Tu e lexu qitash
Administrata e Trump-it fshin mbrojtjet e shëndetit trans në përvjetorin e masakrës në Pulse

Administrata e Trump-it fshin mbrojtjet e shëndetit trans në përvjetorin e masakrës në Pulse

Në përvjetorin e katërt të sulmit terrorist të Pulse, administrata Trump ka njoftuar se po lëshon një rregull për të shfuqizuar mbrojtjet trans-gjithëpërfshirëse në Ligjin e Kujdesit të Përballueshëm.

Të Premten, Shtëpia e Bardhë lëshoi ​​një projekt të një rregulli të propozuar për një kohë të gjatë që do të fshinte në mënyrë efektive përfshirjet trans në Seksionin 1557 të Aktit të Kujdesit të Përballueshëm, i cili ndalon diskriminimin “në bazë të racës, ngjyrës, origjinës kombëtare, seksit, moshës ose paaftësisë ”në qendrat shëndetësore të financuara nga federata. Administrata e Obamës njoftoi në vitin 2016 se do të zgjeroj përkufizimin e “seksit” sipas nenit 1557 për të përfshirë identitetin gjinor, por zbatimi i këtij rregulli u bllokua nga një gjykatë federale e Teksasit.

Që kur Trump mori detyrën në Janar 2017, administrata e tij ka sinjalizuar në mënyrë të përsëritur se synonte të shfuqizonte klauzolën e mosdiskriminimit-trans në Seksionin 1557. Zyra e të Drejtave Civile brenda Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore nxori një rregull “ndërgjegjjeje” në maj të vitit 2019 duke lejuar punëtorët e shëndetësisë të refuzojnë kujdesin ndaj individëve nëse shërbimi ndaj  atyre do të ua shkelnin besimet fetare ose morale të punëtorit.

Sipas Wall Street Journal, shfuqizimi i Seksionit 1557 është përfunduar, dhe rregulli i ri pritet të hyjë në fuqi brenda 60 ditëve të ardhshme.

Ndryshimi i pritur i politikave përkon jo vetëm me Muajin e Krenarisë, por edhe përvjetorin e vrasjes së 49 personave LGBTQ+ në klubin e natës Pulse katër vjet më parë. Pasi patronët në Orlando, gej bar në Florida u qëlluan nga një revole e armatosur gjatë natës latine në vitin 2016, Trump u zotua të jetë një “mik i vërtetë” i komunitetit LGBTQ+. Vetëm disa orë para lëshimit të rregullit përfundimtar në Seksionin 1557, Partia Republikane e lavdëroi Trump në një deklaratë për shtyp se kishte ndërmarrë “hapa të pashembullt për të mbrojtur komunitetin [LGBTQ+].”

Por, përkundër protestave të GOP për të kundërtën, premtimi i Trump për të qenë një aleat i LGBTQ+ nuk u realizua. Fshirja e mbrojtjeve të kujdesit shëndetësor trans shënoi sulmin e 137 të administratës Trump ndaj komunitetit LGBTQ+ në vetëm tre vjet e gjysmë, sipas GLAAD.

Grupet e avokimit thanë që ky sulm i fundit ndaj të drejtave dhe mbrojtjeve për njerëzit LGBTQ+ është veçanërisht i rëndë në mes të pandemisë COVID-19.

“Ndërsa njerëzit po përballen me nivele alarmante të papunësisë, humbje të sigurimit shëndetësor dhe një pandemi globale, administrata Trump ka larguar rregulla të destinuara për të siguruar që njerëzit nuk janë larguar nga kujdesi shëndetësor për shkak të asaj se kush janë apo çfarë gjuhe flasin, “Louise Melling, zv/drejtor ligjor në Unionin Amerikan për Liritë Civile, tha në një deklaratë. “Kjo është aspak njerëzore.”

Julianna S. Gonen, drejtore e politikave federale për Qendrën Kombëtare për të Drejtat Lezbike, pohoi se veprimet e Shtëpisë së Bardhë janë “të turpshme”, por deklaroi se “garancia themelore e Aktit të Kujdesit të Favorshëm” e sigurimit të kujdesit shëndetësor pa diskriminim mbetet në vend. “

“Ndërsa qeveria federale nuk do t’ju ndihmojë, gjithashtu nuk mund t’ju ndalojë të shkoni në gjykatë për të siguruar të drejtat tuaja nëse kjo është ajo që duhet,” tha Gonen në një njoftim për shtyp.

Kqyre edhe qito

Gonen ka të drejtë: Rregulli i fundit në Seksionin 1557 nuk e ndryshon faktin që gjykatat kanë vendosur vazhdimisht në anën e personave LGBTQ+ për qasjen në kujdesin shëndetësor, të cilët mbesin gjerësisht të mbrojtur nga diskriminimi në pothuajse gjysmën e shteteve të Sh.B.A. 22 shtete kanë politika që parandalojnë paragjykimin në bazë të identitetit gjinor në fusha si strehimi, arsimi, punësimi dhe akomodimi publik, dhe ato mbrojtje nuk ndikohen nga rregulli i administratës Trump.

Megjithatë, një mbizotërim i organizatave LGBTQ + në mbarë vendin, konfirmoi që ata planifikojnë të padisin për të rrëzuar rregullat e reja në Seksionin 1557 – që do të thotë se politikat mund të lidhen me urdhëra ligjorë për vite.

“Rregulli i sotëm është një politikë e dështuar tragjikisht e shëndetit publik dhe thjesht e paligjshme,” tha Omar Gonzalez-Pagan, një avokat dhe një strateg i kujdesit shëndetësor për Lambda Legal, në një deklaratë. “Ne do ta sfidojmë rregullin sepse në një kohë kur e gjithë bota po lufton një pandemi të rrezikshme, e cila në Shtetet e Bashkuara ka infektuar më shumë se 2,000,000 njerëz dhe ka vrarë më shumë se 116,000, është e rëndësishme për të gjithë që të kenë qasje të gatshme në kujdesi shëndetësor që potencialisht iu shpëton jetën e tyre.”

Në një njoftim për shtyp duke premtuar gjithashtu një veprim juridik, Presidenti i Fushatës për të Drejtat e Njeriut Alphonso David tha se është e qartë që Shtëpia e Bardhë e Trumpit “nuk beson se njerëzit [LGBTQ +], ose bashkësi të tjera të margjinalizuara, meritojnë barazi sipas ligjit.”

“Por, ne kemi një kontroll të realitetit për ta: ne nuk do të lejojmë që ky sulm mbi të drejtën tonë themelore të çlirimit nga diskriminimi në kujdesin shëndetësor, të shkojë pa përballje,” tha David. “Ne do t’i shohim ata në gjykatë dhe do të vazhdojmë t’i sfidojmë të gjithë zyrtarët tanë të zgjedhur të ngrihen kundër kësaj përpjekje të ashpër për të gërryer mbrojtjet kritike që u duhen njerëzve dhe sanksionojnë diskriminimin.”

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top