Tu e lexu qitash
Kina ndalon “burrat femëror” nga televizioni në goditjen e radhës ndaj të drejtave të njeriut

Kina ndalon “burrat femëror” nga televizioni në goditjen e radhës ndaj të drejtave të njeriut

Qeveria komuniste e Kinës po vazhdon me goditje për të zbatuar kontrollin kulturor, ekonomik dhe social të qeverisë ndërsa Presidenti Xi JinPing bën thirrje për një “ripërtëritje kombëtare”.

Udhëheqësit e vendit po kërkojnë që transmetuesit të promovojnë “kulturën revolucionare” duke ndaluar “burrat femëror” nga televizioni. Partia e ashpër në pushtet e dominuar nga burra thuhet se ka filluar të ketë frikë nga muzikantët e zhanrit K-pop.

Transmetuesit “duhet t’i japin fund me vendosmëri burrave femëror dhe estetikës tjetër jonormale”, sipas organit që rregullon transmetimet televizive. Disa këngëtarë meshkuj K-pop kanë theksuar tiparet më tradicionale femërore dhe i shmangen maskulinitetit stereotipik.

Transmetuesve iu tha të “promovojnë fuqishëm kulturën e shkëlqyer tradicionale kineze, kulturën revolucionare dhe kulturën e përparuar socialiste” dhe të shmangin promovimin e “të famshmëve vulgarë të internetit” të cilët “kanë humbur moralin”. Rregullatori përdori një fyerje kundër anti-gej për të përshkruar “të famshmit” pa emër.

K-pop ka legjionet e fansave në të gjithë botën dhe ata kanë një prani të fortë në internet. Ata janë bashkuar më parë për të protestuar ndaj padrejtësive sociale në të gjithë globin dhe Kina është e shqetësuar për ndikimin që mund të kenë te të rinjtë në vend.

Historia e Kinës për të drejtat e njeriut është vazhdimisht shqetësuese. Vendi ka të hapur kampe përqendrimi për myslimanët ujgur, ka goditur filmat, gazetat dhe qasjen në internet kohët e fundit dhe më parë ka shpërbërë organizatat LGBTQ+.

WeChat, platforma më e madhe e medieve sociale në Kinë, fshiu dhjetëra llogari me përmbajtje LGBTQ+ të drejtuara nga organizata joqeveritare dhe grupe studentore në fillim të këtij viti. Ndërsa platforma tha se këto llogari “shkelën” politikat e platformës, ajo nuk dha detaje të mëtejshme, duke ngritur frikën për një goditje në rritje të grupeve dhe përmbajtjes LGBTQ+ në vend.

“Pas marrjes së ankesave përkatëse, e gjithë përmbajtja është bllokuar dhe llogaria është pezulluar,” u tha platforma përdoruesve të llogarive pro-LGBTQ+. Faqet e llogarive – shumë prej të cilave drejtoheshin nga studentët në universitetet më të mëdhenj të Kinës – tani çojnë në faqe bosh që thonë “pa emër”.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top