Tu e lexu qitash
Në Azerbajxhan, bullizmi në shkolla është ende një problem

Në Azerbajxhan, bullizmi në shkolla është ende një problem

https://www.instagram.com/p/CW06AKiDPG0/

Ali Malikov është në vitin e fundit të shkollës së mesme në Baku. Ali është agender dhe biseksual. Prej vitesh është ngacmuar në shkollë.

Tani në vitin e fundit, Malikov po bojkoton shkollën dhe refuzon të ndjekë mësimet pas mungesës së veprimeve nga administrata e shkollës dhe Ministria e Arsimit, sipas llogarisë personale që ka shpërndarë në Facebook.

Dëshmia që Malikov shkroi në profilin në Facebook detajon se si, që nga klasa e 8-të, Ali është përballur me ngacmimet dhe abuzimet nga shokët e klasës dhe mësuesit dhe se si, pavarësisht ankesave të shumta drejtuar drejtorit të shkollës, i është thënë të rri heshtur.

“Ishte në klasën e 8-të kur nxënësit e shkollës sime mësuan disi për orientimin tim seksual. Më thërrisnin me emra në korridoret e shkollës. Më vonë, dikush shpërndau fotot e mia me grim në rrjetet sociale, duke zbuluar adresën time të shtëpisë dhe shkollën ku studioja. Po merrja kërcënime. E kaloja kohën në shkollë me frikë të vazhdueshme. Mësuesi im i fizikës më shkatërronte fletoret dhe gjerdanin tim. Në klasën e 10-të, për shkak të pandemisë, kaluam në mësimin në internet. Në të njëjtën kohë, një person trans nga shkolla u godit me gurë në një rrugë dhe ju tha se bashkë me mua ishim një turp.”

Sipas Mikroskop Media, Malikov është ankuar edhe në Ministrinë e Punëve të Brendshme. Më 26 nëntor, Ali u ftua në një komisariat për të diskutuar situatën. Ndërkohë, Hüseynağa Hüseynov, një përfaqësues i Məktəblinin Dostu (Miku i Nxënësit), një projekt i Ministrisë së Arsimit që përpiqet të krijojë një mjedis të sigurt në shkolla midis mësuesve dhe nxënësve dhe të ofrojë ndihmë mjekësore dhe psikologjike në rast urgjence, tha për Mikroskop Media në një intervistë se ai e ka këshilluar Malikovin të censurojë veten kur është në shkollë:

“Ne nuk mund t’i afrohemi çdo nxënësi të shkollës për të ndaluar ngacmimin e Alit. Kemi folur me çdo student për të cilin na është ankuar Ali. Por ajo që kërkon Ali është që të largojmë studentët që e ngacmojnë. Nuk ka një ligj të tillë në legjislacion. Unë personalisht i kam thënë Alit që duhet të vetëcensurohet kur është në shkollë. Në vend të kësaj, Ali hoqi maskën e tij me ngjyrë ylberi dhe më tha se nëse nuk e mban këtë maskë, atëherë tashmë po vetëcensuron mjaftueshëm veten. Mendoj se Ali është ende fëmijë dhe është thjesht nën ndikimin e grupeve të caktuara.”

Ali 17 vjeç nuk është dakord. Në një përgjigje, Malikov shkroi në Facebook se një nga personat që nxitën sulmet është vetë Hüseynov. “Unë u informova se një nga personat që detyronte shokët e mi të klasës të shkruanin postime kundër meje, është ky. Një nga postimet që Malikov i referohet pretendimeve se shkolla po bën gjithçka që mundet për të mbrojtur Malikovin dhe se, në vend të kësaj, Malikov po turpëron emrin e shkollës. “Duke përdorur të miturit si mjet në lojërat tuaja, ju po turpëroni veten. Nëse ata që duhet të luftojnë bullizmin bëjnë të kundërtën sot, kështu qoftë. Unë do të vazhdoj”, ka shkruar Malikov në postimin më të fundit si përgjigje ndaj situatës së vazhdueshme me nxënësit e tjerë në shkollë.

“Sot mësova se mësuesja e gjuhës ruse në shkollën time u tregoi fotografitë e mia nxënësve duke u thënë se isha gej dhe se po prishja imazhin e shkollës dhe arsimit tonë. Studentët po pëlqejnë postimet që më poshtërojnë dhe më kërcënojnë. Madje disa më akuzojnë se jam përdhunues dhe se jam vetë ngacmues”, ka shkruar Malikov në rrjetet sociale.

“Më vjen turp nga stafi administrativ i shkollës.”

Në vitin 2019, historia e Elina Hajiyeva, një adoleshente që vdiq nga vetëvrasja duke u hedhur nga kati i tretë i ndërtesës së shkollës së saj, shkaktoi valë tronditëse në të gjithë Azerbajxhanin. Rasti ndezi një fushatë në mediat sociale kundër bullizmit në një vend ku tema diskutohet rrallë. Edhe në rastin e Elinës, me gjithë ankesat e shumta që ajo ka drejtuar drejtoreshës së shkollës, nuk është marrë asnjë masë.

Në Azerbajxhan, ku nuk ka dokumentacion zyrtar të rasteve të bullizmit, mungesa e përgjigjes së administratës së shkollës nuk është për t’u habitur, shkruante studiuesja Lala Mahmudova në artikullin e saj mbi bullizmin në shkollat ​​e Azerbajxhanit në vitin 2019.

Në Azerbajxhan, një nga vendet ku homofobia është më e përhapur, është shumë e zakonshme në mesin e studentëve që të shajnë njëri-tjetrin me epitete homofobike dhe turpësi.

Për shkak të mungesës së të dhënave statistikore për Azerbajxhanin, nuk është e mundur të studiohet shkalla në të cilën kushtet që bien ndesh me parimet e drejtësisë sociale, si ngacmimi, homofobia, seksizmi dhe gjuha e urrejtjes, janë të përhapura sot në shkolla.

Sipas një raporti të Programit për Vlerësimin Ndërkombëtar të Studentëve të vitit 2019 (PISA) të publikuar nga Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD), “në Baku (Azerbajxhan), 36% e studentëve raportuan se ishin ngacmuar të paktën disa herë në muaj. krahasuar me 23% mesatarisht në vendet e OECD-së.”

Azerbajxhani nuk ka ligje kundër bullizmit. Në kohën e vetëvrasjes së Elina Hajiyevës, filluan rekomandimet për të hartuar një projektligj. Në vend të kësaj, disa shkolla filluan të hiqnin dorezat e dritareve dhe të instalonin shufra metalike për të parandaluar nxënësit e tyre nga përpjekje të ngjashme. Ndërkohë, Ministria e Arsimit publikoi një video promocionale për bullizmin, duke inkurajuar nxënësit, prindërit dhe mësuesit të shprehen.

Malikov u bën thirrje institucioneve përkatëse qeveritare që të marrin përgjegjësinë për atë që po ndodh në shkollën e tyre, duke përfshirë edhe administratën e shkollës. Në një intervistë për OC Media, Malikov tha se derisa shkolla të marrë masat e duhura dhe të parandalojë ngacmimet dhe abuzimet ndaj tyre dhe nxënësve të tjerë, Ali po bojkoton shkollën.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top