Tu e lexu qitash
Vatikani nuk do të bekojë bashkimet e të njëjtit seks, duke e quajtur homoseksualizmin një ‘mëkat’ dhe një ‘zgjedhje’

Vatikani nuk do të bekojë bashkimet e të njëjtit seks, duke e quajtur homoseksualizmin një ‘mëkat’ dhe një ‘zgjedhje’

Vatikani tha të hënën se Kisha Katolike nuk do të bekojë bashkimet e të njëjtit seks, në një deklaratë armiqësore të miratuar nga Papa Françesku që kërcënon të zgjerojë humnerën midis kishës dhe pjesës më të madhe të komunitetit LGBTQ.

Duke shpjeguar vendimin e tyre në një shënim të gjatë të hënën, Selia e Shenjtë i referohej homoseksualitetit si një “zgjedhje”, duke e përshkruar atë si mëkat dhe se “nuk mund të njihet si urdhër objektiv” në planet e Zotit. Deklarata do të zhgënjejë miliona katolikë queer në të gjithë botën.

“Bekimi i bashkimeve gej nuk mund të konsiderohet i ligjshëm,” shkroi zyra më e lartë doktrinore e Vatikanit, Kongregata për Doktrinën e Besimit, në deklaratë.

Zoti “nuk e bekon dhe nuk mund ta bekojë mëkatin”, shtoi deklarata.

Papa Françesku, i cili shpesh është vlerësuar për tonin e tij mikpritës ndaj personave LGBTQ brenda dhe jashtë Kishës, miratoi shënimin.

Vendimi është një pengesë për katolikët të cilët kishin shpresuar që institucioni do të modernizonte qasjen e tij ndaj homoseksualitetit. Dhjetëra vende, përfshirë shumë në Evropën perëndimore, kanë legalizuar martesa të të njëjtit seks, dhe hezitimi i Kishës për të pranuar personat LGBTQ ka mbajtur prej kohësh potencialin për ta tjetërsuar atë nga pasuesit e rinj.

“Nuk është e ligjshme të jepet një bekim në marrëdhëniet ose partneritetet, madje edhe të qëndrueshme, që përfshijnë veprimtari seksuale jashtë martese, siç është rasti i bashkimeve midis personave të së njëjtës seks,” tha deklarata.

Deklarata thotë se gejët dhe lezbiket, si individë, mund të marrin një bekim nëse jetojnë sipas mësimeve të Kishës.

Por duke bekuar bashkimet e të njëjtit seks, Vatikani do të dërgonte një shenjë se Kisha Katolike miraton dhe inkurajon “një zgjedhje dhe një mënyrë jetese që nuk mund të njihet si e drejtë në planet e Zotit”, raporton CNN.

Deklarata u lëshua si një “përgjigje” ndaj pyetjeve nga pastorët dhe besimtarët mbi pyetjen. Në një koment të dhënë me deklaratën e së hënës, Vatikani këmbënguli se “gjykimi negativ për bekimin e bashkimeve të personave të së njëjtës seks nuk nënkupton një gjykim mbi personat”.

Kqyre edhe qito

Vendimi do të alarmojë ata që vendosën shpresat e tyre për një udhëheqje katolike më të hapur dhe progresive te Papa reformist.

Vitin e kaluar, dukej se Françesku kishte avokuar për ligjet e bashkimit civil për çiftet e të njëjtit seks kur dha një intervistë për një dokumentar.

“Njerëzit homoseksualë kanë të drejtë të jenë në një familje. Ata janë fëmijë të Zotit dhe kanë të drejtë për një familje. Askush nuk duhet të dëbohet ose të bëhet i mjerë për shkak të saj,” tha Papa, duke shtuar: “Ajo që duhet të krijojmë është një ligj i bashkimit civil. Në këtë mënyrë ato janë të mbuluara ligjërisht. “

Por Vatikani u tërhoq shpejt nga ato qëndrime, duke thënë se ato ishin nxjerrë nga konteksti dhe nuk tregonin një ndryshim në doktrinë.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top