Tu e lexu qitash
Gjermania ndalon operacionet mbi foshnjat interseks

Gjermania ndalon operacionet mbi foshnjat interseks

Ligjvënësit gjermanë votuan muajin e kaluar për të ndaluar operacionet mjekësore të panevojshme në foshnjat e lindura me karakteristika interseks, të cilat e bëjnë “seksin e tyre biologjik” të paqartë për mjekët. Legjislacioni u miratua nga parlamenti gjerman në 25 Mars.

Ndërsa ligji e bën Gjermaninë vendin e tretë që ndalon kirurgjinë e panevojshme nga ana mjekësore në foshnjat interseks, vendi është kritikuar nga organizatat kryesore të të drejtave interseks. Organizata Intersex International (OII) Gjermani, OII Evropë dhe Intergeschlechtliche Menschen thonë se kufizon mbrojtjen ndaj fëmijëve që diagnostikohen me një “çrregullim të zhvillimit të seksit”, një diagnozë e cila, nëse ndryshohet, mund të lërë fëmijët të mos jenë të përfshirë më në këtë përkufizim të atij termi të pambrojtur.

Rreth 1.7% e fëmijëve janë të caktuar interseks në lindje, një kategori ombrellë e cila mund të përfshijë variacione në kromozome, gonada, hormone dhe karakteristika të tjera të seksit që nuk përshtaten me përkufizimet tipike të institucioneve mjekësore për “mashkull” ose “femër”.

Midis vitit 2005 dhe 2016, 1.871 fëmijë nën moshën 10 vjeç u janë nënshtruar një operacioni “feminizues” ose “maskilizues” në Gjermani, sipas Universitetit të Bochum. Këto lloj ndërhyrjesh kirurgjikale shpesh janë kozmetike dhe konsiderohen si të panevojshme nga ana mjekësore nga mjekët. Shumica e këtyre procedurave kryhen tek foshnjat që janë shumë të reja për të dhënë pëlqimin, siç kanë theksuar aktivistët interseks.

Grupe të shumta lidere mjekësore dhe të të drejtave të njeriut, përfshirë Organizatën Botërore të Shëndetit dhe Akademinë Amerikane të Mjekëve të Familjes, dënuan operacionet e panevojshme mjekësore të foshnjave interseks. Kombet e Bashkuara, ndërkohë, i kanë kritikuar këto operacione si shpesh të pakthyeshme, duke deklaruar se ato mund të kenë pasoja negative afatgjate mbi individët interseks, duke përfshirë dhimbjen, humbjen e ndjeshmërisë dhe infertilitetin e përhershëm.

Aktivistët argumentojnë se këto procedura mund të shkaktojnë efekte anësore negative psikologjike afatgjate dhe se ato mund të jenë traumatizuese. Një studim i kryer nga Instituti Karolinska i Suedisë në vitin 2018 zbuloi që raportet e vetëvrasjes në tentativë ishin katër herë më të larta në mesin e personave interseks sesa popullata e përgjithshme.

Një studim i ngjashëm i njerëzve interseks në SH.B.A. zbuloi nivele jashtëzakonisht të larta depresioni dhe ankthi. Një 32% tronditëse e pjesëmarrësve raportuan se kishin tentuar vetëvrasje. Botuar në revistën akademike PLOS One ka vlerësuar vitin e kaluar, studiuesit arritën në përfundimin se është “thelbësore të merret parasysh se si ndërhyrjet e përjetuara nga foshnjat dhe fëmijët interseks ndikojnë në shëndetin gjatë gjithë jetës, në mënyrë që të informojnë vendimmarrjen, të promovohet autonomia trupore dhe të shmangen dëmet e parandalueshme. ”

Aktivistët gjermanë të të drejtave interseks duartrokitën legjislacionin duke adresuar nevojat e këtij grupi të prekshëm, por shumë nga ta janë duke pritur që prindërit dhe mjekët mund të punojnë potencialisht rreth ligjit mbi operimet e të rinjve që nuk diagnostikohen zyrtarisht si interseks. OII Evropa gjithashtu kritikoi ligjin për mos specifikimin e ndonjë mënyre për të siguruar përgjegjësi nga mjekët ose për të ndjekur drejtësinë për njerëzit e prekur interseks.

“Ne jemi shumë të lumtur që më në fund ka një ligj në lidhje me këtë, por ndalimi ka boshllëqe dhe lë shumë pyetje pa përgjigje,” tha për Reuters Charlotte Wunn, nga Intergeschlechtliche Menschen.

Shqipëria ka ndaluar ndërhyrjet kirurgjikale tek fëmijët interseks në një vendim historik të marrë në qershor të vitit 2020.

Legjislacioni i ngjashëm me Gjermaninë u prezantua kohët e fundit në parlamentin e Spanjës dhe është propozuar në një pjesë të shteteve të SHBA. Në Kaliforni, Senatori i Shtetit Scott Wiener (Rrethi D-11) ka prezantuar legjislacionin që përpiqet të ndalojë operacionet mjekësore të panevojshme interseks për tre vitet e fundit dhe ka ngecur në komision çdo herë. Ligjvënësit e qytetit të New York gjithashtu kanë propozuar legjislacion të ngjashëm.

Asnjë legjislaturë e shtetit amerikan ende nuk ka miratuar legjislacionin që ndalon procedurat e panevojshme mjekësore për foshnjat interseks. Sidoqoftë, spitale të shumta në SH.B.A. kanë njoftuar kohët e fundit se ata do të pushojnë së kryeri disa operacione në foshnjat interseks, duke u dhënë aktivistëve shpresë se legjislacioni së shpejti mund të ndjekë.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top