Tu e lexu qitash
Udhëheqësit fetarë nga e gjithë bota i kërkojnë falje personave LGBT+ dhe kërkojnë që homoseksualiteti të dekriminalizohet

Udhëheqësit fetarë nga e gjithë bota i kërkojnë falje personave LGBT+ dhe kërkojnë që homoseksualiteti të dekriminalizohet

Udhëheqësit fetarë duke përfshirë Kryepeshkopin Desmond Tutu dhe Peshkopin e Liverpool-it të Britanisë së Madhe kanë kërkuar që qeveritë ta bëjnë seksin homoseksual të ligjshëm dhe të ndalojnë ‘terapinë e konvertimit’.

Kërkesat nga mbi 400 udhëheqës fetarë nga 35 shtete vijnë së bashku me një pranim se mësimet fetare kanë dështuar dhe dëmtuar njerëzit LGBT+.

Për momentin të paktën 69 kombe ende kriminalizojnë homoseksualitetin – disa me dënim me vdekje. Ndërkohë vetëm pesë vende kanë ndaluar ‘terapinë e konvertimit’- përpjekjet e rrezikshme dhe të kota për të ‘kuruar’ njerëzit LGBT+.

Deklarata e përbashkët, e nisur me 16 dhjetor, thotë: ‘Ne e pranojmë me trishtim se disa mësime fetare shpesh, gjatë gjithë epokave, kanë shkaktuar dhe vazhdojnë të shkaktojnë dhimbje dhe ofendime të thella për ata që janë lezbike, homoseksualë, biseksualë, transgjinorë, queer dhe interseks. Kjo duhet të ndryshojë.

‘Ne e pranojmë, me keqardhje të thellë, që disa nga mësimet tona kanë krijuar dhe vazhdojnë të krijojnë, sisteme shtypëse që ushqejnë intolerancën, vazhdojnë padrejtësinë dhe rezultojnë në dhunë.

‘Kjo ka çuar dhe vazhdon të çojë në refuzimin dhe tjetërsimin e shumë prej familjeve të tyre, grupeve të tyre fetare dhe komuniteteve kulturore.

‘Ne kërkojmë falje nga ata që jetojnë.’

‘Komuniteti Mysliman është i gatshëm për këtë bisedë’

Deklarata nuk tregon që konkretisht të mbështesë barazinë e plotë për çështje të tilla si martesat e të njëjtit seks – të cilat shumë fe i konsiderojnë të diskutueshme.

Sidoqoftë, deklarata kërkon ‘drejtësi’ dhe fundin e kriminalizimit:

‘Ne u bëjmë thirrje të gjitha kombeve t’i japin fund kriminalizimit për shkak të orientimit seksual ose identitetit gjinor, që dhuna ndaj personave LGBT+ të dënohet dhe drejtësia të bëhet në emër të tyre.

‘Ne bëjmë thirrje që të gjitha përpjekjet për të ndryshuar, shtypur ose fshirë orientimin seksual, identitetin gjinor ose shprehjen gjinore të një personi – e njohur zakonisht si ” terapi konvertimi”- të marrin fund, dhe që këto praktika të dëmshme të ndalohen.’

Deklarata e përbashkët vazhdon duke kërkuar “t’i jepet fund vazhdimit të paragjykimeve dhe stigmës”

Nënshkruesit përfshijnë ish presidentin irlandez Mary McAleese, një katolik i shquar romak, heroi anti-aparteid Kryepeshkop Desmond Tutu nga Afrika e Jugut, Kryepeshkope  e Kanadasë Linda Nicholls dhe Peshkopi i Liverpool-it në Mbretërinë e Bashkuar Paul Bayes.

Në total, organizatorët thonë se nëntë Kryepeshkopë, 51 Peshkopë dhe 16 Dekanë nga të gjithë Kungimin Anglikan, 65 rabinë dhe udhëheqës të ndryshëm fetarë nga fetë Sikhu, Mysliman, Budist dhe Hindu kanë nënshkruar.

Njëri prej tyre, Rabini Laura Janner-Klausner, ish rabini i vjetër i Reformës në Judaizëm, pranoi për Fondacionin Thomson Reuters se ‘fetë tona’ ende kanë shumëçka për të cilat jemi fajtorë ‘.

Ndërkohë Imam Muhsin Hendricks, themelues i Xhamisë Masjidul Ghurbaah në Kejptaun, Afrika e Jugut, një nga xhamitë e pakta në të gjithë botë që janë LGBT përfshirëse, tha: ‘Unë mendoj se komuniteti mysliman është i gatshëm për këtë bisedë.’

Bamirësia e Fondacionit Ozanne organizoi nismën për të shënuar fillimin e Komisionit Global Ndërfetar mbi Jetën LGBT+.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar po sponsorizon konferencën virtuale që shoqëron fillimin, pavarësisht nga fakti se vendi ende nuk e ka ndaluar ‘terapinë e konvertimit’, pasi ka premtuar ta bëjë këtë tashmë disa vjet.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top