Tu e lexu qitash
Hondurasi urdhërohet të paguaj dëmshpërblim për familjen e gruas trans të vrarë nga policia

Hondurasi urdhërohet të paguaj dëmshpërblim për familjen e gruas trans të vrarë nga policia

Një gjykatë ndërkombëtare ka vendosur që Hondurasi duhet të pranojë përgjegjësinë për vrasjen e vitit 2009 të një gruaje transgjinore dhe të fillojë të gjurmojë krimet e urrejtjes anti-LGBTQ+.

Në vendimin e Gjykatës Ndër-Amerikane të të Drejtave të Njeriut (IACHR) thuhet se qeveria e Hondurasit duhet të pranojë keqbërjen në vrasjen e Vicky Hernández, një aktiviste dhe punëtore e njohur e seksit. 26-vjeçarja u qëllua për vdekje nga agjentët e zbatimit të ligjit në 28 qershor 2009 gjatë një shtetrrethimi të vendosur nga qeveria mes një grushti shteti.

IACHR urdhëroi Hondurasin që të rihapte hetimin mbi incidentin dhe kërkoi që qeveria të paguante dëmshpërblimet për familjen e Hernández. Vendimi gjithashtu kërkon që Hondurasi të mbledhë të dhëna mbi dhunën anti-LGBTQ+ dhe të zhvillojë strategji për të parandaluar ndodhjen e incidenteve të mëtejshme.

Një verdikt me dy faqe i lëshuar nga IACHR të hënën gjithashtu kërkon që udhëheqësit e Hondurasit të marrin masa më të mëdha për të mbështetur komunitetin trans të vendit të Amerikës Latine. Këto kërkesa përfshijnë reforma për të lehtësuar procesin e korrigjimit ligjor të gjinisë së një personi në dokumentet e identitetit dhe të dhënat publike dhe sigurimin e forcave të policisë me një trajnim më të mirë mbi dhunën ndaj personave LGBTQ+.

Gjykata urdhëroi gjithashtu krijimin e një fondi të posaçëm bursash për gratë trans, të emëruar për nder të Hernández.

Indyra Mendoza, drejtoreshë e grupit LGBTQ+ Red Lésbica Cattrachas, tha në një deklaratë se çështja gjyqësore ka hedhur dritë mbi dhunën strukturore me të cilën përballen njerëzit transgjinorë në Honduras.

“Kjo dhunë strukturore është mbështetur nga narrativat fetare fundamentaliste, media dhe diskriminimi ndaj njerëzve me seksualitet divers në sferat politike, vendin e punës dhe sferat e shoqërisë dhe është përkthyer në përjashtimin dhe vdekjen e tyre,” tha Mendoza, organizata e së cilës solli çështjen në gjykatë së bashku me Robert F. Kennedy Human Rights. “Hondurasi duhet të ndryshojë. Amerikat duhen të ndryshojnë. Drejtësia për Vicky është drejtësi për të gjithë. ”

Sipas një deklarate nga Red Lésbica Cattrachas, një festim i këtij vendimi është mbajtur të enjten në katër qytete në të gjithë Amerikën Latine: Tegucigalpa, Lima, Bogotá dhe Buenos Aires.

Ndërsa vendimi është padyshim një moment historik për njerëzit transgjinorë në Amerikën Latine, mbetet për t’u parë nëse Honduras do t’i përgjigjet vendimit të IACHR.

Gjykata përfaqëson anën gjyqësore të Organizatës së Shteteve Amerikane, e cila përfaqëson 35 vende anëtare në Hemisferën Perëndimore, dhe vendimet e saj nuk janë ligjërisht të detyrueshme.

IACHR vendosi në 2018 që vendet anëtare duhet të njohin martesat e të njëjtit seks, por shumica ende nuk e kanë bërë këtë, duke përfshirë Kilin dhe Venezuelën.

Çështja e Hernández thuhet se arriti në IACHR, pjesërisht, sepse vendi dështoi të adresonte rekomandimet e mëparshme nga gjykata në lidhje me dhunën ndaj popullatës së saj queer dhe trans. Ato përfshinin monitorimin e krimeve të urrejtjes anti-LGBTQ+.

Hondurasi ka ndër shkallën më të lartë në botë të vrasjeve anti-trans, sipas një projekti global të monitorimit nga Transgender Europe (TGEU). Të paktën 119 persona transgjinorë kanë humbur jetën nga dhuna që nga grushti i shtetit i vitit 2009, siç tha Red Lésbica Cattrachas për New York Times në fillim të këtij viti, dhe rreth gjysma e viktimave ishin punëtore seksi. Ashtu si në SHBA, ky numër ka të ngjarë të jetë më i madh në realitet.

Pavarësisht nga vendimi, aktivistët LGBTQ+ ende përballen me pengesa të rëndësishme nga një qeveri armiqësore. Ndërsa orientimi seksual dhe mbrojtja e identitetit gjinor janë përfshirë qartë në ligjet anti-diskriminuese, udhëheqësit e Hondurasit u pajtuan më herët këtë vit për të siguruar që martesa e të njëjtit seks të mos bëhet kurrë e ligjshme.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top