Tu e lexu qitash
Komuniteti queer në Rusi

Komuniteti queer në Rusi

Çka doni të dini për komunitetin queer në Rusi? Dhunë, homofobi, shtypje nga shtetit? Këto janë çështje që bëjnë titujt ndërkombëtarë, por ka një anë tjetër të tregimit.

Në këtë mjedis armiqësor, një brez i ri i rusëve queer po rritet.

Për këtë projekt të veçantë, të xhiruar në dy qytetet kryesore të Rusisë, Moskë dhe Shën Petersburg, The Calvert Journal në bashkëpunim me O-zine tregojnë 18 krijues queer – artistë, aktivistë, muzikantë dhe drag queens – të cilët përfaqësojnë këtë valë të re. E ardhmja e Rusisë është kjo, dhe është e pafrikshme, e bukur dhe queer.

Në vitin 2018, gazetari Dmitry Kozachenko dhe blogerja e seksit queer Sasha Kazantseva filluan O-zine, një publikim në internet që synon të përfaqësojnë jo vetëm sfidat me të cilat përballet kultura ruse queer, por edhe gëzimet, kënaqësitë dhe bukuritë e saj.

Sipas kushteve të “ligjit famëkeq të propagandës gej” të Rusisë, të gjitha materialet që i përkasin jetës LGBTQ duhet të etiketohen si 18+, dhe komuniteti ende duhet të luftojë për të mbajtur një prani në sferën e mediave dhe jetës publike.

Gjithnjë e më shumë njerëz, megjithatë, po zgjedhin të jenë të hapur dhe të zëshëm për seksualitetin e tyre, veçanërisht në qytetet e mëdha dhe në internet.

Ky guxim vjen nga fakti se shtypja për ta është pjesë e jetës së përditshme; por gjithashtu, nga përvoja e tyre e lidhjes globale. Falë internetit, të rinjtë rus queer e kuptojnë që nuk janë vetëm.

Shtrohet pyetja: çfarë është, pra, që i bën njerëzit LGBTQ rus të ndryshëm nga bashkëmoshatarët e tyre në vendet e tjera?

“Një nga qëllimet e O-zine është të mbështesë rininë krijuese ruse. Në këtë projekt, ne po mundohemi të tregojmë tregimet e tyre, por gjithashtu të zbulojmë se çfarë është një “rus queer” dhe si duket, “thotë fotografi dhe krijuesi i filmit Artem Emelianov, i cili ishte përgjegjës për vizualitetet.

Ai dhe Kozachenko zgjodhën të xhirojnë projektin jashtë Izmaylovo Kremlin në Moskë dhe në plazhin e 300-vjetorit të Parkut në St Petersburg – pika të njohura turistike, sete perfekte për të shkatërruar dhe rikthyer stereotipet ruse.

Jeta e komunitetit LGBTQ në Rusi është ende e vështirë, por ka edhe shpresë për një të ardhme më të mirë. “Kultura perëndimore është shumë përpara përsa i përket seksualitetit dhe gjinisë,” thotë Kozachenko.

“Realiteti ynë është i ndryshëm, por gjithashtu e bën kulturën tonë queer të ndryshme dhe të veçantë. Ne nuk kemi Stonewall, nuk kemi Paradë – por në këto rrethana lind diçka e re, politike dhe e bukur. “

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top