Tu e lexu qitash
Ipeshkvia e kishës serbe ‘mallkon’ EuroPride, thërret për sulme të armatosura ndaj njerëzve LGBTQ+

Ipeshkvia e kishës serbe ‘mallkon’ EuroPride, thërret për sulme të armatosura ndaj njerëzve LGBTQ+

Paralajmërim: Ky postim diskuton komentet homofobike dhe dhunën fizike dhe përmbajtja e mëposhtme mund të ketë elemente që nuk janë të përshtatshme për disa lexues.

Peshkopi i kishës ortodokse serbe është përballur me kritika për sulmet ndaj kryeministres lezbike të vendit dhe ka inkurajuar sulme të armatosura në EuroPride 2022 në Beograd.

Peshkopi i Kishës Ortodokse Serbe, Nikanor Bogunoviç i Banatit, tha se do t’i “mallkonte” të gjithë pjesëmarrësit e EuroPride, e cila është planifikuar të mbahet në kryeqytetin e Serbisë, Beograd, në shtator të këtij viti.

Balkan Insight raportoi se një video u postua në Youtube që tregonte peshkopin Nikanor duke qëndruar para një kishe dhe duke kundërshtuar njerëzit LGBTQ+ dhe EuroPride.

Peshkopi, i cili më parë i ka nxitur të krishterët të shpërfillin kufizimet e COVID-19 për të ardhur në Kishë, tha se pjesëmarrësit e EuroPride po planifikonin “të vinin në Beograd që ta përdhosnin dhe ta ndotin qytetin e Beogradit, qytetin e shenjtë serb”.

“Do të mallkoj të gjithë ata që organizojnë dhe marrin pjesë në diçka të tillë,” tha Nikanor. “Unë kaq mund të bëj. Nëse do të kisha një armë, do ta përdorja, do ta përdorja atë forcë sikur ta kisha, por nuk e kam.”

Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç tha për mediat lokale se fyerjet e Peshkopit i drejtoheshin kryeministres së parë lezbike të vendit, Ana Brnabiç.

“Peshkopi Nikanor ofendoi veten dhe kishën tonë, poshtëroi kishën tonë, shumë më tepër se sa ka bërë ndonjëherë Ana Brnabić apo kushdo tjetër”, tha Presidenti.

Thirrja e Peshkopit për dhunë çoi në protesta të mëdha kundër komunitetit LGBTQ+ dhe ngjarjes së Krenarisë.

Mediat lokale raportuan se rreth 5,000 deri në 10,000 protestues marshuan përpara zyrave të Patriarkanës së Kishës Ortodokse Serbe dhe rrugëve të qytetit duke bërtitur, “Ne nuk duam një paradë homoseksualësh dhe pushtim nga Perëndimi!”, “Ne nuk heqim dorë nga vendet e shentja”, dhe “Mbani duart larg fëmijëve tanë”.

Organizatorët e EuroPride dënuan Peshkopin për nxitje të dhunës. “Asgjë për të parë këtu, vetëm një peshkop që nxit dhunë ndaj personave LGBTQ+. Çfarë ka ndodhur me ato vlera ‘të krishtera’ të paqes, dashurisë dhe mirëkuptimit?” organizatorët kanë postuar në rrjetet sociale.

Serbia e dekriminalizoi homoseksualitetin në vitin 1994, por martesat gej dhe birësimet nga prindër të të njëjtit seks mbeten të paligjshme. Një studim i vitit 2020 nga IDEAS dhe GLIC zbuloi se rreth 60 përqind e njerëzve LGBTQ+ kishin raportuar abuzim fizik dhe emocional vitin e kaluar.

Serbia u rendit në vendin e 23-të në renditjen e ILGA-Europe me 49 vende në Evropë për sa i përket të drejtave LGBTQ+.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top