Tu e lexu qitash
Fëmijët LGBT+ janë në vijën e parë të krizës botërore të bullizmit në shkolla

Fëmijët LGBT+ janë në vijën e parë të krizës botërore të bullizmit në shkolla

Fëmijët LGBT+ janë viktima të shpeshta të bullizmit në të gjithë botën, nga kolegët e tyre, mësues dhe në internet.

Agjencitë e Kombeve të Bashkuara thonë se më shumë se 246 milion fëmijë vuajnë nga dhuna në bazë gjinore në ose rreth shkollave çdo vit. Një në tre nxënës përjeton bullizëm dhe dhunë fizike. Ndërkohë gjysma e adoleshentëve të botës raportojnë dhunë nga bashkëmoshatarët në shkollë.

Human Rights Watch po u bën thirrje qeverive për të garantuar sigurinë e nxënësve në shkollë dhe në internet.

Hulumtimi i vetë organizatës në mbi 15 vende zbuloi ndëshkimin trupor, shfrytëzimin seksual, abuzimin dhe ngacmimin, dhunën fizike dhe bullizmin. Mësuesit dhe zyrtarët e shkollës, si dhe nxënësit tjerë, shpesh janë abuzuesit.

Ndërkohë studimi thotë se nxënësit LGBT+ shpesh përjetojnë nivele më të larta të dhunës dhe bullizmit, së bashku me vajzat, fëmijët me aftësi të kufizuara dhe fëmijët refugjatë.

Për shkak se shoqëria shpesh diskriminon hapur këta fëmijë, shumë përfundojnë duke vuajtur në heshtje.

Elin Martinez, studiues i të drejtave të fëmijëve në Human Rights Watch, thotë:

‘Është acaruese që nxënësit në shumë vende përjetojnë dhunë të tmerrshme në shkollë që mund t’i prekë ata për gjithë jetën e tyre. Abuzimet e rënda si dhuna seksuale dhe fizike ndikojnë seriozisht në dinjitetin e studentëve, autonominë e tyre trupore dhe aftësinë e tyre për të mësuar dhe për tu ndjerë të sigurt në shkollë.

‘Fëmijët kanë të drejtë të mësojnë në një mjedis të sigurt fizik ose në internet dhe duhet të jenë në gjendje t’u besojnë të rriturve që kanë një detyrë ligjore dhe morale t’i mbrojnë ata.

‘Ky parim kyç duhet të drejtojë përpjekjet e çdo qeverie për të adresuar dhe zhdukur përfundimisht plagën e dhunës dhe bullizmit në shkolla dhe hapësira në internet. ‘

Studentët LGBT+ ngacmohen brenda dhe jashtë internetit

Human Rights Watch konfirmon se nxënësit LGBT+ përballen me nivele më të larta të bullizmit, diskriminimit dhe dhunës. Sidoqoftë, shumë vende janë aq paragjykuese sa që i përjashtojnë ato nga politikat anti-bullizëm dhe përpjekjet për të ndalur sulmet.

Për shembull, në Japoni dhe Vietnam, mungesa e trajnimit dhe përgjegjësisë së mësuesve rezulton me mësuesit që lejojnë dhe kontribuojnë në bullizmin e nxënësve LGBT+.

Po kështu, bullizmi në internet prek gjithashtu të rinjtë LGBT+. Abuzimet mund të lëvizin nga klasat në hapësirat në internet.

Në vende me shtrirje të gjerë si Filipinet dhe Shtetet e Bashkuara, nxënësit LGBT+ dëshmuan komente dhe sharje anti-LGBT+. Ata gjithashtu thanë se thashethemet për to përhapen me shpejtësi në mediat sociale.

Human Rights Watch thotë se ekspozimi dhe tallja publike që ata pësojnë dëmton shëndetin e tyre mendor dhe arritjet akademike.

Mësuesit shfrytëzojnë seksualisht vajzat

Kqyre edhe qito

Ndërkohë vajzat gjithashtu e gjejnë veten duke u rënë pre e ngacmuesve.

Për shembull, në Senegal dhe Tanzani, mësuesit dhe zyrtarët e shkollës shpesh shfrytëzojnë seksualisht vajzat në këmbim të parave për tarifat e shkollës, notat dhe gjërave themelore si pecetat menstruale.

Shumë vajza nuk raportojnë dhunën seksuale sepse zyrtarët e shkollës nuk u besojnë atyre, veçanërisht kur mësuesit janë abuzuesit.

Po kështu, ndëshkimi trupor mbetet i ligjshëm në shkolla ​​në 67 ose më shumë vende.

Në Liban, fëmijët shpesh rrihen, goditen me shuplaka dhe poshtërohen.

Për më tepër, në Afrikën e Jugut, disa fëmijë me aftësi të kufizuara, veçanërisht paaftësi ndijore dhe intelektuale, dhe fëmijë me autizëm, pësojnë dhunë fizike, abuzim verbal dhe neglizhencë nga mësuesit dhe ndihmësit në shkollat ​​e zakonshme dhe ato speciale.

Human Rights Watch thotë se qeveritë duhet të veprojnë për t’i bërë shkollat ​​dhe hapësirat në internet të sigurta. Ata me politikë tashmë të integruar duhet të sigurohen se përfshijnë nxënësit LGBT+, vajza dhe fëmijë me aftësi të kufizuara.

Ndërkohë, shkollat ​​duhet të kenë sisteme konfidenciale të raportimit dhe të rritur të përgjegjshëm që nxënësit mund t’u drejtohen. Ata duhet të punojnë me mbrojtjen e fëmijëve dhe shërbimet shëndetësore për të mbështetur viktimat, dhe për të ofruar kontracepsion urgjent. Ata gjithashtu duhet të ofrojnë edukatë seksuale gjithëpërfshirëse.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top