Tu e lexu qitash
Skocia është tani vendi i parë që ka përfshirë edukimin LGBTQ+ në kurrikulën shkollore

Skocia është tani vendi i parë që ka përfshirë edukimin LGBTQ+ në kurrikulën shkollore

Skocia është bërë zyrtarisht vendi i parë në botë që ka zbatuar një kurrikulë të kërkuar LGBTQ+ në shkolla, pasi një udhëzues i ri i mësuesve u lançua këtë javë.

Edukatorët tani kanë qasje në një faqe në internet që ofron një kurs mësimi elektronik mbi temat mësimore që lidhen me komunitetin LGBTQ+, si dhe një mori planesh mësimore gjithëpërfshirëse dhe materiale mbështetëse edukative, sipas The Scotsman.

Ndërsa lëndët LGBTQ+ do të mësohen në mënyrë eksplicite, kurrikula e re gjithashtu kërkon të integrojë përfshirjen në mësimin e përditshëm. Mësimet e ofruara në uebfaqe variojnë nga ushtrimet mbi diskriminimin deri tek një problem matematikor që përfshin një vajzë të re që blen kartolina për për dy baballarët e saj.

Ndërsa kurrikulat e reja u krijuan, pjesërisht, që studentët të marrin një arsimim më të mirëfilltë, qeveria skoceze gjithashtu shpreson se mësimet do të ndihmojnë në zvogëlimin e ngacmimeve. Të rinjtë LGBTQ+ në Britani të Madhe kanë dy herë më shumë gjasa të kenë qenë të ngacmuar vitin e kaluar sesa shokët e tyre të klasës, sipas një studimi të qershorit të publikuar nga grupi i avokimit të të rinjve Just Like Us.

Kurrikula e krijimit të historisë në Skoci është pjesërisht në sajë të përpjekjeve të Time for Inclusive Education (TIE), një grup avokatie LGBTQ+ që loboi me sukses në parlamentin skocez për të zbatuar mësimin gjithëpërfshirës mbarëkombëtar. Në vitin 2017, qeveria e vendit krijoi “Grupin Punues të Arsimit Gjithëpërfshirës LGBTI”, i cili përbëhej nga TIE dhe disa grupe të tjera pro-LGBTQ+, për të hetuar thellimin e përfshirjes në shkolla. Një vit më vonë, qeveria pranoi të 33 rekomandimet e saj.

“Gjithçka që ne po përpiqemi të bëjmë këtu është shumë, shumë e krishterë,” u tha atyre themeluesi i TIE Liam Stevenson në vitin 2019. “Ka të bëjë me kujdesin ndaj njëri -tjetrit, ka të bëjë me respektimin e njëri -tjetrit dhe ka të bëjë me kujdesin dhe dashurinë për njëri -tjetrin dhe prodhimin e të rinjve të shëndetshëm.”

Sistemi kombëtar i arsimit i Skocisë është pjesërisht përgjegjës për suksesin e kësaj përpjekjeje. Në Shtetet e Bashkuara arsimi është hiper-lokal dhe rrethet e shkollave individuale kanë fuqinë të vendosin se çfarë mësojnë nxënësit e tyre, por vendimet për kurrikulat e shkollave publike skoceze kryesisht merren në nivel federal. Vendet e tjera duket se po ndjekin shembullin e Skocisë: Në vitin 2018, Uells njoftoi se do të zbatonte një kurrikulë të edukimit seksual LGBTQ+ deri në vitin 2022.

Skocia ka ndërmarrë edhe hapa të tjerë për të mbështetur më mirë studentët LGBTQ+ muajt e fundit. Në gusht, qeveria skoceze dha udhëzime duke inkurajuar shkollat ​​të miratojnë kode veshjeje me gjini neutrale dhe të lejojnë studentët trans të përdorin emrat, përemrat dhe banjot e zgjedhur. Rekomandimet nuk ishin të detyrueshme.

Në SHBA, vetëm shtatë shtete kanë miratuar standarde kurrikulare që afirmojnë njerëzit LGBTQ+, sipas grupit të avokimit kundër ngacmimeve GLSEN. Ato shtete janë California, New Jersey, Nevada, Illinois, Oregon, Connecticut dhe Colorado. Anasjelltas, të paktën katër shtete-Oklahoma, Texas, Louisiana dhe Missisippi-kanë ende të ashtuquajturat ligje “pa promo homo” mbi librat që ndalojnë në mënyrë aktive edukatorët të përshkruajnë çështjet LGBTQ+ në një dritë pozitive.

Këtë qershor, administrata e Biden lëshoi ​​udhëzime duke informuar shtetet se qeveria federale e konsideron diskriminimin ndaj studentëve LGBTQ+ si shkelje të Titullit IX. Direktiva u frymëzua nga vendimi i Gjykatës Supreme në vitin 2020 në Bostock kundër Klayton County, i cili ndaloi diskriminimin anti-LGBTQ+ në vendin e punës në mbarë vendin.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top