Tu e lexu qitash
Prezantuesja e parë trans e lajmeve në Bangladesh bëri debutimin e saj në TV

Prezantuesja e parë trans e lajmeve në Bangladesh bëri debutimin e saj në TV

Bangladeshi ka prezantuesen e parë transgjinore të lajmeve, me 29-vjeçaren Tashnuva Anan Shishir që të hënën e kishte debutimin e saj të drejtpërdrejtë.

Shasir u shfaq për një segment tre minutësh në kanalin satelitor Boishakhi TV, sipas Associated Press. Pasi lexoi lajmet kryesore të ditës, Shasir thuhet se u prit me duartrokitje dhe brohoritje nga kolegët dhe filloi të qante lot gëzimi.

“Isha shumë nervoze,” i tha ajo AP. “Ndjeva kaq shumë emocione, por kisha në mendjen time që duhet ta kapërcej këtë sprovë, këtë test të fundit.”

Shasir tha se momenti historik, i cili përkoi me Ditën Ndërkombëtare të Grave dhe 50 vjetorin e pavarësisë së Bangladeshit më vonë këtë muaj, ishte një udhëtim i gjatë për të. Në një intervistë për gazetën angeleze The Independent, ajo tha se u përball me bullizëm, ngacmime dhe shfrytëzime seksuale ndërsa u rrit në vendin e Azisë Jugore. Babai i saj ndërpreu kontaktin me të dhe ajo duroi mendimet e vetëlëndimit.

Por Shasir tha se ajo ishte në gjendje të hiqte veten nga ai mjedis armiqësor dhe u zhvendos në Daka, kryeqyteti i vendit, ku filloi procesin e tranzicionit.

Tani që jeton në qytetin Narayanganj, Shasir filloi të marrë pjesë në Universitetin e Dakas këtë vit dhe është personi i parë transgjinor i hapur që punon drejt një diplome në shëndetin publik në kolegj. Ndërsa ajo mbaron arsimin e saj, Shishir bëri kërkesë për të punuar në disa stacione lokale të lajmeve, por ajo tha se Boishakhi ishte i vetmi që e pranoi.

Transmetimi i kësaj jave shënon gjithashtu një moment historik për një komb që ka ngecur drejt përfshirjes. Personat transgjinorë dhe interseks, shpesh të referuar si hixhra, u njohën si një gjini e veçantë në 2013 nga qeveria e Bangladeshit, e cila vlerëson se ka rreth 11,500 hixhra që jetojnë në vendin me 163 milion banorë. (Grupet e avokatisë vlerësojnë se numri është rreth 10 herë më i madh se kaq.) Në vitin 2019, qeveria prezantoi një plan për të lejuar opsionet e gjinisë së tretë në format e votimit.

Por, pavarësisht disa hapave përpara, kjo popullatë përballet me armiqësi të përhapur, diskriminim dhe pasiguri të strehimit, shpesh duke u angazhuar në punë seksi për të mbijetuar. Homoseksualiteti është i paligjshëm në vend për shkak të ligjeve koloniale britanike, me shkelësit që përballen me 10 vjet burg.

Një raport i vitit 2017 nga Departamenti i Shtetit i SHBA gjithashtu vuri në dukje se qytetarët LGBTQ+ në Bangladesh përballen me vrasje pa gjyq, rrëmbime dhe ngacmime ekstreme në jetën e tyre të përditshme. Megjithëse ligjet e sodomisë zbatohen rrallë, policia përdor ndalimin e aktivitetit homoseksual për të synuar njerëz queer – të tilla si një bastisje në vitin 2017 ku zyrtarët e sigurisë rrahën anëtarët e komunitetit LGBTQ+ që morën pjesë në një darkë dhe arrestuan 28 persona.

Shishir shpreson që prania e saj në televizion mund të sjellë disa ndryshime në qëndrimet e publikut. “Kjo mund të jetë revolucionare dhe të krijojë një dimension të ri në të menduarit e njerëzve,” i tha ajo Al-Jazeeras në një intervistë të fundit.

Përveç shfaqjes në transmetimet e lajmeve, Shishir shpreson të ndjekë një karrierë aktrimi. Ajo së fundmi u punësua në dy filma, përfshirë një në të cilin luan një trajnere futbolli.

Në fund të fundit, Shishir tha se qëllimi i saj është që njerëz si ajo të kenë jetesë të qëndrueshme.

“Unë dua të ndërtoj një ekip me valltarë, aktorë dhe personalitete mediatike të aspiruar nga komuniteti transgjinor për të rritur ndërgjegjësimin në lidhje me pengesat me të cilat përballemi,” i tha ajo shërbimit të lajmeve në Bangladesh The Daily Star. “Ne duhet t’i japim përparësi aftësive të njerëzve mbi identitetin e tyre gjinor.”

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top