Tu e lexu qitash
Irlanda njeh ligjërisht prindërit e të njëjtit seks për herë të parë në histori

Irlanda njeh ligjërisht prindërit e të njëjtit seks për herë të parë në histori

Gjashtë vjet pas miratimit të një ligji që afirmon të drejtat e nënave të të njëjtit seks, dy gra në Irlandë janë bërë të parat që janë njohur ligjërisht si prindër të fëmijëve të tyre që nga lindja.

Geraldine Rea dhe Niamh O’Sullivan mirëpritën vajzat e tyre Réidín dhe Aoibhín O’Sullivan Rea para 7 jave, sipas The Irish Times. Emrat e të dy nënave shfaqen në çertifikatat e lindjes së foshnjave si prindër.

Një njohje e tillë ka kohë që po pritej. Irlanda miratoi Ligjin për Marrëdhëniet me Fëmijën dhe Familjen në 2015, por dispozitat përfundimtare nuk hynë në fuqi deri në vitin 2020. Para kësaj, prindërve të të njëjtit seks në Irlandë u kërkohej të kalonin nëpër një proces të komplikuar ligjor për të fituar njohjen ligjore për të dy prindërit . Ligji i ri tani lejon njohjen automatike të bashkëshortëve të të njëjtit seks, partnerëve civilë dhe bashkëjetuesve, ashtu si do të bënte për partnerë të seksit të ndryshëm.

Prindërit e rinj e përshëndetën momentin historik si një barrë të madhe të hequr në një kohë jashtëzakonisht të ngarkuar. “Pse duhet të shkoj në gjykatë?” O’Sullivan i tha RT Ireland News. “Është shumë më lehtë që tani nuk duhet të shkoj në gjykatë dhe të dëshmoj se jam prindi tjetër i tyre – unë thjesht jam!”

“Rruga drejt prindërimit për çiftet e të njëjtit seks është tashmë më e vështirë,” shtoi Rea, “kështu që marrja e procedurave gjyqësore për certifikatat e lindjes thjesht e bën atë pak më të lehtë për ne dhe për të gjithë të tjerët që do të vijnë pas nesh”.

Grupet e të drejtave civile theksuan rëndësinë e jashtëzakonshme të njohjes ligjore. “Është jashtëzakonisht e rëndësishme që fëmijët të kenë një marrëdhënie ligjore që nga lindja me prindërit e tyre […] të cilët kujdesen për ta dhe i duan ata çdo ditë”, tha Paula Fagan, shefja ekzekutive e LGBT Irlandë për RTÉ News.

Por ka akoma më shumë progres të nevojshëm. Siç qëndron, ligji aktual nuk përfshin bashkëshortët meshkuj ose nënat që udhëtojnë në klinika pjellorie jashtë Irlandës.

Sipas Fagan, ligjvënësit do të marrin një propozim më vonë këtë vit – i cili është i njohur si Projekt Kodi i Asistuar i Riprodhimit Njerëzor (AHRB) – që mund të adresojë ato çështje. Gjatë punës, AHRB u botua për herë të parë në 2017 dhe i cili do të rregullonte surrogatinë, dhurimin e embrioneve dhe hulumtimin e qelizave burimore. Aktualisht nuk përmban një dispozitë që adreson njohjen e dy baballarëve meshkuj, por gjuha nuk është përfundimtare.

Akti ekzistues i Marrëdhënieve me Fëmijët dhe Familjen i vitit 2015 u miratua pas një dekade studimi, duke filluar me një raport mbi Riprodhimin e Asistuar Njerëzor në 2005. Në vitet në vijim, grupet fetare avokuan kundër qasjes në birësim, duke pretenduar se fëmijët do të dëmtoheshin nëse privohen nga një nënë dhe baba – një pretendim që nuk mbështetet nga prova.

Irlanda dha të drejta të kufizuara të partneritetit civil në 2010 por nuk adresoi prindërimin derisa të miratohej një ndryshim kushtetues në 2012. Ky ndryshim u shty deri në 2015 për shkak të sfidave ligjore.

Ndërsa kjo sfidë vazhdoi, Ligji për Marrëdhëniet me Fëmijët dhe Familjen u prezantua 2014 nga Alan Shatter, atëherë Ministër për Drejtësi dhe Barazi, pastaj përsëri në 2015 nga pasardhësi i Shatter, Frances Fitzgerald. Për shkak se projekt-ligji u përqendrua kryesisht në fekondimin in-vitro, ai adresonte vetëm shtatzënitë në të cilat nëna e lindur kishte për qëllim të ishte prind.

Pas një muaji diskutimi, ai projektligj u miratua në një votim prej 20 me 2, më pas u nënshkrua nga Presidenti Michael Higgins në Prill 2015.

Mbështetja publike në Irlandë për birësim nga prindër të gjinisë së njëjtë të çdo gjinie është rreth 70%, sipas një sondazhi në 2015 kur ligji u miratua. Në të njëjtin vit, një shumicë dërrmuese 62% e votuesve irlandezë miratoi një referendum historik për zgjerimin e njohjes ligjore të çifteve të të njëjtit seks.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top