Tu e lexu qitash
Gjermania kompenson personat LGBTQ+ të persekutuar sipas ligjit anti-gej të epokës naziste

Gjermania kompenson personat LGBTQ+ të persekutuar sipas ligjit anti-gej të epokës naziste

Gjermania njoftoi këtë javë se ka siguruar kompensim për gati 250 persona që u përballën me persekutim sipas një ligji të epokës naziste që kriminalizonte homoseksualitetin midis burrave.

Zyra e Drejtësisë raportoi se 317 individë kanë aplikuar për kompensim sipas një ligji që ofron pagesa për viktimat e Paragrafit 175, i cili kriminalizoi sodominë deri në shfuqizimin e plotë të saj 27 vjet më parë. Rreth 249 persona janë miratuar për shpërblim që arrijnë mbi 800,000 Euro, siç raporton Associated Press. Deri më tani, 18 aplikime janë refuzuar, 36 janë tërhequr dhe 14 janë ende në proces.

Pagesat bëhen në bazë të nivelit të dhimbjes dhe vuajtjes së shkaktuar. Viktimat kanë të drejtë në 3,000 euro për dënim, 500 euro për secilën herë kur u hetuan, 1,500 euro për çdo vit që u ulën në paraburgim në pritje të gjykimit dhe 1,500 Euro në vit të vuajtjes së burgut.

Ekziston gjithashtu mundësia e marrjes së një pagese prej 1,500 euro për llojet e tjera të dëmit të shkaktuar nga ligji, siç janë efektet negative në shëndet ose punësim.

Paragrafi 175 u miratua për herë të parë pas bashkimit të Gjermanisë nën mbretin Wilhelm I në 1871, por Rajhu i Tretë u bë zbatuesi më i rreptë i ligjit kur Adolf Hitleri mori pushtetin në 1933. Kodi penal dënoi “aktin e panatyrshëm seksual të kryer midis personave të seksit mashkull” dhe e konsideroi homoseksualitetin aq të neveritshëm sa kafshërinë. Si seksi midis burrave ashtu edhe seksi me kafshët “dënoheshin me burgim” dhe “humbje të të drejtave civile”, thuhet në statut.

Në vitin 1935, nazistët rishikuan paragrafin 175 për të bërë të dënushëm edhe dyshimin për homoseksualitet me ligj. Një shkëmbim verbal i cilësuar seksual ose një shikim sugjestiv midis dy burrave mund të çonte në arrestim ose burgim. Në disa raste, burrat madje u kastruan sipas ligjit.

Gjatë gjithë regjimit të saj, Partia Naziste u përpoq të shfuqizojë të gjitha mbetjet e kulturës LGBTQ+ në Gjermani, e cila kishte lulëzuar gjatë epokës së Weimar të viteve 1920 pavarësisht shtypjes ligjore. Nazistët mbyllën jetën e gjallë të natës gej në Berlin dhe dogjën librat e Magnus Hirschfeld, mjekut gjerman që kreu kërkime pioniere mbi identitetet LGBTQ+. Shumë burra gejë – ose ata që supozohet se ishin gejë – u vendosën në kampe përqendrimi, dhe shumë u vranë.

Nga afro 90,000 burra të arrestuar për akte homoseksuale midis 1937 dhe 1939, midis 5,000 dhe 15,000 u dërguan në kampe përqendrimi, sipas Qendrës dhe Muzeut Kombëtar të Holokaustit në Mbretërinë e Bashkuar. Të tjerët u dënuan me 10 vjet burg.

Zbatimi i Paragrafit 175 vazhdoi derisa Gjermania Perëndimore e dekriminalizoi homoseksualitetin në 1969, megjithëse ligji nuk u fshi zyrtarisht nga librat deri në 1994, pesë vjet pasi u rrëzua Muri i Berlinit. Në vitin 2000, qeveria gjermane lëshoi ​​një rezolutë duke shprehur keqardhjen që ligji nuk u shpërbë më shpejt.

Përafërsisht 68,300 njerëz nga Gjermania Lindore dhe Perëndimore u dënuan gjatë 123 viteve Paragrafi 175 mbeti në fuqi, sipas AP.

Në vitin 2017, legjislatura gjermane shfuqizoi dënimet e mijëra viktimave që ishin persekutuar sipas Paragrafit 175 dhe tha se ata që ishin dënuar mund të kërkonin kompensim. Dy vjet më vonë, qeveria shtoi se ata që ishin hetuar ose marrë në paraburgim në çdo kohë – edhe nëse nuk ishin dënuar kurrë – gjithashtu mund të aplikojnë për shpërblim.

Gjermania nuk është vendi i vetëm që ka lëshuar dëmshpërblim ose falje për qytetarët LGBTQ+. Në vitin 2017, Mbretëria e Bashkuar fali mijëra burra që ishin dënuar për homoseksualitet para se të dekriminalizohej në vitin 1967. Viktimave të ligjit që ende jetojnë, gjithashtu mund t’u fshihen të dhënat.

Gjithashtu në vitin 2017, qeveria kanadeze njoftoi se dëmshpërblimi do të ishte në dispozicion për viktimat e asaj që shpesh quhet “Spastrimi gej” i vendit, persekutimi dekadash i qeverisë i ndaj njerëzve LGBTQ+ në shërbimin publik. Qeveria lëshoi ​​një marrëveshje totale prej rreth 85 milion dollarë për të siguruar kompensim për viktimat e fushatës, e cila zgjati deri në vitet 1990. Gjithashtu, u ndanë mbi 11 milionë dollarë për përkujtimore në nderim të viktimave që kishin vdekur.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top