Tu e lexu qitash
Sri Lanka do të “dekriminalizojë” marrëdhëniet e të njëjtit seks

Sri Lanka do të “dekriminalizojë” marrëdhëniet e të njëjtit seks

Qeveria e Sri Lankës ka njoftuar javën e kaluar se mbështet një projekt-ligj që do të dekriminalizonte marrëdhëniet seksuale konsensuale të të njëjtit seks në vend.

“Ekziston një projekt-ligj privat i anëtarëve të iniciuar nga deputeti i qeverisë së Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) dhe avokati Premnath C. Dolawatte,” tha Ministri i Punëve të Jashtme Ali Sabry për Daily Morning, një gazetë në Sri Lanka. “Qeveria do të mbështesë qëndrimin e saj për dekriminalizimin e marrëdhënieve të të njëjtit seks. Megjithatë, ne nuk po legalizojmë martesat mes të njëjtit seks. Por, do ta dekriminalizonim. Mendoj se ka shumë konsensus për këtë, ndaj le të vijë në Parlament”.

Seksionet 365 dhe 365A të kodit penal të Sri Lankës kriminalizojnë marrëdhëniet seksuale konsensuale të të njëjtit seks.

Komiteti i OKB-së për Eliminimin e Diskriminimit Kundër Grave marsin e kaluar publikoi një vendim që konstatoi se ligjet e kriminalizimit shkelnin të drejtat e Rosanna Flamer-Caldera, drejtoreshë ekzekutive e Equal Ground, një grup LGBTQ nga Sri Lanka.

Presidenti Ranil Wickremesinghe gjatë një takimi me administratoren e Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar Samantha Power që u zhvillua shtatorin e kaluar tha se qeveria e tij nuk do ta kundërshtojë projektligjin e Dolawatte. Daily Morning raportoi se SHBA, Britania e Madhe, Kanadaja dhe Norvegjia i kanë kërkuar qeverisë të dekriminalizojë marrëdhëniet seksuale konsensuale të të njëjtit seks.

Sri Lanka është një ish-koloni britanike.

“Ne jemi shumë optimistë, por me kujdes”, tha Flamer-Caldera për Washington Blade të premten. “Ka më shumë se 19 vjet që organizata jonë avokon për dekriminalizimin dhe është mirë që puna të japë frytet më në fund. Por është ende një rrugë e gjatë përpara.”

India fqinje është ndër ish-kolonitë britanike që kanë dekriminalizuar marrëdhëniet seksuale konsensuale të të njëjtit seks në vitet e fundit.

Ligjvënësit në Singapor nëntorin e kaluar shfuqizuan ligjin e sodomisë të epokës koloniale të vendit të tyre. Gjyqtarët në vitin 2022 gjithashtu hodhën poshtë statutet e kriminalizimit në St. Kitts dhe Nevis dhe Antigua dhe Barbuda.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top