Tu e lexu qitash
Olimpiada e këtij viti do të jetë Olimpiada më queer në histori

Olimpiada e këtij viti do të jetë Olimpiada më queer në histori

Lojërat Olimpike të Tokios po bëhen gati për të qenë lojërat më queer në histori.

Janë të paktën 121 atletë LGBTQ+ të hapur që janë drejtuar lojërave të Tokios në fund të muajit, sipas Outsports. Jo vetëm që kjo shifër është më shumë se dyfishi i numrit të olimpistëve që thuhet se garuan në lojërat 2016 në Rio, por është më i lartë se numri i atletëve që janë publikisht hapur në të gjitha lojërat e mëparshme olimpike verore të kombinuara.

Portali numëroi atletët në listën e saj nëse ata kanë diskutuar identitetin e tyre LGBTQ+ publikisht në media ose nëse ata janë “qartë hapur” në llogaritë e tyre publike të mediave sociale. Lista përfshin boksieren amerikane Rashida Ellis, peshëngritësen e Zelandës së Re Laurel Hubbard, basketbollisten nga Porto Riko Dayshalee Salamán, futbollistin Quinn dhe notarin kanadez Markus Thormeyer. Hubbard dhe Quinn janë gjithashtu dy nga konkurrentët e parë trans të hapur të lojrave.

Markus Thormeyer, Kanada.

Thormeyer, i cili më parë garoi në Olimpiadën 2016 si një gej jo i hapur, i tha Outsports se të jesh në gjendje të jesh i hapur për seksualitetin e tij për Olimpiadën e këtij viti “është shumë e mahnitshme”.

“Të jem në gjendje të konkurroj me më të mirët në botë si vetja ime më autentike në lojërat më të mëdha ndërkombëtare të sporteve tregon se sa larg kemi arritur në përfshirjen në sport”, tha Thormeyer në korrik. “Unë shpresoj që duke garuar në këto Lojëra të mund t’i tregoj komunitetit LGBTQ+ që ne përkasim dhe mund të arrijmë gjithçka për të cilën kemi menduar”.

Quinn, Kanada.

Në total, 25 vende do të përfaqësohen nga të paktën një atlet LGBTQ+ i hapur në 26 sporte të ndryshme. Shtetet e Bashkuara janë më të përfaqësuarat, me 30 atletë garues, të ndjekur nga Britania e Madhe me 13. Holanda dhe Kanadaja po dërgojnë secili nga 11 atletë LGBTQ+ në Lojërat Verore, me Zelandën e Re dhe Australinë që dërgojnë nga 8 secili.

Edhe pse ky do të jetë një vit rekord për atletët hapur të Olimpiadës, lista e Outsports ka disa mungesa të dukshme për shkak të politikave përjashtuese të Lojërave.

Sha’Carri Richardson, shumë e dashur, e cila ka aluduar se ka një të dashur në disa postime në rrjetet sociale, nuk do të jetë në gjendje të merr pjesë në Lojërat e këtij viti pasi doli pozitiv për THC, substanca psikoaktive në marihuanë. Megjithëse pezullimi i saj 30-ditor do ta kishte lejuar atë të merrte pjesë në stafetën 4 x 100, USA Track & Field zgjodhi ta përjashtonte atë nga ekipi për të “ruajtur drejtësinë për të gjithë atletët”.

Dayshalee Salamán, Porto Riko.

Kjo pavarësisht nga fakti se 21-vjeçarja tregoi se kishte përdorur marihuanë për të përballuar lajmin e papritur të vdekjes së nënës së saj. Ndërkohë, prova të shumta kanë kundërshtuar nocionin se substanca është në ndonjë mënyrë “rritje e performancës”.

Kqyre edhe qito

Për më tepër, vrapuesja transgjinore CeCe Telfer u konsiderua e papërshtatshëme për të garuar edhe në provat kualifikuese për Lojërat Olimpike në qershor pasi “dështoi” një test të hormoneve të imponuar nga bordi i saj drejtues, World Athletics. Testi lejon gratë trans të konkurrojnë me kushtin që nivelet e tyre të testosteronit kanë qenë më të ulëta se 5 nanomole për litër për të paktën 12 muaj.

Laurel Hubbard, Zelanda e Re.

Sidoqoftë, këto teste nuk dëmtojnë vetëm atletët trans. Ato gjithashtu janë treguar që dëmtojnë sportistet cisgender me nivele të larta të testosteronit natyrisht të ngritura, së fundmi vrapuesit 18-vjeçarë Namibian Beatrice Masilingi dhe Christine Mboma, të cilët u ndaluan të garojnë në garën 400 metra në fillim të korrikut për “dështimin” në testin e hormoneve.

Vrapuesja lezbike e Afrikës së Jugut, Caster Semenya, e cila ka ngritur natyrshëm nivelet e testosteronit dhe u detyrua të merrte ilaçe hormonale vetëm për të garuar, ka luftuar me rregullat diskriminuese në gjykatë që nga viti 2018. Pasi refuzoi të ndryshonte nivelet e saj të hormoneve për lojërat e këtij viti, ajo nuk ishte në gjendje për t’u kualifikuar për ngjarje të tjera.

Ndërsa është emocionuese që Olimpiada e këtij viti do të shfaq numrin më të lartë të konkurrentëve LGBTQ +, mund të ketë pasur edhe më shumë në një botë në të cilën atletët e zi nuk garojnë më nën hijen e racizmit të institucionalizuar.

Rashida Ellis, ShBA.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top