Tu e lexu qitash
Katolikët LGBT+ reagojnë pasi Papa Françesku mbështeti bashkimet civile të të njëjtit seks

Katolikët LGBT+ reagojnë pasi Papa Françesku mbështeti bashkimet civile të të njëjtit seks

Papa Françesku ka mbështetur në mënyrë të qartë bashkimet civile të të njëjtit seks për herë të parë që kur u bë papë.

Në një intervistë në një film dokumentar, Francesco, e cila u shfaq premierë në festivalin e filmit në Romë dje (21 tetor), ai tha:

‘Njerëzit homoseksualë kanë të drejtë të jenë në një familje. Ata janë fëmijë të Zotit dhe kanë të drejtë për një familje. Askush nuk duhet të hidhet jashtë ose të bëhet i mjerë për shkak të saj. Ajo që duhet të krijojmë është një ligj i bashkimit civil. Në këtë mënyrë ato janë të mbuluara ligjërisht. Unë kërkova për këtë. ‘

Tani katolikët LGBT+ e kanë mirëpritur lajmin.

At James Martin është një Jezuit i shquar që thotë se kisha duhet të përqafojë njerëzit LGBT+. Ai shkroi në Twitter: Mbështetja e Papa Françeskut për bashkimet civile të të njëjtit seks është një hap i madh përpara në mbështetjen e kishës për njerëzit LGBTQ.

‘Është në përputhje me qasjen e saj pastoriale ndaj personave LGBT, përfshirë katolikët LGBT dhe u dërgon një sinjal të fortë vendeve ku kisha ka kundërshtuar ligje të tilla.’

Ndërkohë, Fondacioni Ozanne, një organizatë për njerëzit besimtarë LGBT, tha:

‘Kjo do të sjellë shpresë për miliona çifte lezbike dhe gej në të gjithë botën dhe do t’u mundësojë atyre të dinë se ata kanë bekimin e papës për të qenë në një familje dhe në të vërtetë për të pasur të drejtën për një familje.’

‘Fjalët e tij tregojnë një kuptim të thellë pastoral të dhimbjes që kanë kaluar shumë [njerëz LGBT] dhe ofrojnë një sfidë të rëndësishme për të gjithë ata që e shohin besimin e tyre si një arsye për të diskriminuar njerëzit LGBT. ‘

Dokumentari me metrazh të gjatë nga regjisori Evgeny Afineevsky hedh një vështrim shumë më të gjerë në papatin e Francis. Ai përfshin mënyrën se si ai ka menaxhuar skandalin e abuzimit pedofil në kishë.

Përgjatë pandemisë globale të COVID-19, ai ka ndihmuar edhe transgjinorët punëtorë të seksit në Itali.

Mbështetje ndërkombëtare

Figura të shquara ndërkombëtare gjithashtu mirëpritën komentet e Papa Françeskut.

António Guterres, sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara dhe një katolik i devotshëm, tha përmes një zëdhënësi se komentet e papës ishin ‘një lëvizje shumë pozitive’.

Zëdhënësi shtoi se Guterres kishte folur fuqimisht kundër homofobisë në favor të të drejtave LGBTQ, që njerëzit kurrë të mos përndiqen ose diskriminohen vetëm për atë që duan. ’

Ndërkohë Kryeministri Irlandez Micheal Martin shkroi në Twitter:

‘Me fokus në COVID është e rëndësishme që të mos humbasim ngjarje të mëdha pozitive në botën përreth nesh.

‘Ndërhyrja e Papa Françeskut mbi të drejtat e çifteve homoseksuale është pikërisht një moment i tillë.

‘Ai përfaqëson një udhëheqje të çastit dhe shpresojmë se do të jetë një katalizator për ndryshimin në të gjithë Kishën.’

Grupet katolike LGBT+

Pa u çuditur, katolikët LGBT+ ishin të shpejtë për të mirëpritur vërejtjet e papës. Dhe ata mendojnë se fjalët e tij mund të kenë pasoja më të gjera.

Francis DeBernardo, drejtori ekzekutiv i ministrisë së valës së re katolike LGBT+, tha:

‘Është një moment historik kur udhëheqësi i Kishës Katolike Romake, i parë prej kohësh si përndjekës i personave LGBTQ, lëviz në një drejtim kaq mbështetës për çiftet lezbike [dhe] homoseksuale dhe familjet e tyre.

‘Ai sinjalizon se kisha po vazhdon të zhvillojë më pozitivisht qasjen e saj ndaj çështjeve LGBTQ.’

Sidoqoftë DeBernardo dëshiron ta shohë Francis-in të shkojë më tej dhe të bekojë sindikatat e të njëjtit seks në kishë. Ai tha:

‘Meqenëse papa vendosi mbështetjen e tij për sindikatat civile duke thënë se çiftet e të njëjtës gjini kanë ‘të drejtë të jenë pjesë e familjes’, nuk do të ishte një shtrirje e gjatë për ta bërë këtë. ‘

Ndërkohë, grupi britanik katolikë LGBT+ Westminster tha:

‘Papa Françesku ka hapur një terren të ri në afirmimin e të drejtës së njerëzve LGBT +” për të qenë në një familje “.

‘Pozicioni zyrtar i Kishës Katolike Romake nuk e pranon martesën e të njëjtit seks për shkak të mos përfshirjes së saj në kuptimin e saj sakramental të martesës, si midis një burri dhe një gruaje. Sidoqoftë, gjithnjë e më shumë, nuk ka ndonjë çështje të ngjashme me sindikatat civile. ‘

Ashtu si DeBernardo, grupi mendon se mund të hapë derën e kishës duke shkuar më tej:

‘Në vitin 2014, Peshkopët e Anglisë dhe Uellsit njohën vlerën shoqërore të bashkimeve civile të të njëjtit seks në përgjigjen e tyre ndaj konsultës së Qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar për të ardhmen e partneriteteve civile.

‘Megjithëse nuk autorizojnë bekimet e këtyre sindikatave, liturgjitë e falënderimeve janë gjithnjë e më të zakonshme në nivelet e famullisë.’

‘Komunitetet katolike LGBT+ përfshijnë një larmi njerëzish: ata në partneritete civile, të tjerë në martesa të të njëjtit seks, disa të përkushtuar në celibaci dhe të tjerët thjesht mbeten beqarë. ‘

Për më tepër Alfonso David, presidenti i Fushatës për të Drejtat e Njeriut, kapi përmendjen e familjeve nga Francis.

Ai tha se papa është ‘duke e bërë të qartë se njerëzit LGBTQ kanë të drejtë për familjet e tyre’.

Përsëri DeBernardo argumenton se Francis do të kishte përdorur fjalën ‘çifte’ sesa ‘familje’ nëse nuk do ta kishte synuar atë kuptim më të gjerë. Sidoqoftë, papa ka folur më parë kundër familjeve të ylberit.

Kqyre edhe qito

Përkundër optimizmit, do të ketë disa pengesa përpara.

Katolikët e shquar tashmë kanë thënë se nuk pajtohen me papën. Njëri nga ta është Ed Mechmann, drejtori i politikës publike të Kryepeshkopatës së New York-ut. Ai tha drejtpërdrejt se papa kishte gabuar dhe shtoi:

‘Mbështetja e njohjes ligjore të çdo lloj bashkimi të të njëjtit seks është në kundërshtim me mësimin e kishës.’

Po kështu, Peshkopi Thomas Tobin i Providencës, Rhode Island, lëshoi ​​një deklaratë duke thënë:

‘Deklarata e papës kundërshton qartë atë që ka qenë mësimi i kahershëm i kishës për bashkimet e të njëjtit seks. Kisha nuk mund të mbështesë pranimin e marrëdhënieve objektivisht imorale. ‘

Historia homofobike e Papës

Sidoqoftë, një bllokim akoma më i madh për përparimin e mëtejshëm mund të jetë vetë Papa Françesku.

Në të kaluarën, vërejtjet e tij pro-LGBT+ shpesh janë ndjekur nga një kthim në qëndrimet tradicionale të kishës.

Në veçanti, ai u dha mbështetje bashkimeve civile më parë – kur ai ishte ende Kardinali Jorge Mario Bergoglio, Kryepeshkopi i Buenos Aires, Argjentinë.

Atëherë ai në të vërtetë po luftonte një projekt-ligj i cili përfundimisht kaloi në Argjentinë, për të lejuar barazinë e martesave të të njëjtit seks. Por kjo, argumentoi kardinali, do të dëmtonte seriozisht familjen ’.

Në të vërtetë, ai e quajti projektligjin ‘një trillim i Atit të Gënjeshtrës [Djallit] që kërkon të ngatërrojë dhe mashtrojë fëmijët e Zotit.’

Në rastin më të mirë, ngrohtësia e tij për bashkimet civile mund t’i vendosë Katolikët LGBT+ në një status ‘të veçantë por të barabartë’, duke mos arritur kurrë barazinë martesore.

Kjo duket se konfirmohet nga komentet e tij të vitit 2015 se martesa e të njëjtit seks ‘shpërfytyron planin e Zotit për krijimin’.

Për më tepër, ai e konfirmoi këtë pikëpamje në vitin 2017, kur tha:

‘”Martesa” është një fjalë historike. Gjithmonë në njerëzim, dhe jo vetëm brenda Kishës, është midis një burri dhe një gruaje … ne nuk mund ta ndryshojmë atë. Kjo është natyra e gjërave. Kështu janë. Le t’i quajmë “sindikata civile”. Le të mos luajmë me të vërtetën.’

Kur bëhet fjalë për zgjedhjen e palëve, Francis ka mbështetur në mënyrë të përsëritur forcat anti-LGBT+ në kishë për martesat dhe familjet gej.

Ndërkohë, ai ka qenë po aq i hapur dhe negativ ndaj çështjeve të tjera LGBT+, duke thënë veçanërisht se njerëzit trans janë si armët bërthamore ’.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top