Tu e lexu qitash
Gjykata Kanadeze vendos se keqreferimi gjinor është shkelje e të drejtave të njeriut

Gjykata Kanadeze vendos se keqreferimi gjinor është shkelje e të drejtave të njeriut

Keqreferimi i qëllimshëm gjinor në vendin e punës është një shkelje e të drejtave të njeriut, sipas një vendimi nga një gjykatë kanadeze.

Të mërkurën e kaluar, Gjykata e të Drejtave të Njeriut në Kolumbinë Britanike vendosi në favor të Jessie Nelson, një punonjës restoranti që ka paraqitur një ankesë kundër ish -punëdhënësit, Buono Osteria.

Nelson, që është jobinar dhe me gjii fluide, pretendoi se restoranti italian në Kolumbinë Britanike e diskriminoi atë duke përdorur qëllimisht përemra të pasaktë. Nelson pretendoi se ish -punëdhënësit i referoheshin qëllimisht duke përdorur pseudonime gjinore si “e dashur”, “bukuroshe” dhe “zemër”.

Në një vendim prej 42 faqesh, përfaqësuesja e Tribunalit Devyn Cousineau zbuloi se sjellja e keqe e restorantit shkelte Aktin për të Drejtat e Njeriut të Kolumbisë Britanike. Ajo vazhdoi të shkruante se përemrat janë “një pjesë themelore e identitetit të një personi” dhe se përdorimi i duhur i tyre tregon “që ne e shohim dhe respektojmë një person ashtu siç janë”.

“Sidomos për njerëzit me gjini fluide, jo binarë, ose njerëz të tjerë transgjinorë, përdorimi i përemrave të saktë vërteton dhe pohon se ata janë një person që meriton njëlloj respekt dhe dinjitet,” shkroi Cousineau në vendim. “Kur njerëzit përdorin përemrat e duhur, ata mund të ndihen të sigurt dhe të shijojnë momentin. Kur njerëzit nuk përdorin përemrat e duhur, kjo siguri minohet dhe ata detyrohen t’i përsërisin botës: Unë ekzistoj. “

Gjykata urdhëroi Buono Osteria të zbatojë një politikë zyrtare të përemrave pronorë, si dhe trajnime të detyrueshme për diversitetin dhe gjithëpërfshirjen për të gjithë menaxherët dhe stafin. Restoranti dhe shkelësit e veçantë përgjegjës për sjelljen do t’i paguajnë Nelsonit 30,000 dollarë dëmshpërblim, sipas CBC.

Mbrojtja e Nelson, Adrienne Smith, festoi vendimin pasi vendimi u dha javën e kaluar. Smith tha se vendimi tregoi se “përemrat e saktë për njerëzit transgjinorë nuk janë opsionale”.

“Ata janë minimumi i mirësjelljes dhe respektit,” tha Smith për gazetën kanadeze CityNews. “Nuk është një mundësi për të respektuar përemrat që njerëzit trans zgjedhin për veten e tyre. Është një kërkesë ligjore të përdorësh përemrat që një person trans i përdor për vete dhe kërkon të ketë përdorur në vendin e punës. “

Nelson pohoi në dokumentet e gjykatës se ka provuar të gjitha mënyrat për të shpjeguar rëndësinë e përdorimit të përemrave siç duhet në vendin e punës dhe parashikoi që disa bashkëpunëtorë do të bënin gabime të sinqerta. Ndërsa disa ishin “proaktivë dhe të zellshëm” në përdorimin e përemrave të saktë, Nelson tha se të tjerët ishin “një histori tjetër”, domethënë menaxheri i tyre. Mbikëqyrësi i Nelsonit thuhet se përdori pseudonime “femërore” për Nelson, të cilat ata i konsideruan “ofenduese, poshtëruese dhe minimizuese”.

Nelson përfundimisht u pushua nga kompania si rezultat i keqtrajtimit që kishte përjetuar. Gjatë një takimi të stafit në qershor 2019, Nelson sugjeroi përdorimin e gjuhës neutrale gjinore për mysafirët e restorantit, në vend që t’u drejtohej atyre si “zonja” ose “djem”. Ndërsa disa anëtarë të stafit ishin mbështetës, menaxheri i Nelson dyshohet se e hodhi poshtë idenë, duke pretenduar se ai “nuk do të ndryshonte mënyrën se si fliste me mysafirët nëse nuk ishte urdhëruar drejtpërdrejt nga menaxheri i tij”.

Jo shumë kohë pas takimit të stafit, Nelson u përpoq të fliste me mbikëqyrësit e tyre për marrëdhënien e tyre të vështirë të punës në atë që u shndërrua në një konfrontim të hidhur. Ai pohoi se Nelson po përpiqej të “ndryshoj gjuhën tonë” dhe se “shkonte kundër asaj për të cilën kishte luftuar gjyshi i tij në luftë”.

Si rezultat i incidentit, menaxherët menduan se të dy nuk mund të “ishin në të njëjtën ndërtesë” dhe e ndërprenë Nelsonin nga pozicioni i tyre.

Në ankesë, Nelson shpjegoi se të qenit në shënjestër për shkak të identitetit të tyre gjinor në vendin e tyre të punës e bëri atë të ndihej “tepër disforikë”.

“Unë kam jetuar gjithë jetën time duke u përpjekur ta shpreh vetën dhe të kuptoj se kush jam dhe të gjej një vend në këtë botë, dhe unë kam punuar shumë, dhe kam kaluar shumë për të arritur këtu. Është një betejë sfiduese të bëhet në baza ditore, edhe kur njerëzit nuk e kuptojnë atë, aq më tepër kur dikush e bën atë me qëllim. “

Nelson dëshmoi se qëllimi i tyre për të çuar çështjen përpara është të sigurojnë që “kjo të mos ndodhë më”. “Sepse është shumë dërmuese. Ne meritojmë të jetojmë, të kemi gëzim dhe të respektohemi për atë që jemi. ”

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top