Tu e lexu qitash
Gjermania zgjodhi dy gra trans në parlament për herë të parë ndonjëherë

Gjermania zgjodhi dy gra trans në parlament për herë të parë ndonjëherë

Dy kandidate kanë bërë histori si deputetet e para trans të Gjermanisë pasi fituan vende në zgjedhjet e parlamentare të mbajtura javën e kaluar.

Të Gjelbrit, partis politike e qendrës së majtë e përqendruar në mbrojtjen e mjedisit, përfunduan të tretët në zgjedhjet për Bundestagun e Gjermanisë, duke fituar 14.8% të votave. Ky total përfaqëson përfundimin më të mirë të partisë 42-vjeçare në garat federale gjermane dhe gjithashtu do të rezultojë në një palë arritje të tjera: vende parlamentare për 44-vjeçaren Tessa Ganserer dhe 27-vjeçaren Nyke Slawik.

“Është një fitore historike për të Gjelbrit, por edhe për lëvizjen trans-emancipuese dhe për të gjithë komunitetin queer,” tha Ganserer, e cila ka shërbyer në parlamentin e shtetit gjerman të Bavarisë që nga viti 2013, për Reuters.

Slawik shtoi në një postim në Instagram se rezultatet e zgjedhjeve ishin “çmenduri”. Një asistente kërkimore për ligjvënësit në parlamentin e Nordrhein-Westfalen, Slawik kandidoi për poste lokale në shtetin veriperëndimor gjerman katër vjet më parë para se të kandidonte për Parlamentin Evropian në vitin 2019. Ajo u afrua në të dyja herë por nuk u zgjodh.

“Unë ende nuk mund ta besoj plotësisht,” shkroi Slawik, “por me këtë rezultat historik të zgjedhjeve unë patjetër do të jem anëtare e Bundestagut të ardhshëm.”

Ndërsa Ganserer dhe Slawik do të jenë ligjvënëset e parë trans që dalin hapur në kohën e zgjedhjeve, ata nuk janë njerëzit e parë transgjinorë që ulen në Bundestag. Christian Schenk ishte në dollap gjatë 12 viteve që kaloi në parlamentin gjerman – së pari si anëtar i Partisë së Shoqatës së Pavarur të Grave dhe më pas Partisë së Socializmit Demokratik – dhe doli hapur në 2006 pasi u largua nga legjislatura.

Prioritetet e ligjvënësve të rinj përfshijnë përmirësimin e cilësisë së jetës për gjermanët LGBTQ+. Ganserer, në veçanti, shpreson të thjeshtojë procesin e aplikimit për një korrigjim të shënuesit gjinor. Personat trans që dëshirojnë të ndryshojnë gjininë e tyre ligjore duhet të paraqesin një kërkesë në një gjykatë lokale, e cila cakton dy ekspertë që të vërtetojnë se aplikanti nuk është identifikuar me gjininë e tyre të caktuar për të paktën tre vjet, sipas Portalit Rainbow, një burim qeveritar për gjermanët queer.

Procesi kërkon kohë dhe është financiarisht i rëndë. Aplikantëve u duhen një mesatare prej nëntë muajsh për të marrë një shënues gjinor të korrigjuar dhe kushton mesatarisht 2,185,65 dollarë për tu përfunduar, dhe në varësi të gjetjeve të ekspertëve, kërkesa mund të miratohet ose jo.

Edhe pse qeveria gjermane konfirmoi në shkurt se një përditësim i politikës 40-vjeçare, procesi ende nuk ka ecur përpara.

Kqyre edhe qito

Përveç mbështetjes së një ligji që do t’i lejojë personat trans të identifikojnë gjininë e tyre, Slawik planifikon të nxisë miratimin e një “plani veprimi mbarëkombëtar kundër homofobisë dhe trans-armiqësisë”. Platforma e saj prej 10 pikash përfshin gjithashtu një “strategji kundër racizmit” në Gjermani dhe një “ligj të vërtetë federal kundër diskriminimit”.

Ndërsa Akti i Përgjithshëm i Trajtimit të Barabartë i Gjermanisë mbulon diskriminimin në bazë të identitetit gjinor dhe orientimit seksual, ai zbatohet vetëm për fushat si punësimi dhe strehimi. Ligji federal i krimit të urrejtjes nuk mbron gjermanët LGBTQ+ nga gjuha e urrejtjes ose dhuna fizike.

Mungesa e mbrojtjeve federale gjithëpërfshirëse në zona si strehimi publik është kritike pasi krimet e urrejtjes kundër gjermanëve LGBTQ+ vazhdojnë të rriten. Në vitin 2020, dhuna kundër njerëzve queer dhe transgjinorë u rrit me 36%, dhe aktivistët LGBTQ+ argumentojnë se kjo shifër ka të ngjarë të jetë ende një numër i ulët për shkak të mungesës së raportimit tek zbatuesit e ligjit.

Megjithatë, Gjermania ka bërë një përparim për të drejtat LGBTQ+ këtë vit. Në fillim të këtij muaji, Zyra e Drejtësisë e Gjermanisë njoftoi se po paguante dëmshpërblim për njerëzit LGBTQ+ të cilët u persekutuan sipas ligjeve të sodomisë të epokës naziste. Parlamenti gjerman gjithashtu ndaloi disa operacione interseks në prill, megjithëse aktivistët kanë kritikuar ligjin e ri për kufizimin e fushëveprimit  tek fëmijët që kanë një diagnozë zyrtare të një “çrregullimi të zhvillimit seksual”.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top