Siri: Përdhunime të grave trans, burrave gej, madje edhe fëmijëve 11 vjeç LGBT+

KUJDES! Përmbajtja e mëposhtme mund të përmbajë elemente që nuk janë të përshtatshme për disa lexues.

Autoritetet e shtetit sirian dhe militantë tjerë po dhunojnë burra gejë, djem, gra trans dhe njerëz jo binarë.

Një raport i ri nxjerr në pah nivelet tronditëse të dhunës seksuale ndaj njerëzve LGBT+ në vend.

Viktimat raportojnë se si zyrtarët i kanë dhunuar ata me shkopinj të shtyrë në anusin e tyre dhe deri në stomak. Torturat që ata përjetuan i kanë lënë të gjakosur dhe të traumatizuar. Disa nga djemtë që duruan sulme seksuale ishin të moshës 11 vjeç.

Është një shembull i mëtutjeshëm i dhunës endemike që njerëzit LGBT+ janë përballur në Siri.

Më të njohur, forcat e ISIS-it ose Shtetit Islamik vranë burra homoseksualë duke i hedhur ata nga ndërtesat. Turmat Baying, përfshirë fëmijë të vegjël, u bashkuan me vrasjet duke i vrarë me gurë.

Megjithatë, raporti i ri përqendrohet në një anë tjetër të terrorit që personat LGBT+ përjetojnë – dhunën seksuale. Studiuesit intervistuan 44 të mbijetuar të cilët kanë ikur në Liban. Ata zbuluan se si shteti sirian ashtu edhe rebelët jo-shtetas i nënshtruan ata në sulme të tmerrshme seksuale.

Të burgosurit dhunuan një grua trans dhe një burrë gej përderisa i prenin

Të intervistuarit thonë se rojet në pikat e kontrollit do t’i synonin ata sepse ato ‘duken të butë’ ose më ‘femërore’. Njerëzit në burg për arsye të tjera u përballën po ashtu me tortura seksuale.

Sapo ishin në paraburgim, hetuesit do të intensifikonin seancat e torturave nëse do të zbulonin orientimin seksual të viktimave ose identitetin gjinor.

Më së shpeshti ata dhunuan burra me sende, duke përfshirë shkopinj policorë, shkopinj prej druri, tuba dhe shishe. Ata rrahën edhe organet gjenitale të tyre, i dogjën, u dhanë goditje elektrike dhe i gjymtuan.

Dhuna seksuale ndodhi gjithashtu brenda radhëve të ushtrisë Siriane. Të intervistuarit përshkruan raste të dhunimit, dhunës gjenitale, kërcënimit të përdhunimit, lakuriqësisë së detyruar dhe ngacmimit seksual.

Një viktimë trans, Nalia, zbuloi përvojat e saj në burg. Kreu i burgut urdhëroi rojet që ta zhvendosnin atë në një qeli me të burgosur të tjerë për ta përdhunuar:

‘Sapo hyra në dhomë kuptova pse isha atje. Unë nuk isha e vetme në këtë. Ishte një edhe një burrë gej … dhe ai ishte gjithashtu në mes të dhomës dhe po kalonte të njëjtat gjëra që kalova.

‘Ishin 30 burra brenda. Më detyruan mua dhe personin gej që të bëja seks para tyre ndërsa na rrihnin dhe na prenin me tehe. Pastaj ata sollën shkopin e një fshise dhe e futën në anusin tonë. Filloi një gjakderdhje e fortë dhe ne u gjymtuam.’

Dhuna seksuale i ka lënë viktimat me trauma fizike dhe mendore të vazhduar.

Për shembull, një viktimë mashkull gej, Yousef, tani 28 vjeç, tha:

‘Kur ju zbresin poshtë, shkopi është gjëja më e tmerrshme…. Ende kam probleme me anusin tim. Është shkatërruar përgjithmonë. Nganjëherë gjakosem. Kështu që unë kisha infeksione brenda, sepse të gjitha gjërat që futnin [në mua] ishin shumë të ndyra. Ndodhi në raste të shumta.

‘Për shkak se isha rrahur në testikujt e mi, e kombinuar me mënyrën se si isha ulur [si më bënin të ulem] për një kohë të gjatë, pata një hernie… Për shkak të shkopinjve [me të cilat më përdhunonin], kam varë brenda. Nuk mund të shkoja në tualet. Ishte vërtet keq ”.

Për më tepër, zyrtarë ndërkombëtarë që hetojnë Sirinë thonë se dhuna përfshin fëmijë LGBT+:

‘Të burgosurit meshkuj, përfshirë djemtë e rinj 11 vjeç, iu nënshtruan një varg formash të dhunës seksuale, duke përfshirë përdhunimin, torturat seksuale dhe poshtërimin.

‘Në përgjithësi, përdhunimi i meshkujve ka ndodhur gjatë pranimeve në një burg – në këto raste, autorët shpesh ishin militantë pro-qeveritarë që mbështesin objektin e paraburgimit – gjatë marrjes në pyetje për të detyruar rrëfimet, dhe herë pas here edhe pasi të arrestuarit rrëfenin për të poshtëruar ose ndëshkuar ata. ‘

Djaloshi 15 vjeçar: ISIS hodhi të dashurin tim nga një ndërtesë e lartë

Raporti i Human Rights Watch gjeti gjithashtu mbështetje të pamjaftueshme për viktimat, madje edhe pasi ata u larguan për në Libanin fqinj.

Gay Star News ka raportuar më parë se si organizatat që përpiqen të ndihmojnë refugjatët sirian LGBT+ kanë vështirësi ta bëjnë këtë.

Të mbijetuarit kanë probleme emocionale dhe psikologjike, përfshirë depresionin, stresin post-traumatik, traumat seksuale, humbjen e shpresës dhe mendimet paranojake.

Ndërkohë mund të pësojnë dhimbje të forta në rektum dhe organet gjenitale, gjakderdhje të rektumit dhe dhimbje të muskujve. Shumë prej tyre kanë infeksione seksualisht të transmetueshme, përfshirë HIV-in.

Në mënyra tronditëse, disa njerëz LGBT+ kanë duruar trajtim edhe më të ashpër, veçanërisht në duart e Shtetit Islamik në Siri.

Mediat raportuan për raste të shumta të Shtetit Islamik duke hedhur burra homoseksualë nga ndërtesat dhe duke i vrarë me gurë. Një djalë që ata akuzuan se ishte homoseksual dhe ishte vrarë në këtë mënyrë ishte vetëm 15 vjeç.

Raporti i ri përfshin një intervistë me të mbijetuarin gej Khalil. Ai tani është 21 vjeç, por ishte thjesht një adoleshent kur ISIS e kapi atë dhe të dashurin e tij me një grup njerëzish. Ai tha:

‘U arrestova nga ISIS për tre muaj, pasi isha pjesë e protestave. Unë isha 15 vjeç. Unë u arrestova me miqtë e mi. I dashuri im u hodh nga një ndërtesë e lartë nga ISIS. ‘

Si përgjigje, disa njerëz LGBT+ madje formuan një grup rebel në 2017 për të luftuar përsëri kundër Shtetit Islamik.

Thirrjet për dhunë anti-LGBT+ dhe vrasje janë të zakonshme

Situata në Siri nuk është plotësisht jashtë kontekstit me pjesën tjetër të rajonit. Shumë njerëz në Lindjen e Mesme favorizojnë vrasjet e nderit të anëtarëve të familjes LGBT+.

Ndërkohë, përdoruesit e mediave sociale në rajon shpesh bëjnë thirrje për vrasjen e njerëzve LGBT+. Dhe platformat e mediave sociale duke përfshirë Facebook lejojnë që këto postime të qëndrojnë aty, edhe pasi përdoruesit e tjerë i raportuan rastet.

Raporti 77-faqesh i Human Rights Watch titullohet “Ata na trajtuan në mënyra monstruoze: Dhuna seksuale ndaj burrave, djemve dhe grave transgjinore në konfliktin sirian”.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top