Tu e lexu qitash
Trazirat Stonewall

Trazirat Stonewall

Trazirat Stonewall, të quajtur edhe Kryengritja e Stonewall, filluan në orët e para të 28 qershorit 1969 kur policia e New York City bastisi Stonewall Inn, një klub gej në Greenwich Village në New York City. Bastisja ndezi një trazirë midis patronëve të barit dhe banorëve të lagjes pasi policia përplasi afërsisht punonjësit dhe mbrojtësit jashtë lokalit, duke çuar në gjashtë ditë protesta dhe përleshje të dhunshme me forcat e ligjit, jashtë barit në rrugën Christopher, në rrugët fqinje dhe në parkun aty pranë Christopher. Trazirat Stonewall shërbyen si katalizator për lëvizjen e të drejtave të homoseksualëve në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën.

Bastisje të vazhdueshme në bare gej

Vitet 1960 dhe dekadat e mëparshme nuk ishin kohë mikpritëse për amerikanët lezbike, gej, biseksualë dhe transgjinorë (LGBT). Për shembull, kërkesa për marrëdhënie të të njëjtit seks ishte e paligjshme në New York City.

Për arsye të tilla, individët LGBT u mblodhën në bare dhe klube gej, vendet e strehimit, ku ata mund të shpreheshin hapur dhe të shoqëroheshin pa shqetësime. Megjithatë, Autoriteti i Liquor State of New York ndëshkoi dhe mbylli institucionet që shërbyen alkool ndaj individëve të njohur apo të dyshuar LGBT, duke argumentuar se mbledhja e thjeshtë e homoseksualëve ishte “e çrregullt”.

Falë përpjekjeve të aktivistëve, këto rregullore u rrëzuan në vitin 1966 dhe klientët LGBT tani mund të shërbenin alkool. Por angazhimi në sjellje gej në publik (mbajtja e duarve, puthja ose vallëzimi me dikë të të njëjtit seks) ishte akoma i paligjshëm, kështu që ngacmimi policor i bare gej vazhdoi dhe shumë bare akoma funksiononin pa licenca të pijeve – pjesërisht sepse ato ishin në pronësi të Mafiës .

Të drejtat e homoseksualëve para Stonewall

Organizata e parë e dokumentuar për të drejtat e homoseksualëve, Shoqëria për të Drejtat e Njeriut (SHR), u themelua në vitin 1924 nga Henry Gerber, një emigrant gjerman. Bastisjet e policisë i detyruan ata të shpërndaheshin në vitin 1925, por jo para se të kishin botuar disa botime të gazetës së tyre, “Miqësia dhe Liria”, gazeta e parë e vendit me interes gej. Organizata e parë e të drejtave lezbike të Amerikës, Daughters of Bilitis, u formua në San Francisco në 21 Shtator 1955.

Në vitin 1966, tre vjet para Stonewall, anëtarët e Shoqatës The Mattachine, një organizatë kushtuar të drejtave të homoseksualëve, organizuan një “sip-in” ku ata deklaruan hapur seksualitetin e tyre në taverna, duke sfiduar stafin t’i largonin dhe të padisnin institucionet që vepruan. Kur Komisioni për të Drejtat e Njeriut vendosi që personat homoseksual kishin të drejtën të shërbehen në bare, bastisjet e policisë u ulën përkohësisht.

Stonewall Inn

Sindikata e krimit pati përfitime në furnizimin me ushqime të klientelave të turpshme gej, dhe nga mesi i viteve 1960, familja e krimit Genovese kontrollonte shumicën e bareve homoseksuale të Greenwich Village. Në vitin 1966, ata blenë Stonewall Inn (një bar dhe restorant “heteroseksual”), e rinovuan me çmim të ulët dhe e rihapën vitin e ardhshëm si një bar gej.

Stonewall Inn ishte regjistruar si një lloj “bar i shisheve”, e cila nuk kërkonte licencë për pije, sepse klientët supozohej të sillnin vetë pijen e tyre. Pjesëmarrësit në klub duhej të nënshkruanin emrat e tyre në një libër pas hyrjes për të ruajtur ekskluzivitetin e rremë të klubit. Familja Genovese me ryshfet e bëri  Policinë e New York-ut të injorojë aktivitetet që ndodhin brenda klubit.

Pa ndërhyrjen e policisë, familja e krimit mund të zvogëlonte kostot siç e panë të përshtatshme: Klubit i mungonte një dalje emergjente në rast zjarri, uji i rrjedhshëm prapa shiritit për të larë gotat, tualetet e pastra që nuk bënin rrjedhje rutinore dhe pije të këndshme që nuk hudhen poshtë përtej. Për më tepër, Mafia thuhet se shantazhoi patronët më të pasur të klubit që donin ta mbanin sekret seksualitetin e tyre.

Megjithatë, Stonewall Inn u bë shpejt një institucion i rëndësishëm i Greenwich Village. Ishte vend i madh dhe relativisht i lirë për të hyrë. Klubi mirëpriti mbretëreshat drag, të cilët morën një pritje të hidhur në bare dhe klube të tjera gej. Ishte një shtëpi nate për shumë të rinj të arratisur dhe të pastrehë homoseksualë, të cilët kishin vjedhur për të paguar tarifën e hyrjes. Dhe ishte një nga të paktët – nëse jo i vetmi – bar homoseksual që i la të kërcejnë.

Bastisjet ishin ende një faktor jete, por zakonisht policët e korruptuar mbronin baret e drejtuar nga Mafia, duke lejuar pronarët që të shisnin alkoolin (pa licencë) dhe të fshehin aktivitete të tjera të paligjshme. Në fakt, NYPD kishte sulmuar Stonewall Inn vetëm disa ditë para bastisjes që shkaktoi trazirat.

Fillimi i trazirave Stonewall

Kur policia sulmoi Stonewall Inn në mëngjesin e 28 qershorit, erdhi si surprizë – bari nuk u ruajt nga ryshfeti kësaj here.

Të armatosur me një urdhër, oficerët e policisë hynë në klub, sulmuan patronët dhe, duke gjetur alkool ilegal, arrestuan 13 persona, përfshirë punonjës dhe njerëz që shkelnin statutin e shtetit mbi veshjet e përshtatshme për gjininë (oficerët femra do të merrnin pronarët të dyshuar në veshje në banjë për të kontrolluar seksin e tyre).

Të ngopur me ngacmime të vazhdueshme të policisë dhe diskriminim shoqëror, pronarët e zemëruar dhe banorë të lagjes qëndruan rreth barit në vend se të shpërndaheshin, duke u acaruar gjithnjë e më shumë ndërsa njerëzit ishin manovruar në mënyrë agresive.

SHBA – 28 qershor: Bastisja e klubit Stonewall In. Turma përpiqet të pengojë arrestimet e policisë jashtë Stonewall Inn në rrugën Christopher në Greenwich Village. (Foto nga Arkivi i Lajmeve nga NY Daily përmes Getty Images)

Në një moment, një oficer goditi një lezbike (që dyshohet të jetë Stormé DeLarverie) mbi kokë ndërsa e detyroi të futet në makinën e policisë – ajo bërtiti para shikuesve që të vepronin, duke nxitur turmën të fillonte të hidhte monedha, shishe, gurë kalldrëmi dhe objekte të tjera kundrejt policisë.

Brenda disa minutash, filloi një trazirë me qindra njerëz të përfshirë. Policia, disa të burgosur dhe një shkrimtar i Village Voice barrikaduan veten në bar, të cilin turma u përpoq ta ndizte zjarr pasi thyen barrikadën disa herë.

Departamenti i zjarrfikësve dhe një skuadër trazirash përfundimisht ishin në gjendje të fiknin flakët, të shpëtonin ata që ishin brenda Stonewall dhe të shpërndanin turmën. Por protestat, ndonjëherë duke përfshirë mijëra njerëz, vazhduan në atë zonë për pesë ditë të tjera, duke u ndezur në një moment pasi Village Voice publikoi një artikull për trazirat.

Shumë dëshmitarë okularë kanë identifikuar Marsha P. Johnson si një nga nxitëset kryesore të kryengritjes dhe kështu, disa e kanë njohur atë si pararojë të lëvizjes çlirimtare të homoseksualëve në SHBA.

Trashëgimia e Stonewall-it

Megjithëse kryengritja Stonewall nuk filloi lëvizjen për të drejtat e homoseksualëve, ishte një forcë galvanizuese për aktivizmin politik LGBT, duke çuar në organizata të shumta për të drejtat e homoseksualëve, duke përfshirë Frontin për Çlirimin Gej, Fushatën për të Drejtat e Njeriut, GLAAD (ish Aleanca Gej dhe Lezbike kundër Shpifjes) , dhe PFLAG (dikur Prindër, Familje dhe Miq të Lezbikeve dhe homoseksualëve).

Në njëvjetorin e trazirave në 28 qershor 1970, mijëra njerëz marshuan në rrugët e Manhattan nga Stonewall Inn në Central Park në atë që u quajt atëherë “Dita e Çlirimit në Rrugën Christopher”, parada e parë e krenarisë LGBT+. Thirrja zyrtare e paradës ishte: “Thuaj me zë të lartë, homoseksualët janë krenarë”.

Në vitin 2016, Presidenti i atëhershëm Barack Obama caktoi vendin e trazirave — Stonewall Inn, Christopher Park, dhe rrugët përreth dhe trotuaret – një monument kombëtar në njohje të kontributit të zonës për të drejtat e homoseksualëve.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top