Tu e lexu qitash
Një buletin homofobik po zbulon priftërinjtë gej në të gjithë botën

Një buletin homofobik po zbulon priftërinjtë gej në të gjithë botën

Një buletin konservator po pretendon se disa zyrtarë të lartë katolikë kanë përdorur aplikacionin e takimeve gej Grindr, siç thuhet në një hetim të ri nga New York Times. Publikimi i vazhdueshëm i buletinit mbi të dhënat e përdoruesve të Grindr ka ripërtërirë shqetësimet e mbajtura prej kohësh në lidhje me politikat e sigurisë të aplikacionit.

The Pillar, një projekt i vetë-përshkruar  si “gazetari investigative” i vendosur në Substack, botoi një artikull në korrik duke pretenduar “sjellje të pahijshme seksuale” nga ana e Imzot Jeffrey Burrill, ish-sekretari i përgjithshëm i Konferencës së Peshkopëve Katolikë të SHBA (USCCB). Raportimi i buletinit përfundimisht çoi në dorëheqjen e Burrill, me kryetarin e USCCB Kryepeshkopi José Gomez duke i thënë Washington Post se Burrill dha dorëheqjen për të shmangur të qenit “një shpërqendrim”.

Megjithëse raporti pranoi se nuk kishte prova që Burrill abuzonte me të miturit, ai pretendoi se vizita e tij në “bare gej dhe vendbanime private gjatë përdorimit të një aplikacioni të lidhur me vendndodhjen” përbënte një konflikt në rolin e tij në “mbrojtjen e fëmijëve”. Raporti pohoi gjithashtu, pa bazë, se Grindr dhe faqe të tjera të rritura në internet mund të çojnë në “shfrytëzim, zhvatje dhe trafikim të të miturve”.

Pavarësisht kritikave të shumta mbi vendimin për të nxjerrë një figurë pak të njohur fetare, buletini ka vazhduar të synojë priftërinjtë e tjerë gejë të mbyllur brenda Kishës Katolike. Vetëm tre ditë pasi historia e Burrill u bë lajm kombëtar, The Pillar citoi të dhëna që tregojnë se aplikacionet e lidhjes “si homoseksuale ashtu edhe heteroseksuale” ishin përdorur në 10 drejtori dhe rezidenca klerikale në Newark, New Jersey nga 2018 deri në 2020.

Edhe pse raportimi i The Pillar nuk përmendi asnjë emër, New York Times pohoi se qëllimi i botimit mund të ketë qenë përfundimisht të minojë kardinalin Joseph Tobin, i cili ka shprehur një nivel mbështetjeje për përfshirjen e katolikëve LGBTQ+ brenda kishës.

The Pillar lëshoi ​​një hetim të tretë ditë pas ekspozimit të saj të dytë duke pretenduar se të paktën 16 pajisje të lëvizshme u gjetën që lëshonin sinjale nga Grindr brenda zonave të Vatikanit që nuk ishin të arritshme për publikun. Ai pretendon se kjo paraqet një kërcënim të mundshëm të sigurisë, duke pasur parasysh faktin se kompania shet të dhënat e përdoruesve të saj.

Grindr kundërshtoi këtë pretendim, duke këmbëngulur se nuk shet informacion privat të ndarë në aplikacion dhe, në fakt, ndaloi ndarjen e të dhënave demografike me partnerët e reklamave në prill 2020.

Sidoqoftë, ekspertët kanë pohuar për vite me radhë se Grindr paraqet rreziqe të konsiderueshme të sigurisë për përdoruesit e tij. Një studim i vitit 2019 nga firma britanike e sigurisë kibernetike Pen Test Partners zbuloi se katër aplikacione takimesh/lidhjesh me bazë vendndodhjeje, përfshirë Grindr, e bënë të lehtë identifikimin e vendndodhjeve të përdoruesve vetëm nga emrat e përdoruesve.

Pavarësisht deklaratave zyrtare të aplikacionit, Norvegjia gjobiti Grindr për më shumë se 10 milion dollarë në janar për shkeljen e privatësisë së përdoruesve, pasi një mbikëqyrës i të dhënave të privatësisë pretendoi se kompania ndau të dhënat e përdoruesit me “një numër palësh të treta pa bazë ligjore”. Ndërsa Evropa ka disa rregullore për privatësinë e të dhënave, amerikanët janë kryesisht të prekshëm nga tekat e korporatave teknologjike që mund ose nuk mund të vendosin të shesin të dhënat personale të përdoruesve të tyre falë një mungese të dukshme të mbikëqyrjes federale, sipas Vox.

Kryepeshkopata e Newark gjithashtu shprehu shqetësimin në lidhje me metodat “e dyshimta morale” që The Pillar mund të ketë përdorur për të mbledhur të dhënat e saj. Ashkan Soltani, ish -teknologu kryesor i Komisionit Federal të Tregtisë, tha për New York Times se buletini ka të ngjarë të ketë marrë informacionin nga një burim me para dhe aftësi analitike, duke pasur parasysh gjerësinë e grupeve të të dhënave që paraqiti.

Ndërsa mund të jetë normale të rrotullosh sytë mbi hipokrizinë e supozuar të kishës katolike, nuk duhet të jesh prift katolik që të shqetësohesh për shqetësimet skandaloze të privatësisë që këto incidente kanë shfaqur. Në fakt, ky nuk është incidenti i parë këtë vit në të cilin individët janë zbuluar me forcë nga të dhënat e Grindr.

Përdoruesit e TikTok dhe Twitter shfrytëzuan veçorinë e eksplorimit të Grindr për të parë profilet e atletëve në fshatin Olimpik të Tokios gjatë lojërave të këtij viti, siç u raportua më parë nga ata. Këta përdorues më pas ndanë publikisht profilet e atletëve, duke i shpërndarë ato pa pëlqimin e tyre. Edhe pse Grindr dënoi këto incidente, TikTok dhe Twitter bënë pak për të hequr videot derisa njëra kishte mbi 140,000 shikime.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top