Tu e lexu qitash
Prindërit fetarë kanë dy herë më shumë gjasa të përgjigjen keq kur një fëmijë LGBT+ del hapur

Prindërit fetarë kanë dy herë më shumë gjasa të përgjigjen keq kur një fëmijë LGBT+ del hapur

Njerëzit LGBT+ me prindër fetarë ose ‘konservatorë’ kanë 2.5 herë më shumë mundësi të përballen me refuzim kur të dalin hapur.

Për më tepër, 70% e njerëzve, prindërit e të cilëve reagojnë negativisht vuajnë nga ankthi, depresioni dhe mendimet vetëvrasëse.

Këto janë gjetjet kryesore të një studimi të ri nga Fondacioni Naz & Matt. Matt Mahmood-Ogston ngriti bamirësinë pasi i fejuari i tij Naz vdiq nga vetëvrasja. Prindërit muslimanë të Nazit ishin përballur me të për seksualitetin e tij pak para vdekjes së tij.

Sidoqoftë, sondazhi tregon se prindërit e shumicës së njerëzve LGBT+ e pranojnë seksualitetin e tyre.

Në të vërtetë, vetëm 25% e njerëzve me prejardhje fetare ose konservatore thanë që prindërit e tyre kishin sjellje negative kur dolën hapur te ata. Për më tepër, kjo bie vetëm në 10% të njerëzve, prindërit e të cilëve nuk janë fetarë ose ‘konservatorë’. Prindërit e tjerë mund të kenë qenë pozitivë, asnjanës ose nuk janë përgjigjur.

Mahmood-Ogston tha: ‘Homofobia e shkaktuar nga familje fetare ose konservatore është e përhapur.

‘Ne kemi kryer këtë studim të ri për të kuptuar më mirë sfidat me të cilat përballen njerëzit LGBTQI+ dhe ndikimin ndonjëherë shkatërrues që ka në shëndetin e tyre mendor. ‘

Studiuesit zbuluan se njerëzit LGBT+ me prejardhje fetare ose konservatore kanë 30% më pak të ngjarë të dalin hapur pranë prindërve ose familjeve të tyre në krahasim me njerëzit e tjerë LGBT+ në Mbretërinë e Bashkuar.

Në fakt, 27% thanë që nuk dolën hapur sepse kishin frikë të zhgënjejnë prindërit e tyre. Për më tepër, 23% kishin frikë nga zemërimi dhe agresioni dhe 19% shqetësoheshin që prindërit e tyre do t’i mohonin.

Këto frikë duket se janë të bazuara. Nga ata që dolën hapur dhe patën një reagim negativ, 43% u përballën me zemërimin dhe 13% morën abuzim.

Ndërkohë COVID-19 ka ngritur problemet e shëndetit mendor te njerëzit LGBT+ dhe ky sondazh e ka konfirmon këtë.

Hulumtimi zbuloi se njerëzit LGBT+ nga familjet fetare ose konservatore, të cilët ishin në karantinë me ato familje ka më shumë të ngjarë të fshehin identitetin e tyre të vërtetë.

Fondacioni dëshiron që familjet të qëndrojnë së bashku me ta për Ditën e Prindërve të Hapur dhe Krenarë të enjten (30 korrik).

Në veçanti, ata dëshirojnë që prindërit që janë krenarë për fëmijët e tyre LGBT+ të ndajnë krenarinë e tyre në mediat sociale.

Mahmood-Ogston tha: ‘Ne dëshirojmë që prindërit të postojnë foto, video dhe mesazhe që tregojnë dashurinë e tyre për fëmijën e tyre LGBTQI+ duke përdorur hashtagun #OutAndProudParentsDay.

‘Në këtë mënyrë ata mund të ndihmojnë në sigurimin jetësor dhe besimin e nevojshëm për prindërit më fetarë dhe më konservatorë për ti mësuar se si t’i pranojnë fëmijët e tyre. ‘

Nëse jeni në Kosovë dhe keni mendime vetëvrasëse, vuani nga ankthi ose depresioni, ose thjesht doni të flisni me dikë, mund të kontaktoni pa pagesë Linjën e Jetës në 0800 12345 ose të dërgoni email në linjaejetes@gmail.com.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top