Tu e lexu qitash
Turqia është gati të gjykojë 19 vetë për organizimin e një tubimi të Krenarisë

Turqia është gati të gjykojë 19 vetë për organizimin e një tubimi të Krenarisë

Turqia po gjykon 18 studentë dhe një akademik në gjyq këtë javë për organizimin e një tubimi paqësor të Krenarisë që policia e shpërndau me gaz lotësjellës dhe plumba plastike.

19 personat mbajtën ngjarjen më 10 maj 2019 dhe autoritetet i akuzuan ata në gusht 2019. Por gjykatat kanë shtyrë gjyqin disa herë nën presionin ndërkombëtar. Tani ata kanë një datë të re gjykate më 10 dhjetor – e cila gjithashtu ndodh të jetë Dita Ndërkombëtare e të Drejtave të Njeriut.

Të pandehurit thonë se ngjarja në Universitetin Teknik të Lindjes së Mesme (METU) në Ankara, kryeqyteti i Turqisë, ndodhi pasi autoritetet hoqën një ndalim të organizimeve të Krenarisë.

Pavarësisht kësaj, ata thonë se 50 policë e prishën ngjarjen dhe madje hodhën gaz lotsjellës dhe plumba plastike.

Ata kanë akuzuar 19 mbrojtësit e të drejtave të njeriut për ‘pjesëmarrje në një asamble të paligjshme’ dhe ‘kanë dështuar për t’u shpërndarë pavarësisht paralajmërimit’. Nëse gjykata i shpall fajtorë, ata mund të përballen me tre vjet burg.

Tubimi u mbajt në Universitetin Teknik të Lindjes së Mesme (METU) në Ankara në maj 2019.

METU prej kohësh ka një organizatë LGBT+, Klubi i Solidaritetit, i cili u formua në 1996. Klubi ka mbajtur tubimet e Krenarisë në kampus që nga viti 2011. Ngjarjet kanë qenë ndër marshimet më të mëdha të kampusit në Evropën Lindore dhe Lindjen e Mesme.

Sidoqoftë autoritetet e universitetit nuk e kanë njohur kurrë klubin dhe janë përpjekur të parandalojnë të gjitha aktivitetet LGBT+ në kampusin e tyre.

Ndërkohë guvernatori i Ankarasë kishte përdorur gjendjen e jashtëzakonshme në Turqi për të ndaluar ngjarjet LGBT+ në qytet. Sidoqoftë, autoritetet e hoqën ndalimin në prill pasi organizatat LGBT+ ngritën një çështje gjyqësore kundër tij.

Kjo hapi rrugën që Krenaria të organizohet në maj, pavarësisht se universiteti ende e kundërshton atë.

Por pasi ata filluan ngjarjen paqësore, 50 policë të demonstratave mbërritën në ngjarje. Pas një serie grindjesh, policia përdori gaz lotësjellës dhe plumba plastike mbi turmën. 21 studentë dhe një akademik u morën në paraburgim – me oficerët që akuzuan më vonë 19 prej tyre.

Megjithë ngacmimet e policisë, aktivistët nga METU LGBTI+ Solidariteti mbeten sfidues.

Ata thanë: ‘Turqia po injoron traktatet ndërkombëtare në të cilat ato janë palë dhe shkelin të drejtat tona themelore të njeriut, në Ditën e të Drejtave të Njeriut. Ne jemi duke qëndruar me të gjitha ngjyrat tona kundër kësaj padrejtësie. ‘

Për më tepër, organizatat LGBT+ thonë se Turqia duhet të shpallë të pandehurit të pafajshëm. Përndryshe, ata paralajmërojnë, ajo do të shkelë legjislacionin e saj dhe Konventën Evropiane të të Drejtave të Njeriut, ku Turqia është nënshkruese e saj.

Organizata turke, ÜniKuir tha: ‘Ne nuk pranojmë ndalimin, margjinalizimin ose ndjekjen penale të marshimit të Krenarisë METU ose ndonjë marshimi të Krenarisë. Ne duhet të flasim kundër kësaj padrejtësie dhe ju kërkojmë të flisni me ne.’

Ndërkohë Katrin Hugendubel, drejtore e avokimit për organizatën LGBT+ ILGA-Europe tha:

‘Është tepër e rëndësishme që Turqia të mbështesë angazhimet e saj ndërkombëtare dhe të brendshme për të drejtat e njeriut duke liruar aktivistët LGBTI të Krenarisë METU më 10 dhjetor.

‘Çdo gjë tjetër do të ishte një shuplakë për të drejtat e njeriut dhe vendimin e Gjykatës Administrative të Ankarasë për heqjen e ndalimit.

‘Të gjithë qytetarët turq duhet të gëzojnë të drejtën për lirinë e tubimit dhe ky gjykim do të krijojë një precedent për gjykime të ngjashme në Turqi. ‘

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top