Tu e lexu qitash
Peshëngritësja trans Laurel Hubbard vlerësohet si “heroinë” pasi bëri histori në Olimpiadë

Peshëngritësja trans Laurel Hubbard vlerësohet si “heroinë” pasi bëri histori në Olimpiadë

Peshëngritësja e Zelandës së Re Laurel Hubbard u bë gruaja e parë transgjinore që konkurroi në historinë 125-vjeçare të Olimpiadës, e cila nuk arriti të ngrejë 125 kg në finalen e peshëngritjes të grave +87 kg.

Duke konkurruar sot në Tokio, Hubbard nuk arriti të regjistronte një ngritje në rrëmbim – ajo humbi në 120kg dhe më pas 125kg.

Atletët nuk lejohen të vazhdojnë në pjesën e pastër dhe me hov të garës pa regjistruar një rrëmbim të suksesshëm, që do të thotë se Laurel Hubbard tani është jashtë Lojërave Olimpike të këtij viti.

Pavarësisht dështimit për të fituar një medalje, udhëtimi olimpik i Hubbard tani është pjesë e historisë trans në sport – Hubbard ishte gruaja e parë trans që konkurroi në Lojërat Olimpike.

Rruga e Hubbard drejt Olimpiadës ishte përplasur nga transmizogjinia, e cila heshti, jashtë mediave sociale, dhe u përqëndrua në garën përballë armiqësisë së pamëshirshme nga shtypi. Por përfaqësimi që ajo solli në Lojërat Olimpike ka rëndësi-siç thanë peshëngritësit trans dhe jo binarë për PinkNews, duke e parë atë në Olimpiadë ishte një moment “justifikues dhe monumental”.

“Laurel Hubbard, prej muajsh, ka qenë gruaja trans më e urryer në planet dhe kjo do të thotë diçka,” tha një medie trans në Twitter pasi Hubbard u largua nga Olimpiada.

Gazetarja trans Gemma Stone shtoi: “[Laurel Hubbard] meriton një medalje bazuar vetëm në peshën e gjithë fanatizmit që ajo duhej të mbante përkrah saj për kaq shumë kohë. Nëse bëjmë çmime të komunitetit, ajo ka votën time.”

Laurel Hubbard mori një ovacion në këmbë në Tokio pasi u largua nga gara dhe falënderoi turmën për mbështetjen e tyre.

Ndërsa ajo thuhet se po shmangte mediat sociale përpara finales së peshëngritjes së grave, njerëzit trans dhe aleatët janë kyçur për t’i uruar mirë.

“Unë do të bëj tifo për Laurel Hubbard sot,” shkroi Reesha Dyer, një kantautore. “Unë e kuptoj që ajo po shmang mediat sociale, shumë e arsyeshme për të, por shpresoj se ajo e di se sa prej nesh i ka mbrapa. Përqafime për miqtë e mi trans, sot do të jetë një udhëtim, pavarësisht se sa mirë i bën ajo.”

Duke folur për RNZ në dhjetor 2017, Laurel Hubbard reflektoi mbi transfobinë me të cilën ishte përballur si rezultat i fitores së saj historike.

“Njerëzit besojnë atë që besojnë dhe kur u tregohet diçka që është ndoshta e re dhe e ndryshme nga ajo që ata dinë, është instinktive të jesh mbrojtës,” tha ajo.

“Shikoni, nuk mund të flas vërtet për njerëzit e tjerë dhe atë që ata ndjejnë, dhe çfarë ata mendojnë dhe çfarë ata besojnë, dhe nuk është në të vërtetë puna ime të ndryshoj atë që mendojnë, atë që ndiejnë ose atë që besojnë, por unë thjesht shpresoj që ata të shikojnë pasqyrën më të madhe sesa thjesht të besojnë në gjithçka që mund t’i ketë thënë instikti i tyre.”

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top