Tu e lexu qitash
Mos i voto homofobat!

Mos i voto homofobat!

Partitë politike përgjatë fushatës zgjedhore janë duke  heshtur sa i përket të drejtave të personave LGBTIQ+. Në programet e tyre qeverisëse nuk përfshihet mirëqenia e personave LGBTIQ+ e as ndonjë plan për luftimin e shtypjes sistematike ndaj komunitetit LGBTIQ+.

Neglizhenca e vazhdueshme e institucioneve ndaj komunitetit LGBTIQ+ është një prej arsyeve kryesore që ka shtyrë deri në pozitën e personave LGBTIQ+ në shoqëri, të cilët vazhdojnë të jenë të shtypur dhe diskriminuar.


Kjo pozitë e personave LGBTIQ+ në shoqëri është rënduar edhe më shumë për shkak të pandemisë. Gjatë kësaj kohe pandemie, personat LGBTIQ+, përveç shtypjes sistematike, janë përballur edhe me dhunë në familje si pasojë e izolimit/karantinimit, probleme financiare, vështirësi për t’u punësuar, probleme me strehim si rezultat i pasigurisë dhe rrezikut për t’u kthyer në shtëpi—për shkak të trajtimit jo të dinjitetshëm dhe dhunës psikologjike, ekonomike, fizike dhe po ashtu janë përballur edhe me probleme të shëndetit mendor.

Në bazë të kërkesave dhe nevojave të paraqitura nga personat LGBTI+ përgjatë kësaj periudhe, viti 2020 mund të konsiderohet si ndër vitet më sfiduese dhe problematike karrshi mirëqenies së komunitetit. 

Është përgjegjësi dhe obligim i liderëve të shtetit dhe personave në pozita vendimmarrëse, institucioneve shtetërore dhe qeverisë që të ndërmarrin hapa konkretë dhe të sigurojnë mirëqenien e qytetarëve LGBTIQ+, pasi që të njëjtëve u garantohen të drejta të barabarta me Kushtetutë si çdo qytetarë tjetër i Republikës së Kosovës. 

Si rezultat i neglizhencës së partive politike gjatë fushatës zgjedhore të zgjedhjeve të parakohshme parlamentare të 14 shkurtit, nëpërmjet kësaj deklarate:

Ne, ju bëjmë thirrje partive politike që në vazhdën e fushatës së tyre, të tregojnë haptazi qëndrimin e tyre karshi komunitetit LGBTIQ+ dhe të shpjegojnë mospërfshirjen e të drejtave LGBTIQ+ në plan programet e tyre.

Është e dukshme dhe e pamohueshme që partitë politike kanë mungesë të informacioneve rreth komunitetit LGBTIQ+. Por, përjashtimi i një grupi të margjinializuar shoqëror nga planet e tyre qeverisëse është i neveritshëm, rrezikshëm dhe alarmues.

Personave LGBTIQ+ dhe aleatëve, si qytetarë të Republikës së Kosovës me të drejtë vote, ju bëjmë thirrje të mos i votojnë deputetët, emrat e të cilëve gjenden në listën e poshtëshënuar. Këta deputetë janë shprehur kundër apo neutral karshi të drejtës kushtetuese të personave LGBTIQ+ për martesë mes së njëjtës gjini. Liritë dhe të drejtat LGBTIQ+ nuk duhet të privohen për shkak të mendimeve homofobike e transfobike të deputetëve, detyrë e të cilëve është mirëqenia e qytetarëve të Kosovës dhe përfaqësimi dinjitoz i tyre dhe interesave të tyre. 

 1. Ramush Haradinaj – AAK
 2. Mergim Lushtaku – PDK 
 3. Besa Gaxherri – LDK 
 4. Kujtim Gashi – PDK 
 5. Anton Quni – LDK 
 6. Labinotë Demi Murtezi – LVV 
 7. Hatim Baxhaku – LDK 
 8. Lirije Kajtazi – LDK 
 9. Bekim Haxhiu – PDK 
 10. Safet Kamberi – LDK 
 11. Florie Basholli – LDK 
 12. Ibish Mazreku – LDK
 13. Anton Berisha – LDK 
 14. Nexhmi Rudari – LDK 
 15. Burbuqe Bakija Deva – AAK
 16. Fatbardha Emini – LDK 
 17. Shaban Selimi – LDK 
 18. Vlora Limani – LDK 
 19. Arber Tolaj – AAK 
 20. Xhavit Ukaj – AAK 
 21. Hysni Gerguri – LDK 
 22. Flutura Beka Kamberaj – LDK 
 23. Gezim Kokollari – LDK 
 24. Hasan Alija – LDK 
 25. Sadije Osaj Jakupi – LDK 
 26. Valon Ramadani – LVV 
 27. Muhamet Kelmendi – AAK 
 28. Hyre Tejeci – LDK 
 29. Sali Lajqi – AAK 
 30. Eqrem Berisha –  NISMA
 31. Partia Fjala
 32. Abdullah Mehmeti – AKR 
 33. Bajram Hasani – AAK 
 34. Xhevdet Smakiqi – NISMA 
 35. Imri Hashani – LDK 
 36. Fehmi Hysenaj – NISMA
 37. Arben Shabani – PDAK 
 38. Xhylije Ibrahimi – PD 
 39. Artan Berisha – PLE 
 40. Zef Morina – LDK 
 41. Ismajl Kurteshi – LVV 
 42. Jeton Svirca – NISMA 
 43. Brikenda Kryeziu – LDK 
 44. Valentina Rexhepi – LDK 
 45. Visar Hoti – LDK 
 46. Enver Hasani – NISMA 
 47. Fahri Osmani – PDK 
 48. Imet Rrahmani – LDK 
 49. Shyqri Mema – AAK 
 50. Nevzat Isufi – LVV 
 51. Driton Selmanaj – LDK 
 52. Rasim Selmanaj – AAK 
 53. Qazim Rrahmani – PAI 
 54. Vesel Neziri – PD 
 55. Marigona Geci – LDK 
 56. Alban Hyseni – LVV
 57. Driton Tali – LVV
 58. Duda Balje – SDU 
 59. Eman Rrahmani – LVV
 60. Gramos Agusholli – LVV 
 61. Nenad Rashiq – Sloboda

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top