marrë përsipër kthimet e taksave të vetë Donald Trump sesa bënë për kujdesin shëndetësor transgjinor për ushtrinë amerikane, sugjerojnë raportet.

3. Ai emëroi gjyqtarë të Gjykatës së Lartë që kërcënojnë vendimin e martesës së barabartë.

Shumë kohë para se të zgjidhej president, Trump po ndiqte udhëzimet e lobistëve anti-LGBT+ në lidhje me zgjedhjet e tij në Gjykatën e Lartë. Në listën e tij të parë të ngushtë ishin vetëm konservatorët anti-LGBT+, të cilëve Trump iu tha se do t’i “konsideronte” duke përdorur për të përmbysur martesën e barabartë.

Ai e ka përmbushur këtë premtim me emërimin e tij të Brett Kavanaugh dhe Amy Coney Barrett, të cilët kanë vendosur ekuilibrin e gjykatës më të lartë të Amerikës kundër personave LGBT+.

Duke folur në seancën e konfirmimit të Amy Coney Barrett, Zëvendës presidentja Kamala Harris paralajmëroi se trashëgimia e barazisë së Ruth Bader Ginsburg rrezikon të “zhbëhet” në mënyrë të pakthyeshme pasi të drejtat që ajo luftoi aq shumë për të mbrojtur janë në rrezik.

4. Donald Trump u mohoi njerëzve trans qasje të barabartë në strehimoret urgjente.

Në fillim të këtij viti departamenti i strehimit dhe zhvillimit urban i Trump shtyu një rregull për të lejuar strehimoret e financuara nga federata të refuzojnë njerëzit transgjinorë dhe me gjini jo-konforme bazuar në “besimet fetare të strehës”.

Ndryshimi u propozua nga zyrtari i lartë i Trump Ben Carson, i cili më parë ka pretenduar se “burra të mëdhenj, me flokë” po përpiqen të hyjnë në hapësirat e grave.

Ai këmbënguli se kjo ishte një mënyrë për të “fuqizuar” strehimoret, por aktivistët thanë se kjo arriti në “një akt mizorie të egër” që do të vinte jetën dhe sigurinë e njerëzve trans në rrezik gjatë një pandemie globale.

5. Donald Trump luftoi për t’u mohuar shtetësinë amerikane fëmijëve të prindërve të të njëjtit seks.

Departamenti i shtetit i Trump refuzoi me kokëfortësi të zgjasë shtetësinë amerikane dy fëmijëve të çifteve të të njëjtit seks dhe vendosi familjet në një betejë të zgjatur ligjore për të shmangur dhënien e pasaportave të foshnjave.

Edhe pse prindërit ishin të martuar legalisht shtetas amerikanë, administrata Trump refuzoi të njohë martesat e të njëjtit seks si të vlefshme ligjërisht, që do të thotë se i klasifikonte fëmijët si “të lindur jashtë martese”.

Pasi u apelua vazhdimisht kundër vendimeve të gjykatës, departamenti i shtetit përfundimisht pranoi humbjen pasi një gjykatës federal i rrethit tha se argumenti i tij ishte i paligjshëm dhe ngriti çështje serioze kushtetuese.

6. Ai mbuloi shembuj të torturave dhe persekutimeve homofobike në raportet globale të të drejtave të njeriut.

Muajin e kaluar departamenti i shtetit i SHBA u kap duke përjashtuar shembuj të persekutimit, torturës dhe abuzimit anti-LGBT+ nga raportet e tij globale të të drejtave të njeriut, në një përpjekje të dukshme për të minuar përpjekjet kundër dhunës homofobike.

Këto raporte janë përpiluar nga SH.B.A. që nga viti 1976 dhe ishin parë prej kohësh si një “standard i artë” i informacionit objektiv në lidhje me gjendjen e të drejtave të njeriut në të gjithë botën.

Por në katër vitet e fundit, rastet e dhunës LGBT+ në Irak, Iran, Eritrea, Pakistan dhe Sudan u zhdukën papritmas nga raportet. Në përgjithësi, raportimi për çështjet LGBT+  është ulur 21 përqind nën administratën Trump.

Kqyre edhe qito

7. Fushata e tij për dekriminalizimin global të homoseksualitetit doli të jetë një ‘mashtrim’.

Pretendimi i vetëm i vërtetë i Trump për të përmirësuar të drejtat LGBT+ ka qenë një fushatë shumë e harruar për dekriminalizimin e homoseksualitetit në të gjithë botën.

Sidoqoftë, në gusht aktivistët kryesorë të të drejtave të njeriut zbuluan se fushata nuk ishte asgjë më shumë se “mashtrim” dhe nuk ka pothuajse asgjë për të treguar për përpjekjet e saj.

Në fakt, në disa vende shtytja për dekriminalizim në të vërtetë është humbur ndërsa agjenda e politikës së brendshme të Trump zvogëlon shtytjen për të drejtat LGBT+ jashtë vendit. Kujtojmë se kjo pikë ka qenë një ndër pikat e marrëveshjes Kosovë – Serbi e cila u nënshkrua në shtator në Washington. Trump ka përdorur këtë pikë, dhe gjithë marrëveshjen Kosovë – Serbi, në fushatën e tij kur ka përmendur “sukseset” e administratës së tij.

8. Ai fshiu burimet, të dhënat dhe gjuhën LGBT+ nga faqet e internetit të qeverisë.

Vitin e kaluar u zbulua se nën administratën Trump gjuha LGBT+, të dhënat, faqet e burimeve dhe informacionet anti-diskriminim ishin zhdukur nga faqet e internetit të qeverisë.

Përdorimi i fjalës “transgjinor” ishte zvogëluar me 40 përqind dhe statistikat dhe referencat për popullatat transgjinore, përfshirë statistikat e vetëvrasjeve, ishin fshirë të gjitha.

Në total 57 përqind faqe kishin ndryshuar termat LGBT+, ndërsa përdorimi i termit “organizata të bazuara në besim dhe komunitet” u rrit me 875 përqind dhe “liri fetare” me 667 përqind.

9. Donald Trump u zotua të shkurtojë fondet për kolegjet që bllokojnë grupet fetare anti-LGBT+.

Në shtator departamenti i arsimit i Trump deklaroi se do të pezullojë ose përfundojë grantet për universitetet publike nëse zbulohet se kanë “shkelur Amendamentin e Parë” duke bllokuar grupet studentore anti-LGBT+.

Politika, e cila ka për qëllim të përmbajë “fjalën e lirë”, mund të çojë në disa kolegje që bëhen të papërshtatshme për grante të ardhshme.

10. Ai përmbysi mbrojtjen trans të kujdesit shëndetësor në përvjetorin e të shtënave në Pulse.

Në qershor të këtij viti, administrata Trump përfundoi një rregullore që rikthente mbrojtjet e epokës Obama për amerikanët transgjinorë nën Aktin e Kujdesit të Përballueshëm.

Sipas versionit të ri të politikës, departamenti i shëndetit dhe shërbimeve njerëzore do të “kthehet në interpretimin e qeverisë të diskriminimit seksual sipas kuptimit të qartë të fjalës” seks “si mashkull ose femër dhe siç përcaktohet nga biologjia”.

Për të shtuar fyerjen në lëndim, njoftimi erdhi gjatë muajit të Krenarisë, në kulmin e një pandemie globale, dhe në përvjetorin e katërt të të shtënave në Pulse ku u vranë 49 njerëz në një klub nate gej.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top