Tu e lexu qitash
Mali i Zi legalizon partneritete civile të të njëjtit seks

Mali i Zi legalizon partneritete civile të të njëjtit seks

Mali i Zi votoi të legalizojë partneritetet civile të të njëjtit seks të mërkurën, duke u bërë vendi i parë evropian jashtë Evropës Perëndimore dhe Bashkimit Evropian që njeh legalisht çifte gej dhe lezbike.

Ligji mori 42 vota në parlamentin me 81 vende, Blanka Radosevic Maroviç, drejtoreshë në Ministrinë e të Drejtave të Njeriut dhe Minoriteteve, i tha Fondacionit Thomson Reuters, pasi ai u refuzua nga parlamenti në korrik 2019.

Votimi në vendin e Ballkanit, i cili është në negociata të përparuara për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian, u prit nga udhëheqësit e tij në Twitter duke afirmuar “vlerat evropiane”.

“Një hap i shkëlqyeshëm në drejtimin e duhur për shoqërinë (e Malit të Zi), pjekurinë demokratike dhe proceset e integrimit,” tha në Twitter Kryeministri Dusko Markoviç.

Mali i Zi “është një hap më afër bashkimit me demokracitë më të zhvilluara botërore,” tha Presidenti Milo Dukanoviç në Twitter. “Të lindur të lirë dhe të barabartë në dinjitet dhe të drejta!”

Vendi, me një popullsi prej rreth 620,000 njerëz, bëhet anëtari i 32-të i Kombeve të Bashkuara që njeh një formë të partneritetit civil për çifte të të njëjtit seks. Çftet gej dhe lezbike mund të martohen në 28 vende të OKBsë.

Tre çifte lezbike serbe filluan raste ligjore vitin e kaluar duke sfiduar mungesën e partneritetit civil të të njëjtit seks në vendin e tyre, ndërsa qeveria e Bosnjës po mendon nëse do të prezantoj legjislacion të ngjashëm.

Aktivistët LGBT+ mirëpritën ligjin, i cili do të hyjë në fuqi brenda një viti, pasi të jenë rregulluar rregulloret dhe të trajnohen nëpunësit e qeverisë.

“Sinqerisht nuk e prisja,” tha John Barac, drejtori ekzekutiv i LGBT Forum Progress, një grup avokimi. “Është vërtet e jashtëzakonshme, është një ditë e madhe për të gjithë ne.”

Qeveria e Malit të Zi ka promovuar të drejtat e LGBT+ me një “plan veprimi” për 2019-2023 duke përfshirë propozime të tilla si trajnime kundër diskriminimit për policinë dhe punonjësit e shëndetit, por u përball me kundërshtimin e një shoqërie konservatore shoqërore.

Anëtarët kundërshtarë të parlamentit përshkruan partneritete civile të të njëjtit seks ashtu siç u imponuan nga “Satanistët në botë globale” gjatë debateve të ligjvënësve të martën, tha Barac.

Ligjvënësit që kundërshtuan projektligjin nuk votuan të mërkurën, tha një zëdhënës për kryeministrin e Malit të Zi.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top