Tu e lexu qitash
Një numër alarmant i njerëzve ende mendojnë se HIV mund të transmetohet përmes puthjeve, zbulon studimi

Një numër alarmant i njerëzve ende mendojnë se HIV mund të transmetohet përmes puthjeve, zbulon studimi

Në vitin 2021, pothuajse një e treta e njerëzve ende mendojnë se HIV mund të transmetohet përmes puthjeve, sipas një studimi të ri të publikuar për Ditën Botërore kundër SIDA-s.

Hulumtimi u krye nga ViiV Healthcare, që zhvillon opsione të reja për kujdesin dhe trajtimin e personave që jetojnë me HIV/AIDS, si pjesë e projektit fotografik HIV in View në bashkëpunim me Shutterstock, një galeri imazhesh, që portretizon njerëzit HIV pozitiv që jetojnë të lumtur dhe të shëndetshëm.

Të dhënat, që tregojnë se stigma e HIV-it vazhdon të jetë e lartë, u bazuan në një sondazh me më shumë se 5000 të anketuar në Mbretërinë e Bashkuar, SHBA, Australi dhe Portugali.

Në mënyrë tronditëse, studimi zbuloi se 30 për qind e të anketuarve besojnë se HIV mund të transmetohet përmes puthjeve, pavarësisht se kanë kaluar katër dekada që nga fillimi i krizës së SIDA-s.

Megjithëse personat HIV pozitiv që marrin ilaçe antiretrovirale, si PrEP, mund të ulin sasinë e virusit në gjakun e tyre në nivele të pazbulueshme, 76 për qind e të anketuarve nuk ishin në dijeni se kjo do të thotë se virusi është i patransmetueshëm.

Një shumicë dërrmuese (88 për qind) thanë gjithashtu se besojnë se ka ende perceptime negative ndaj njerëzve që jetojnë me HIV.

Silvia Petretti, drejtore e shoqatës bamirëse HIV Positively UK, tha në një deklaratë: “Gjatë katër dekadave të fundit ne kemi parë përparim të jashtëzakonshëm në përgjigjen ndaj HIV-it, por siç tregon qartë ky sondazh i ri, ka ende shumë keqkuptime rreth HIV-it.

“Jam krenare që kam marrë pjesë në projektin e fotografisë HIV in View, për të treguar se njerëzit që jetojnë me HIV mund të jetojnë jetë të plotë dhe të shëndetshme.

“Shpresoj që HIV in View t’i ndihmojë njerëzit të kuptojnë realitetin e të jetuarit me HIV dhe të heqin paragjykimet e lidhura me HIV që shihen në rezultatet e sondazhit.”

Drejtore e Viiv Healthcare Deborah Waterhouse shtoi: “Komuniteti HIV ka bërë hapa të jashtëzakonshëm në trajtimin e stigmës dhe paragjykimeve me të cilat përballen njerëzit që jetojnë me HIV, megjithatë është alarmante të shihet niveli i keqkuptimit dhe paragjykimeve të natyrshme të zbuluara nga ky sondazh i ri.

“Ne shpesh dëgjojmë nga komuniteti i HIV-it se ndërveprimet me miqtë, familjen, publikun e gjerë dhe madje edhe ofruesit e kujdesit shëndetësor ndonjëherë ndjehen të thyera për shkak të keqinformimit, keqkuptimeve dhe paragjykimeve të qenësishme ndaj njerëzve që jetojnë me HIV.

“Shpresa jonë është që përmes fushatave kundër stigmës si HIV në View, ne mund të ndryshojmë mënyrën se si bota e sheh HIV-in, në mënyrë që një ditë, më në fund të mund të çmontojmë për mirë stigmën e përhapur.”

Ndërsa rezultatet e sondazhit të Ditës Botërore kundër SIDA-s mund të duken të pabesueshme, ata që jetojnë me HIV ka të ngjarë të jenë të pa befasuar në nivelin dhe stigmën dhe diskriminimin që mbetet pavarësisht përparimeve në njohuri dhe kujdes.

Një studim amerikan i publikuar në fillim të këtij viti zbuloi se më pak se gjysma e amerikanëve ndiheshin “të ditur” për HIV-in dhe më shumë se gjysma e të anketuarve jo-LGBT+ thanë se do të ishin të parehatshëm të ndërvepronin me një profesionist mjekësor që jeton me HIV.

Vitin e kaluar, një studim tjetër zbuloi se 59 për qind e amerikanëve besojnë se është “e rëndësishme të jesh i kujdesshëm rreth njerëzve që jetojnë me HIV për të shmangur kapjen e tij” dhe vetëm 60 për qind e të anketuarve ishin të vetëdijshëm se HIV mund të trajtohet.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top