Tu e lexu qitash
Shqipëria bëhet vendi i tretë evropian që ndalon terapinë tramuatizuese të konvertimit

Shqipëria bëhet vendi i tretë evropian që ndalon terapinë tramuatizuese të konvertimit

Trupi drejtues për psikologë në Shqipëri ndaloi ditën e Shtunë praktikën e terapisë së konvertimit që gjatë është denoncuar dhe diskredituar, si në surprizë ashtu edhe në kënaqësi të aktivistëve të panumërt LGBT+ në të gjithë vendin.

Shqipëria tani bashkohet me Maltën dhe Gjermaninë në ndalimin e praktikës së dëmshme, ndërsa ligjvënësit në Spanjë dhe në Mbretërinë e Bashkuar po shqyrtojnë të gjitha ndalimet mbarëkombëtare, dhe Zvicra ka një ndalim de fakto.

Një deklaratë e organizatës LGBT+, Ambasada Pink, parë nga AP Neës, thothë se vendimi: “Vendos Urdhrin e Psikologëve në Shqipëri në ballë të institucioneve që respektojnë të drejtat  LGBT+.”

Psikologët në Shqipëri tani e kanë të ndaluar terapinë e konvertimit, thonë grupi i të drejtave LGBT+. Të gjithë psikologët e regjistruar në Shqipëri duhet të jenë anëtarë të Urdhrit të Psikologëve. Si rezultat, vendimet e trupit janë “të vlefshme juridikisht”, theksoi Ambasada Pink, dhe asnjë pengesë nuk del përpara.

“Ky është vendimi përfundimtar i cili nuk ka nevojë të kalojë as legjislativin, as ekzekutivin për të hyrë në fuqi,” tha kreu i Ambasadës Pink Altin Hazizaj.

“Megjithëse raportet për përdorimin e terapive të tilla në Shqipëri kanë qenë të vogla, lejimi i tyre ka qenë një shqetësim serioz.”

Masa, shpresojnë aktivistët, mund të jetë një që ringjall lëvizjet e bllokuara të të drejtave të LGBT + në Shqipëri. Qëndrimet negative ndaj komunitetit vazhdojnë të mbahen në vendin konservator, ndonjëherë duke u përplasur me urgjencën e ligjvënësit për të vazhduar më tej me ligjet e barazisë.

Martesa, birësimi dhe e drejta për të ndryshuar gjininë ligjërisht janë lënë anash prej kohësh nga qeveria. Harta vjetore e Ylberit – e cila rendit angazhimin e vendit evropian ndaj të drejtave LGBT+ – i dha Shqipërisë një vlerësim 31 përqind.

Harta e Ylberit theksoi se masat e njohjes së gjinisë kishin ngecur në masë të madhe në Shqipëri.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top